Gezond afvallen, hoe ga je van start?

Gezond afvallen dat willen we allemaal wel. Snel afvallen trouwens ook 😉 Maar gelukkig weten we ook allemaal ondertussen dat gezond afvallen en snel afvallen twee grote werelden van verschil zijn. Voor het eerste heb je wat discipline nodig maar het tweede leidt alleen maar tot jojoën…

Afvallen, hoe ga je van start! Tja, nu is misschien niet de meest ideale periode om een Blog te schrijven over afvallen maar wellicht motiveert het je nu al en niet pas op 1 januari om stil te staan bij al het eten wat je wel of niet gaat kopen de komende maand en in 2016.

“Afvallen” of  “diëten”  met als doel een normaal gezond postuur te krijgen, doe je niet voor een paar maanden maar levenslang. Hier gaan veel mensen al de fout in. Wanneer je een paar kilo afvalt door een crashdieet dan weet je zeker dat je daarna weer aankomt omdat je je leefpatroon niet hebt aangepast maar gewoon een paar weken je lichaam voor de gek hebt gehouden….en jezelf.

Ik denk dat het klopt als ik zeg dat we tegenwoordig bijna allemaal teveel eten. Ben je aan het “lijnen” maar val je toch niet af dan komt dat doordat je toch nog meer energie inneemt dan dat je verbrandt. Hier zijn eigenlijk geen excuses voor te bedenken ( ik ben in de overgang, ik heb een zere knie dus kan niet sporten, ik heb een zittend beroep). Als je om wat voor reden dan ook een argument hebt waardoor je simpelweg weinig energie verbrandt, dan zul je je eetpatroon daarop moeten aanpassen. Heel soms gebeurt het dat iemand niet afvalt doordat er te weinig gegeten wordt, maar dat is zelden echt het probleem. Vaak zit het toch meer in dat ene koekje, 1 handje chips, 1 half glaasje wijn. Het lijkt niks maar doe je dit dagelijks dan zit er na een jaar toch weer een paar kilo aan.

Psychisch kan er wel veel aan de hand zijn waardoor afvallen een bijna onmogelijke opgave wordt. Maar ook dan is het aanpassen van het eetpatroon de enige oplossing in combinatie met goede coaching. Wil je hier meer over weten, lees dan mijn blog Is het jouw schuld dat je te dik bent?.

Afvallen, hoe ga je van start. Ik ben een beetje gemeen geweest hierboven, dus hier komen wat tips speciaal voor jou als hulp om op een realistische manier je doel te bereiken:

 1. Wat niet verstandig is om te eten moet je ook niet kopen.
 2. Gooi niet meteen je hele menu om maar begin met dingen te skippen en te vervangen.
 3. Zorg dat je voldoende water drinkt. Begin de dag met 2 glazen water.
 4. Hou je lichaam soepel door te stretchen! Gewoon wat rekken en strekken op een kleedje voor de tv of ga op yoga!
 5. Eet wat je lichaam nodig heeft aan brand- en bouwstoffen zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. Tekorten aan deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat je lichamelijke klachten krijgt. Voel wat goed voor je is, geen mens is hetzelfde dus vergelijk jezelf niet met een ander.
 6. Zorg dat je een manier vindt in sporten en voeding die je voor de rest van je leven vol kunt houden.
 7. Er bestaat geen dieet of deskundig voedingsadvies waar wordt afgeraden om groente en fruit te eten. Verdriedubbel je dagelijkse groenteportie in smoothies, soepen, salades en wokschotels!
 8. Eet alleen nog maar volkoren producten. Volkoren is een beschermde aanduiding waarbij je zeker weet dat er volkorenmeel gebruikt is.
 9. Wees niet bang voor vet maar wees heel bang voor suiker en witmeel. Avocado, ongebrande noten, volle yoghurt en roomboter is gezond. Je hebt het nodig maar let op, het bevat veel calorieën!
 10. Overeet je niet…heel belangrijk! Stop op tijd met eten, dus voordat je echt vol zit.
 11. Het is geen ramp om een keer een knorrende maag te hebben. Een knorrende maag betekent dat je darmen een schoonmaak aan het houden zijn en niet dat je dringend iets moet eten.
 12. Elke week een dagje sapvasten kan geen kwaad maar is juist goed.
 13. Denk aan je eiwitinname. Eet een ei, vis of kip of plantaardige eiwitbronnen zoals bonen, noten en soja en heel af en toe een stukje rood vlees.
 14. Stop met het drinken van frisdrank, limonade, vruchtensappen maar neem thee of water. Dat scheelt al zoveel calorieën op een dag!
 15. Eet voldoende vezels in de vorm van groente of volkoren granen zoals bijvoorbeeld havermout of boekweit.
 16. Koop ongezoet voedsel en zoet het zelf met bijvoorbeeld een beetje honing.
 17. Ga bewegen! wandelen, zwemmen, hardlopen, fietsen, hinkelen, dansen, fitnessen, bodypump, bodycontrol, yoga, pilatus, steppen, zumba, touwtje springen, boksen, striding… weet ik het, maar ga wat doen! Huur een paar keer een Personal Trainer in om je op weg te helpen, dat is echt niet meer alleen voor BN’rs.
 18. Geef jezelf de tijd en je zult zien, als je het allemaal een beetje onder controle hebt dan kun je best af en toe een dag eten en drinken wat je wilt. Met het grote verschil dat je er veel meer van zult genieten en zonder dat knagende schuldgevoel.

Succes met het Afvallen, hoe ga je van start!

ps. vindt je dit allemaal heel lastig worden of denk je dat je het alleen niet vol kunt houden, neem dan gerust contact met mij op voor meer informatie.

Voor meer afvaltips lees hier verder.

Zwemmen: grootste voordelen en tips

De ene doet aan krachttraining, de ander zwemt. In dit blog hebben we de voordelen van zwemmen op een rijtje gezet. Zo helpt zwemmen bij ...

Ga verstandig om bij spierblessures na training

Mensen die sporten krijgen er vroeg of laat mee te maken, een blessure. Het liefst wil je dat natuurlijk voorkomen maar soms lukt dat niet. ...
gezond koken met kinderen

Gezond eten voor kinderen goed verpakken: koken met kinderen

Kinderen opvoeden kost veel tijd en energie. Kinderen gezond opvoeden kost zelfs extra energie, want je moet veelal tegen de stroom in roeien, denk maar ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *