Wat is het zuur-base concept en hoe werkt het?

Je hoort het wel vaker, cola maakt zuur en boerenkool is alkalisch. Maar heb jij enig idee waarom deze informatie belangrijk is? Voor de aankomende reeks artikelen heb ik het hele idee over de zuur-base balans grondig voor je uitgezocht.

Om bij het begin te beginnen is het handig te weten wat de zuur base balans is en hoe het precies werkt. Door het beantwoorden van veel vragen via de superfoodmarkt had ik hier en daar al wat antwoorden op. Ik wist bijvoorbeeld dat de pH-waarde van je lichaam effect heeft op je weerbaarheid tegen virussen. Heel interessant natuurlijk maar  ik wist dat er meer moest zijn.

Hoe ontstond het zuur-base concept?

Ieder jaar komen er nieuwe theorieën naar buiten over de werking van het lichaam. Sommige van deze ideeën worden keer op keer bewezen andere theorieën worden verworpen. Het zuur base concept in bestaat al sinds 1776 (!) en werd voor het eerst als theorie besproken door Antoine Lavoisier. Ook wel bekend als de chemicus die waterstof en zuurstof hun naam gaf. De reactie tussen zuren en basen werd trouwens al 22 jaar eerder voorgesteld door Guillaume Francois Rouelle maar was niet voldoende uitgewerkt als wetenschappelijk concept.

Veel aanpassingen, nieuwe theorieën en wetenschappers later ontstond in 1884 het begin van de moderne definitie van het zuur-base concept. Svante Arrhenius stelde in zijn nobelprijs winnende theorie dat wanneer je een zuur en base in water samenbrengt het zuur geneutraliseerd wordt en er zouten en water overblijven na de reactie. Klinkt bekend toch? 

Dat komt omdat het huidige idee van zuren en basen op het concept van Arrhenius gebaseerd is. De huidige wetenschap geeft aan dat zuren H+ ionen afgeven en basen juist OH- ionen loslaten. En zoals je je misschien nog herinnert van je scheikunde lessen binden deze ionen zich aan elkaar om H2O te vormen!

Kan je de zuurgraad van je lichaam ook meten?

Een makkelijke manier om de zuurgraad te meten is in 1909 door sorren sorrongen bedacht. Hij kwam met een tegenwoordig wereldwijd aanvaarde maat voor de zuurgraad van een stof, de pH-waarde. 

Om de pH-waarde te achterhalen van een stof meet je de hoeveelheid H+ ionen van een vloeistof. Hoe meer ionen hoe zuurder de stof en hoe lager de pH-waarde. Natuurlijk is het tegenovergestelde ook direct waar, dus hoe minder H+ hoe alkalischer (basischer) de stof en dus hoe hoger de pH.

De pH-waarde van een stof kan van 0 (bv zoutzuur) tot 14 (natronloog) lopen waarbij een pH van 7 als neutraal word gezien. De optimale pH van je lichaam (bloed) is trouwens licht basisch met 7,41.

Voor een pH meting heb je gelukkig helemaal geen speciale meet-installatie nodig. Tegenwoordig kan je de zuurgraad namelijk makkelijk meten met pH-teststrips. Deze stripjes laten je binnen een paar seconden zien wat de zuurgraad van een stof is. 

Waarom is de zuurbase balans belangrijk voor je lichaam?

Een mooi voorbeeld van het belang van een goede zuurgraad in het lichaam komt van dr alexis carrell. Deze dokter heeft namelijk een stukje kippenhart 28 jaar (!) in leven gehouden door het dagelijks een nieuwe voedingsbodem met de juiste pH-waarde te geven. En toen de dokter na al deze tijd stopte met het vervangen van de bodem en daarmee de voeding ook verzuurde stierven de hartcellen af. Dit laat je natuurlijk direct het effect van verzuring op de veroudering van cellen zien. Maar er is meer.

De universiteit Groningen kwam namelijk in xxxx naar buiten met een onderzoek. Hierin lieten ze zien dat wanneer je bloed een lage pH-waarde heeft je minder weerstand hebt tegen virussen en bacteriële infecties. 

Dat de zuurgraad van ons lichaam belangrijk is, is dus al een poosje bekend. En ontzuren van je lichaam kan dus een positief effect hebben op je gezondheid. Helaas hoor je hier weinig over en word het ondanks verschillende onderzoeken nog niet algemeen aanvaard. Jammer al zeg ik het zelf…

Maar een te alkalisch lichaam is ook niet goed. 

Ja leuk er zit dus blijkbaar ook een keerzijde aan ontzuren. Het is namelijk zo dat de optimale pH-waarde van je lichaam 7,41 is, dit is dus licht basisch. 

Mocht je lichaam een pH krijgen van boven de grenswaarde van 7,45 dan kan je lichaam in een staat van alkalose raken. Je lichaam zal eerst proberen om de zuurgraad te verlagen maar mocht dit niet lukken kunnen er problemen ontstaan. Hierbij kan je denken aan misselijkheid, flauwte en spierverkramping. 

Zo zie je maar dat het belangrijk is om de zuren en basen in het lichaam goed in balans te houden.

Mijn favoriete producten voor een goede pH-balans:

glutenvrij haver choco ontbijt

Glutenvrij haver- en choco ontbijt

Haver, het is een oeroude voedingsbron, en niet ten onrechte. Gezond, glutenvrij, rijk aan mineralen, makkelijk te bereiden, haver laat zich simpel combineren met allerlei ...
Foto door Kindel Media: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/zonnebril-vakantie-bikini-water-7294047/

10 tips om het vakantiegevoel vast te houden

Ben je het gelukkigst in de zomer? Nu het alweer even september is delen wij graag 10 tips met je om dat gelukkige gevoel vast ...
Waar komen je eetbuien vandaan? En wat kan je eraan doen?

Waar komen je eetbuien vandaan? En wat kun je eraan doen?

Veel mensen kampen met eetbuien. Deze zitten een gezonde levensstijl en relatie met voeding in de weg. Benieuwd naar de oorzaak en de oplossingen? Lees ...