Self-care Sunday @home: wat is het en waarom doen?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: Self-care Sunday. Voor sommige mensen (vooral vrouwen) is deze verwendag heilig. Als je nog nooit aan self-care sunday hebt gedaan, dan wordt het toch echt tijd dat je hier eens mee gaat beginnen. Op deze dag kun je namelijk genieten van wat broodnodige ontspanning en de alledaagse hectiek even opzij zetten. Maar hoe doe je dat dan precies? Lees snel verder voor goede tips om optimaal te ontspannen.

Lees een boek

Ja ja, we horen het je al denken… “Een boek lezen?! Maar daar heb ik gewoon de rust niet voor!” Juist om die reden moet je dus wél een boek lezen. Kies een genre dat je aanspreekt (er is voor iedereen wat wils, dus ook voor jou) en geef het een kans. Ga lekker op de bank zitten, zet een kopje thee, en duik in een goed verhaal. Je zult zien dat als je dit regelmatig doet, je steeds rustiger en meer gefocust wordt.

Neem een warm bad

Niets werkt meer helend voor het lichaam en de geest dan een heerlijk warm bad. Laat alle stress van je afglijden terwijl je baddert, bij voorkeur met een beetje aromatherapie epsomzout. Een heerlijk geurende badkamer helpt je hoofd weer leeg te maken.

Creëer een spa behandeling

Haal de beautysalon in huis en neem je handen, voeten en gezicht eens onder handen. Haal het eelt op je voeten weg (dit gaat gemakkelijker door ze even te laten weken in een warm voetenbadje), knip en vijl je nagels, en doe een mooie kleur nagellak op. Met een maskertje geef je je gezicht weer een oppepper. Het masker van Sea Line met Dode Zee modder is hier perfect voor. Dit masker kalmeert, herstelt en verzorgt de huid op krachtige wijze.

Doe iets creatiefs

Heb je al een creatieve hobby? Dan is de zondag natuurlijk de dag bij uitstek om deze hobby te beoefenen. Heb je niet echt een hobby waarbij je iets zelf creëert? Ga dan na wat je vroeger leuk vond om te doen. Schilderen, pottenbakken, armbanden maken, breien, muziek maken – het zijn allemaal activiteiten waarbij je heerlijk tot rust kunt komen. Op deze manier maak je endorfines aan, waardoor pijn en stress worden onderdrukt.

Bak een taart (of iets anders lekkers)

Houd je van koken en / of bakken? Bak dan eens wat lekkers op de zondag – of dat nu cake, koekjes of muffins zijn. Niet alleen heb je dan een lekker tussendoortje of toetje voor de komende dagen in huis, ook ruikt je huis nog eens heerlijk.

Probeer bijvoorbeeld eens bananenbrood met chocolate chips te maken. Zowel banaan als chocolade bevat L-tryptofaan, waardoor je lichaam ook nog eens extra serotonine (het gelukshormoon) aanmaakt.

Luister naar muziek

Door naar muziek te luisteren maakt je lichaam het hormoon dopamine aan, waardoor je gemotiveerd raakt om je doelen te bereiken en je dromen waar te maken. Bonuspunten als je naar muziek luistert tijdens een wandeling in de natuur – zowel de extra lichaamsbeweging als de frisse lucht zorgen voor een extra humeur boost.

Ga sporten

Ook sporten is een vorm van self-care. Je zult wel denken: “Maar het is zondag!” Maar door je flink in het zweet te werken geeft je brein dopamine, serotonine, oxytocine en endorfines af. Met andere woorden: sporten is één van de beste manieren om je beter en meer ontspannen te voelen. En je hoeft hiervoor echt niet het huis uit te gaan: op YouTube zijn meer dan voldoende at-home workouts te vinden.

Boek een massage

Regelmatig een fijne massage heeft allerlei voordelen. Zo kunnen je lichaam en geest optimaal ontspannen, verlaagt het je bloeddruk, helpt het bij vermoeide en pijnlijke spieren, en vermindert het zwellingen. Vooral als je gespannen bent en last hebt van je rug doordat je continue in een verkeerde houding zit is een massage een echte uitkomst. Dus, kijk je partner lief aan of koop een goede massagestoel, en genieten maar.

Mediteren

Door middel van mediteren verbeter je je mentale balans. Adem diep in en uit, let op al je zintuigen, en maak je hoofd leeg. Weet je niet zo goed hoe je hiermee moet beginnen? Er zijn allerlei apps te vinden die je kunnen helpen om stapje voor stapje te leren hoe je kunt mediteren. Hoe vaker je het probeert, hoe makkelijker het zal gaan en hoe beter je je zult voelen.

chia pudding

Chia pudding met noten en fruit

Chia pudding is heerlijk en is aan een enorme opmars begonnen! Chiazaadjes hebben de eigenschap zich aan water te binden, waardoor je een stevige substantie ...

Vitamine D vermindert klachten coronavirus

De relatie tussen het coronavirus en vitamine D is een hot item. En dat is niet zo gek, want vitamine D is een ware krachtpatser ...

Superfood smoothie recept met (kokos)melk, plantaardige proteine, bosbessen en cacao

Superfood smoothie recept een overheerlijke smoothie met drie van de gezondste superfoods; rauwe cacao, rauwe proteïne en biologische kokosolie. Voor snelle, langdurige energie en eventueel ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *