Als we ergens te veel van eten, dan is het wel suiker. Frisdrank, koekjes, snoep, gebak, maar ook blikgroenten en gedroogd fruit bevatten suiker. Aangezien tegenwoordig aan enorm veel producten extra suiker wordt toegevoegd, zitten we al heel gauw aan onze suiker limiet. Volgens de World Health Organization (WHO) moeten we ernaar streven om niet meer dan 5% van onze dagelijkse calorie inname via suiker binnen te krijgen. Dat wil zeggen: ongeveer 25 gram suiker per dag is voor een gemiddeld persoon al voldoende. De realiteit is echter dat we maar liefst 100 gram suiker per dag binnenkrijgen – vaak zelfs meer.
Hoe slecht is deze sugar overload precies voor je, en wat gebeurt er als je een tijdje alle suiker uit je dieet schrapt? Fitplein zocht het voor je uit.
Voordelen van suiker uit je dieet schrappen
Past een suikervrij dieet bij jou? Tenzij je veel sport, nog in de groei bent (in de lengte, natuurlijk), zwanger bent, of andere (medische) redenen hebt om suiker niet uit je dieet te schrappen, kan het geen kwaad om een tijdje je suikerinname drastisch te verminderen. Hieronder bespreken we de belangrijkste voordelen van het schrappen van suiker uit je dieet.
1. Meer energie
Misschien klinkt het tegenstrijdig, maar door minder suiker te consumeren krijg je uiteindelijk meer energie. Hoe dan? Producten die veel suiker bevatten zijn vaak minder gezond en bevatten maar weinig vitamines en mineralen. Deze producten dragen dus niets bij aan je (fysieke en mentale) gezondheid en veroorzaken een piek in je bloedsuikerspiegel. Vervolgens daalt je bloedsuikerspiegel snel weer, waardoor je je juist weer minder energiek voelt dan vóórdat je die suikerbom verorberde. Door voor meer producten uit de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum te kiezen, voorkom je dat je ontzettend veel trek krijgt in suikerrijke producten.
2. Minder cravings
Mensen die veel suiker binnenkrijgen komen al snel in een vicieuze cirkel terecht, waarbij het lichaam continue om meer suiker lijkt te schreeuwen. Suiker is een snelle brandstof voor het lichaam en zorgt er bovendien voor dat er serotonine – het feel good hormoon – vrijkomt in je lichaam. Niet zo gek dus dat je voortdurend behoefte aan suiker lijkt te hebben. Door voedingsrijke maaltijden te nuttigen (die langzame koolhydraten bevatten), kun je deze cravings in toom houden.
3. Betere mentale balans
Volgens Uma Naidoo van Harvard Medical School kan een sugar rush vergeleken worden met een paniekaanval. Ze legt uit: “Door bewerkt voedsel en voedsel met veel suiker te vermijden, ervaart het lichaam minder pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel, wat gevoelens van angst kan helpen verminderen.” Een voedzame maaltijd zorgt er daarentegen voor dat je bloedsuikerspiegel op niveau blijft en je mentale gesteldheid beter in balans is gedurende de dag.
4. Meer egale huid
Minder suiker eten (en gewoon gezond eten in het algemeen) zorgt voor een mooiere, gladdere huid. Lindsey DeSoto vertelt op Health.com: “Te veel suiker betekent dat je lichaam meer insuline en insulineachtige hormonen afgeeft. Deze hormonen kunnen huidgerelateerde veranderingen veroorzaken: je lichaam kan meer androgene hormonen (zoals testosteron) en meer talg produceren, en beide kunnen tot acne leiden.” Bovendien kan een eetpatroon dat veel suiker bevat huidveroudering versnellen. Suiker heeft namelijk invloed op collageen en de elastische vezels in je huid.
5. Verbeterde gezondheid van je hart en lever
Ook je hart en lever zijn erbij gebaat als je minder suiker consumeert. Zo kan suiker het slechte cholesterol in je lichaam verhogen en het goede cholesterol juist verlagen. Daarnaast geldt dat gewichtstoename en ontstekingen veroorzaakt door een overschot aan suiker “gepaard gaan met hoge bloeddruk en coronaire hartziekten, die allemaal leiden tot een groter risico op hartaanvallen.”
Je lever heeft onder andere als taak om fructose (een bepaalde soort suiker) af te breken, maar door veel suiker kan er een overschot aan fructose ontstaan. Dit overschot wordt in de lever opgeslagen als vet, waardoor de lever vervet kan raken.
Natuurlijke suikers
Uiteraard bevatten gezonde producten zoals fruit, volkoren brood en pasta ook suikers. Deze natuurlijke suikers hebben echter een andere werking in het lichaam dan suiker zoals die aanwezig is in bijvoorbeeld snoep en frisdrank. Dit komt onder andere doordat dit soort producten ook veel vitamines en mineralen bevatten. De hoeveelheid fructose in bijvoorbeeld fruit is ook niet groot, dus je kunt gerust fruit eten terwijl je probeert minder suiker te consumeren. Fruit is sowieso onmisbaar voor een goede gezondheid en kan voorkomen dat je je te buiten gaat aan allerlei snacks als je opeens enorme trek hebt.
Zoetstoffen
De populariteit van zoetstoffen is enorm toegenomen de afgelopen jaren, maar toch wordt afgeraden om grote hoeveelheden hiervan te consumeren ter vervanging van suiker. Zoetstoffen verhogen mogelijk de kans op een depressie, zoals Uma Naidoo beschrijft in het boek “This is Your Brain on Food”. Hoewel de precieze werking van zoetstoffen in het lichaam nog steeds uitgebreid onderzocht wordt, is het aan te raden om zo min mogelijk zoetstoffen te gebruiken. Probeer van de natuurlijke smaak van je kopje thee of koffie te genieten, en vervang je light frisdrank door water met bubbels. Je zult zien dat je vanzelf went aan de minder zoete smaak van eten!