Op welke manier drink je kwalitatief het beste water?

Sta je weleens stil bij de manier waarop je water drinkt en hoeveel water je eigenlijk moet drinken? Waarschijnlijk niet. Het is wellicht niet het eerste waar je over nadenkt, maar hoe je je water drinkt en hoeveel, kan invloed hebben op hoe je je voelt. Er zijn zoveel verschillende soorten water, zoals kraanwater, bronwater, kangen water en water uit plastic of glazen flessen. Maar hoe weet je wat kwalitatief het beste water is? Het is niet alleen de bron die ertoe doet, maar ook de samenstelling van het water zelf. Wij vertellen je er meer over in dit artikel!

De kracht van water

Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water, gemiddeld maar liefst 70%. Elke cel, elk orgaan en elk systeem in ons lichaam heeft water nodig om optimaal te functioneren. Het speelt een essentiële rol bij het handhaven van de juiste lichaamstemperatuur, het smeren van gewrichten, het transporteren van voedingsstoffen en het elimineren van afvalstoffen. Maar dat is niet alles. Wist je dat voldoende water drinken ook een positieve invloed heeft op je energieniveau en concentratie? Het is als brandstof voor je lichaam en geest. Kortom, water is de drijvende kracht achter ons biologisch functioneren. Het is dan ook heel belangrijk dat je iedere dag voldoende water drinkt. Een volwassene heeft ongeveer 35 ml water per kilogram lichaamsgewicht nodig, per dag. Deze richtlijn wordt aanbevolen door wetenschappelijke organisaties. Een persoon van 50 kilo heeft dus 1,7 liter nodig, bij 60 kilo is dat 2,1 liter, bij 70 kilo is dat 2,4 liter en bij 80 kilo 2,8 liter.

Verschillende watersoorten op een rijtje

1. Kraanwater

In veel delen van de wereld wordt kraanwater streng gecontroleerd en voldoet het aan hoge normen voor zuiverheid. Het is een milieuvriendelijke keuze en gemakkelijk te verkrijgen door enkel een draai aan de kraan. Kraanwater bevat mineralen, zoals calcium, magnesium en natrium. Deze essentiële elementen dragen niet alleen bij aan de smaak, maar spelen ook een belangrijke rol in het handhaven van de elektrolytenbalans in je lichaam. Als je kraanwater drinkt, overweeg dan investeringen in waterfilters voor extra zuivering. Dit kan helpen bij het verminderen van mogelijke onzuiverheden en het verbeteren van de smaak.

2. Bronwater

Bronwater komt rechtstreeks uit natuurlijke bronnen en staat bekend om zijn zuiverheid en minerale samenstelling. Dit water heeft vaak een verfrissende smaak. Let wel goed op het etiket en kies voor bronwater zonder toegevoegde chemicaliën of kunstmatige stoffen, dan weet je zeker dat je kwalitatief goed water drinkt. Er zijn soms namelijk verborgen ingrediënten toegevoegd aan bronwater en dat zie je niet aan het water, maar moet wel op het etiket vermeld staan. 

3. Plastic flessen

Plastic flessen water bieden ongetwijfeld gemak, maar het is belangrijk om rekening te houden met de impact op het milieu en je gezondheid met plastic flessen water. Plastic flessenwater kan qua samenstelling vergelijkbaar zijn met kraan- of bronwater, maar hier komt het addertje onder het gras: de fles zelf. Soms kunnen sporen van chemicaliën uit het plastic lekken in het water, vooral als de fles wordt blootgesteld aan warmte. Kies daarom voor flessen zonder BPA en hergebruik ze niet om mogelijke gezondheidsrisico’s te verminderen. Als je toch voor plastic flessen kiest, ga dan voor recyclebare opties en vermijdt hergebruik van eenmalige flessen om mogelijke gezondheidsrisico’s te verminderen.

4. Glazen flessen

Als je milieubewust bent of meer bewust wilt leven, dan zijn glazen flessen water de beste keuze. Ze zijn recyclebaar, hervulbaar, vrij van chemicaliën die in het water kunnen lekken, ze zorgen voor vermindering van plastic afval en behouden de smaak van water op een natuurlijke manier.  Een toffe glazen fles staat bovendien mooi op het aanrecht én zorgt ervoor dat je vaker drinkt, omdat je het steeds ziet staan. 

Tot slot

Kwalitatief water drinken is een eenvoudige en vooral effectieve manier om je algehele gezondheid te verbeteren. Door bewust te kiezen voor waterbronnen, filtratiemethoden en een gebalanceerde hydratatieroutine, kun je ervoor zorgen dat je lichaam het water optimaal benut. Maak van hydrateren een gezonde gewoonte en geniet van de voordelen van kwalitatief water voor een vitaal en evenwichtig leven. 
En mocht je het nodig hebben om je water net iets interessanter te maken, kijk dan direct even bij onze 10 heerlijke recepten voor het maken van fruitwater.

Danielle van de Vlag is freelance content creator, copywriter, journalist en eigenaar van Online Lifestyle Magazine / Creative Agency ‘Puur van Geluk’. Ze bedenkt en creëert, samen met haar team, inspirerende en creatieve content voor het online lifestyle magazine. Daarnaast denken en werken ze graag mee aan de groei van bedrijven door het schrijven van blogs, nieuwsbrieven, productteksten en andere vormen van content. Ze zijn een enthousiast en gedreven team en willen graag bedrijven ontzorgen met alles op het gebied van content. Lees de artikelen en laat je inspireren!

Glutenvrij koekjes bakken: Oatmeal cookies recept

Het verhaal achter mijn lievelingskoekjes! Voordat ik ontdekte dat ik niet tegen gluten kan, waren oatmeal cookies echt mijn favorieten (ook van mijn man trouwens!). ...
pita broodje boekweitmeel

Pitabroodjes van boekweitmeel

Een bruine boterham als starter van de dag, of een bord pap, of slechts een kop pittige koffie, iedereen heeft zijn- of haar eigen smaak. ...
kinderen gezonder leren eten

Hoe kan je kinderen gezonder leren eten?

Verdorie, voor de zoveelste keer wilde mijn jongste neefje alweer niet van de verse spinazie eten. Popeye mag dan wel zijn held zijn, aan de ...

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *