Yoga voor beginners: hoe te beginnen?

Sommige mensen vinden het maar niks, terwijl anderen erbij zweren: yoga is een holistische praktijk die al eeuwenoud is. In de loop der jaren werden er verschillende stromingen van yoga ontwikkeld, zoals Hatha Yoga, Vinyasa Yoga, en Bikram Yoga. Elk type heeft z’n eigen techniek en voordelen voor lichaam en geest. Ze hebben allemaal wel één ding gemeen: ze zorgen voor meer (geestelijke en lichamelijke) balans, kracht en uithoudingsvermogen. Voldoende reden dus om dit toch maar eens te proberen! Hoe doe je dit als je een beginner bent? Lees snel verder voor de beste tips om te beginnen met yoga.

Yoga is voor iedereen

Of je nu oud of jong bent, flexibel bent of zo stijf als een hark: yoga is voor iedereen. Natuurlijk zijn de oefeningen voor de één eenvoudiger dan de ander, maar ieder mens kan het leren. Laat je dus vooral niet tegenhouden als je niet zo lenig bent en weinig coördinatie hebt. Sowieso maak je het jezelf al een stuk makkelijker door het onderstaande advies op te volgen.

Kies een type yoga dat bij je past

Zoals we al zeiden zijn er verschillende soorten yoga. Vinyasa, Ashtanga en Bikram Yoga zijn vormen van yoga die behoorlijk uitdagend kunnen zijn en flink wat van je lichaam kunnen eisen. Bikram Yoga wordt bijvoorbeeld in een ruimte van 40 graden Celsius en met een hoge luchtvochtigheid uitgevoerd. Het spreekt voor zich dat dit type yoga niet voor iedereen geschikt is, gezien de extreme omstandigheden waaronder dit wordt uitgevoerd. 

Yin Yoga, Restorative Yoga, en Gentle Yoga zijn daarentegen meer gericht op het ontspannen van het lichaam. Uiteraard zijn er ook vormen van yoga die intensieve oefeningen afwisselen met meer rustige oefeningen. Ga dus goed na welke soort yoga je graag zou willen proberen. Hatha Yoga en Gentle Yoga zijn allebei zeer toegankelijke vormen van yoga die voor de meeste mensen geschikt zijn.

Zoek een goede plek om lessen te volgen

Uiteraard kun je tegenwoordig vanuit huis prima yogalessen volgen. Het enige wat je immers nodig hebt is een goede yogamat, sportkleding, en een laptop of tablet. Het is echter raadzaam om lessen te nemen onder begeleiding van een yoga instructeur. Hij of zij kan namelijk je houding en techniek corrigeren als dat nodig is. Kijk vooral goed of je ergens in de buurt yogalessen voor beginners kunt volgen. Op die manier kun je de basisprincipes goed onder de knie krijgen voordat je verdergaat met een meer geavanceerde vorm van yoga.

Wees consequent

Als je eenmaal een goede plek hebt gevonden, zorg er dan voor dat je regelmatig oefent. Het heeft natuurlijk weinig zin om sporadisch een yogales te volgen. Probeer minimaal twee keer per week een moment in te plannen om yoga te beoefenen. Ga zo nodig met een vriend of vriendin, zodat je elkaar kunt blijven motiveren.

Respecteer het proces

Yoga wordt vaak onderschat door mensen die dit nog nooit hebben uitgeprobeerd. Het is echter belangrijk om te beseffen dat je yoga niet in één dag onder de knie hebt. Raak dus niet gefrustreerd als het niet lijkt te lukken in het begin en accepteer dat je er gaandeweg steeds beter in kan worden. Als je er elke keer weer voor de volle 100% voor gaat en geduld hebt, zul je zien dat je steeds meer de voordelen ervan inziet. Tegelijkertijd is het niet verstandig om jezelf in ongemakkelijke posities te forceren en te veel van je lichaam te eisen, dus let hier ook goed op.

Gebruik hulpmiddelen 

Er zijn allerlei voorwerpen die gebruikt kunnen worden om de oefeningen te ondersteunen. Uiteraard mag een goede yogamat bijvoorbeeld niet ontbreken als je aan de slag gaat met yoga, maar yogablokken, yogariemen, en yogakussens zijn ook erg handig. Zo kunnen ze onder andere zorgen voor meer stabiliteit en comfort.

Ontspannen met yoga

Wat voor type yoga je ook kiest, wees je ervan bewust dat het even kan duren voordat je lichaam en geest er baat bij kunnen hebben. Als je na verloop van tijd merkt dat het toch niet bij je past, probeer dan eens een andere vorm van yoga uit. Yoga kan namelijk heel nuttig zijn om echt goed tot rust te komen en de fysieke en mentale gezondheid te bevorderen. Zeker als je een hectisch leven leidt, kan yoga dus een goede toevoeging aan je levensstijl zijn. 

Tips voor een duurzame picknick

Vanaf 2021 zijn plastic bordjes en bestek niet eens meer een optie. Vanaf dan zijn ze namelijk verboden, vanwege het milieu. Wat moet je dan ...

Recept voor aardbeien smoothie met acai bessen

Aardbeien, we kunnen er geen genoeg van krijgen. In dit recept voor een supersmoothie gecombineerd met acai, een bessensoort. Bessen zijn van nature al megagezond, ...
gember citroen sap

Gember citroen detox sapje

Detoxen met gember, het kan. Zie dit recept. Het is een goed middel tegen allerhande kwalen: maagklachten, menstruatieklachten, misselijkheid, maar ook helpt het de spijsvertering. ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *