Waarom verschillende temperaturen voor verschillende types thee zo belangrijk zijn?

Thee, wie is er niet gek op? Thee is eigenlijk al een eeuwenoude drank die veel mensen graag drinken. Of je nu gek bent op thee met een smaakje of juist liever originele thee drinkt, de juiste watertemperatuur is belangrijk om de beste smaken te creëren. Waarom verschillende temperaturen voor verschillende types thee zo belangrijk zijn, leggen we je uit. We hebben uitgezocht wat de juiste temperatuur is voor welke theesoort, zodat je kunt genieten van een kop thee boordevol smaaksensatie. 

Hoe zorg je voor de juiste temperatuur?

Een van de meest voorkomende fouten bij het zetten van thee is het gebruik van te heet water. Dit kan de smaak van de thee juist teniet doen en bijvoorbeeld bitter of wrang maken. De juiste temperatuur zorgt ervoor dat je de optimale smaak uit de thee haalt, zonder de blaadjes te verbranden of te beschadigen. Maar hoe zorg je voor de juiste watertemperatuur?

  • Tip 1: Gebruik een waterkoker voorzien van een temperatuurinstelling. Zo heb je direct de juiste temperatuur. Mijn persoonlijke favoriet is de Perow heetwaterdispenser. Maar zoek je een klassieke waterkoker dan is de MOA waterkoker met temperatuurregeling een aanrader.
  • Tip 2: Heb je geen waterkoker met temperatuurinstelling? Laat gekookt water dan een paar minuten afkoelen voordat je het over de delicate theesoorten zoals groene of witte thee giet.
  • Tip 3: Een handige methode is om de temperatuur te meten met een keuken- of theethermometer om te zorgen dat je water op de juiste temperatuur is.

Verschillende theesoorten 

Er zijn verschillende theesoorten, denk aan: groene thee, rooibosthee, vruchtenthee of earl grey. De juiste aroma’s van de theesoorten komen tot hun recht met de juiste watertemperatuur. Wist je bijvoorbeeld dat groene thee bitter kan smaken als je daar kokend water bij giet? De theebladeren verbranden wanneer je er kokend water over schenkt, waardoor je de frisse smaak kwijtraakt. Bij zwarte thee ligt dat anders, dit is een sterkere thee wat betreft smaak, en deze kan hogere temperaturen gebruiken om de aroma’s tot zijn recht te laten komen. 

Thee met gezondheidsvoordelen

Elke theesoort heeft unieke gezondheidsvoordelen, variërend van verbeterde hart- en hersenfunctie tot ondersteuning van de huid en het immuunsysteem. Een juiste watertemperatuur is van belang om de optimale gezondheidsvoordelen eruit te kunnen halen. We sommen de theesoorten, de juiste temperatuur en hun gezondheidsvoordelen voor je op:

  • Groene thee (70°C – 80°C): Deze theesoort zit boordevol antioxidanten, dat kan helpen bij vetverbranding, verlagen van cholesterol en verbeteren van de hersenfunctie.
  • Zwarte thee (95°C – 100°C): Ondersteunt de gezondheid van het hart, verbetert concentratie, bevordert de spijsvertering en kan de bloeddruk verlagen.
  • Witte thee (75°C – 85°C): Beschermt tegen veroudering, ondersteunt immuunsysteem en botgezondheid, en verbetert mondgezondheid.
  • Oolong thee (85°C – 90°C): Helpt bij gewichtsverlies, reguleert bloedsuikerspiegel, ondersteunt huidgezondheid en ondersteunt de hersenfunctie.
  • Kruidenthee (90°C tot 100°C): Kamille heeft een rustgevende werking, pepermunt bevordert de spijsvertering, en werkt verkwikkend en gember helpt bij ontstekingen en misselijkheid. 
  • Matcha thee (70°C – 80°C): Deze theesoort is rijk aan antioxidanten, verhoogt de energie en het concentratievermogen en bevordert de mentale helderheid.

Gebruik een waterkoker met een instelbare temperatuur of laat kokend water een paar minuten afkoelen voordat je het over je theebladeren giet.

Thee als beleving en ervaring

Het zetten en drinken van een kop is meer dan alleen een bezigheid. Het is een beleving en ervaring. Het is een bijzonder mengsel in een zakje waarbij de aroma’s tot leven komen zodra ze de juiste watertemperatuur bereiken. Het is genieten om elke keer een ander smaakje uit te proberen, om te kijken welke thee jij op welk moment van de dag nodig hebt. Door de juiste temperatuur te gebruiken voor verschillende soorten thee, breng je de smaken tot leven, voorkom je ongewenste bitterheid, en geniet je van de volledige gezondheidsvoordelen die elke kop thee te bieden heeft. Maak er een speciale beleving van, dan smaakt de thee nog lekkerder! 

Danielle van de Vlag is freelance content creator, copywriter, journalist en eigenaar van Online Lifestyle Magazine / Creative Agency ‘Puur van Geluk’. Ze bedenkt en creëert, samen met haar team, inspirerende en creatieve content voor het online lifestyle magazine. Daarnaast denken en werken ze graag mee aan de groei van bedrijven door het schrijven van blogs, nieuwsbrieven, productteksten en andere vormen van content. Ze zijn een enthousiast en gedreven team en willen graag bedrijven ontzorgen met alles op het gebied van content. Lees de artikelen en laat je inspireren!
paleo taart recept

Paleo taart: bananentaart recept

Deze paleo taart is nog beter dan ik had gedacht!Paleo bananentaart, maak jij hem ook dit weekend? Ingrediënten paleo bananentaart Voor de bodem: 1/4 cup ...
woman pouring drinking water into glass

Fruitwater maken: 10 heerlijke recepten

Het is volop zomer en dat betekent nog meer water drinken! Wij hebben 10 fruitwater recepten voor je op een rij gezet voor een gehydrateerde ...

Vitamine D vermindert klachten coronavirus

De relatie tussen het coronavirus en vitamine D is een hot item. En dat is niet zo gek, want vitamine D is een ware krachtpatser ...

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *