Is het duurzaam om zeewier en algen te eten?

Er is steeds meer belangstelling voor duurzaamheid, en terecht. Steeds meer mensen beseffen dat we onze planeet niet oneindig kunnen blijven uitbuiten zonder vervelende gevolgen. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die er ook naar streven om hun levensstijl aan te passen aan deze nieuwe realiteit. Een van de manieren waarop mensen dit doen, is door bewuster te worden van wat ze eten. Er zijn verschillende manieren waarop mensen proberen hun voedselkeuzes te verbeteren, zoals duurzame landbouwmethoden, het eten van lokaal geteelde groenten en fruit, en het minderen van hun vleesconsumptie.

Maar wat over het algemeen minder bekend is, is dat sommige van de duurzaamste voedingsmiddelen die er zijn zeewier en algen zijn. Laten we eens kijken waarom dat zo is.

Reden om deze duurzame zeewier en algen te eten

Er zijn veel goede redenen om meer zeewier en algen in je voeding op te nemen. Zoals hierboven beschreven, bevatten deze producten vele voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid.

Daarnaast zijn ze ook duurzaam; ze groeien snel en hoeven niet op speciale landbouwgrond geteeld te worden. Er is geen extra water of middelen nodig om grotere boerderijen in stand te houden; alles wat ze nodig hebben is in de oceaan aanwezig! Kortom: er zijn vele goede redenen om meer zeewier en algen in je voeding op te nemen.

‘Wist je dat er in Amsterdam een speciale zeewier-snackbar is, waar je de Nederlandse wietburger kunt proberen?’

Hoe gezond zijn zeewier en algen?

Zeewier en algen zitten boordevol voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid. Ze bevatten veel vezels, ijzer, calcium, vitamine C en B. Daarnaast bevatten ze ook antioxidanten die helpen om schade aan je cellen te voorkomen. Algen worden soms beschouwd als een ‘superfood’ vanwege hun hoge voedingswaarde.

Eten we wel genoeg algen?

In westerse landen wordt maar een klein percentage van onze dagelijkse calorieën ingenomen via algen of zeewier. Dit komt doordat we simpelweg niet veel van deze producten eten. In Aziatische landen ligt het anders; daar is zeewier een belangrijk onderdeel van de traditionele keuken. Het kan rauw gegeten worden in salades, sushi, of gekookt in soep of sauzen.

Hoeveel zeewier mag je per dag eten?

In zeewier zit veel jodium. Jodium is een goed mineraal, maar te veel jodium is niet voor iedereen even goed. Daarom is het belangrijk om niet te veel van deze zeewier en algen te eten.

Soort zeewier en aanbevolen hoeveelheid per dag:

  • Hiziki: niet meer dan 1 g per dag
  • Instant wakame: niet meer dan 5 g per dag
  • Kombu: niet meer dan 5-6 cm per dag
  • Nori: niet meer dan 15 g per dag

Zeewier en algen voeding van de toekomst?

Het is moeilijk om hier echt eenduidig “ja” op te antwoorden. Maar het feit dat steeds meer mensen bewuster zullen worden van wat er precies in hun voeding zit en hoe dit product gemaakt is, geeft wel aan dat er behoefte is aan verandering. Ook het feit dat zeewierteelt relatief duurzaam is in vergelijking met andere landbouwmethodes geeft aan dat dit wel mogelijk de voeding van de toekomst kan worden. Alleen de tijd zal uitwijzen!

Verschillen zeewier en algen

Zeewier en algen worden vaak in een adem genoemd en dat kan verwarrend zijn – hebben we het over hetzelfde? Het antwoord is ja, behalve dat microalgen zoals blauwalgen ook onder algen worden geschaard.

Grofweg kun je algen onderverdelen in drie hoofdgroepen:

  • Groene algen
  • Rode algen
  • Bruine algen

Dulse, kombu, wakame en nori zijn voorbeelden van bekende zeewieren die je vaak kunt tegenkomen. Wakame bijvoorbeeld kan als salade worden gegeten.

Tot de algen behoren ook Spirulina en Chlorella. Deze zijn te vinden in poedervorm, tabletten of capsules.

Langer leven door zeewier en algen, de Japanners weten dit al!

Zeewier is een gemakkelijk toegankelijk voedselproduct waarmee je variatie kunt aanbrengen in je keukencreaties. Het wordt steeds populairder in restaurants, zowel in de traditionele Aziatische keuken (denk aan sushi) als in gerechten met lokale Nederlandse smaken. Dit is niet zomaar een rage; studies hebben aangetoond dat mensen die zeewier in hun dieet opnemen een langere levensduur hebben – iets waar de Japanners zich goed van bewust zijn, want ze staan bekend om hun lange levensduur.

Hoe kun je zeewier gebruiken in je keuken?

Nori is het zwarte laagje op Japanse sushirollen en wakame is een groene, dunne streng zeewier die vaak wordt gebruikt in salades of zelfs knapperige snacks die nu in de meeste supermarkten verkrijgbaar zijn. Om de zoutheid te verminderen kun je het zeewier voor gebruik in water laten weken.

Er zijn veel verschillende manieren om dit superfood in je keuken te verwerken: je kunt het over je gerechten strooien, gebruiken als wrap voor sushi, toevoegen aan soepen, of verwerken in salades.

Alle soorten eetbare algen op waterbasis zijn rijk aan omega-6-vetzuren en eiwitten; door ze aan je maaltijden toe te voegen zijn er meer mogelijkheden voor een voedzame maaltijd die ook nog eens heerlijk van smaak is!

Was verse zeewier

Neem altijd de tijd om ervoor te zorgen dat je vers zeewier zo schoon mogelijk is – dat heeft invloed op de smaak en textuur. Was vers zeewier altijd eerst met zout water om te voorkomen dat het slijmerig wordt. Zelfs ingemaakt zeewier uit de natuurvoedingswinkel moet grondig worden gewassen, of bij voorkeur geweekt, om overtollig zout te verwijderen. Knijp na het wassen voorzichtig al het extra water eruit en dep het dan droog met keukenpapier of een theedoek voor het beste resultaat. Als je deze eenvoudige stappen volgt, is vers zeewier altijd levendig en smaakvol.

Toch liever zeewier en algen via voedingssupplementen?

Voedingssupplementen en capsules met zeewier en algen worden steeds populairder dan een alternatieve manier om de voordelen van de consumptie van zeewier te krijgen zonder dat je maaltijdpreparaties met verse opties hoeft uit te werken. Voedingssupplementen omvatten nu algenolie en Spirulina-algen, een populaire plantaardige eiwitbron. Dit maakt het opnemen ervan in de dagelijkse voeding veel gemakkelijker dan vroeger – waarom zou je deze natuurlijke opties niet eens proberen?

kokos mokka bolletjes

Kokos mokka bolletjes, een heerlijke suikervrije traktatie!

Kokos, ongeveer bijna iedereen houdt van de specifieke smaak van kokos. Een smoothie, een kokoskoek, er zijn veel producten met kokos. Vandaag een recept om ...
Foto door Tamba Budiarsana: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/witte-kat-uitrekken-979247/

Het belang van stretchen voor en na het sporten

Goed stretchen is iets wat soms wordt overgeslagen, maar het is van ongekend belang. Lees hier waarom en hoe je het toepast!

Je lichaam ontzuren met alka supplementen

Je lichaam ontzuren kun je zelf. Als er geen sprake is van ernstige verzuring, is het mogelijk om je lichaam te ontzuren met voeding. Soms ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *