Welke type kaarsen bestaan er en hoe kies je een kaars die niet schadelijk is?

Kaarsen bestaan al eeuwenlang en dat is niet voor niets: ze creëren een rustige sfeer, zorgen voor rustgevend licht en kunnen zelfs therapeutische eigenschappen hebben. Met zoveel soorten kaarsen op de markt, kan het moeilijk zijn om te weten welke je moet kiezen. Daarom vind je in deze blog een overzicht van de soorten kaarsen die verkrijgbaar zijn en hoe je een kaars kiest die niet schadelijk is.

Paraffinekaars

Laten we eerst de soorten kaarsen bespreken. De meest gebruikte kaarsen zijn kaarsen van paraffinewas. Paraffinewas bestaat uit bijproducten van aardolie. Het is daarom goedkoop en gaat lang mee. Paraffinekaarsen produceren echter roet en andere chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid. Bovendien zijn kaarsen van paraffine gevoelig voor druppelen, wat een puinhoop kan veroorzaken en eventuele brandgevaar kan opleveren.

Sojakaars

Een ander populair type kaars is de sojakaars. Sojakaarsen zijn gemaakt van bewerkte sojaolie. Deze kaarsen worden als milieuvriendelijker beschouwd dan paraffinekaarsen. Sojakaarsen zijn niet giftig en produceren dus geen roet of andere chemicaliën. Ze hebben ook de neiging langzamer en gelijkmatiger te branden dan paraffinekaarsen.

Bijenwaskaars

Een derde type kaars is de bijenwaskaars. Ze zijn erg natuurlijk, omdat ze gemaakt zijn van de was van honingbijen. Kaarsen van bijenwas produceren een mooi, zacht, goudkleurig licht waarvan vaak wordt gezegd dat het kalmerend en rustgevend is. Ze branden ook langer en schoner dan andere soorten kaarsen. Kaarsen van bijenwas produceren geen rook of roet, dus ze kunnen veilig binnenshuis worden gebruikt.

Kaarsen van bijenwas worden niet beschouwd als schadelijk voor mens of dier. Ze bevatten geen gifstoffen of kankerverwekkende stoffen, dus ze zijn veilig voor gebruik in de buurt van kinderen en huisdieren. Bovendien produceren bijenwaskaarsen geen significante hoeveelheden luchtvervuiling.

Plantaardige kaars

Tot slot zijn er kaarsen gemaakt van plantaardige was zoals palm of kokosnoot. Plantaardige wassen zijn een uitstekende keuze voor kaarsen, omdat ze gemaakt zijn van hernieuwbare en duurzame bronnen. Ze branden schoon en stoten geen giftige dampen uit. Plantaardige was geeft ook minder snel roet en rook af, waardoor je de kaars minder aangenaam ervaart. Bovendien zijn ze over het algemeen minder duur dan paraffine- en bijenwaskaarsen, en ze houden de geur van oliën en andere geuren beter vast dan andere wassoorten.

Hoe kies je de beste kaars uit?

Nu je de verschillende soorten kaarsen kent, hoe kies je de beste? Het belangrijkste waar je op moet letten, is of de kaars giftig is of niet. Paraffinekaarsen produceren roet en andere chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid, dus u kunt ze het beste vermijden. Sojakaarsen, kaarsen van bijenwas en kaarsen van plantaardige was daarentegen zijn allemaal niet-giftige opties.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de brandtijd van de kaars. Sojakaarsen branden meestal het langst, gevolgd door kaarsen van bijenwas en kaarsen van plantaardige was. Paraffinekaarsen branden meestal het kortst.

Verder kun je kijken naar het type lont dat in de kaars wordt gebruikt. Veel kaarsen bevatten metalen lonten, die bij verbranding ongezonde gifstoffen kunnen produceren, zoals lood en zink. Kies in plaats daarvan kaarsen met katoenen of papieren lonten die vrij zijn van metalen. Deze zijn namelijk beter voor je gezondheid.

Vergeet niet om het etiket van de kaars te controleren op toegevoegde geuren of kleurstoffen. Veel kaarsen bevatten kunstmatige geuren en kleurstoffen die bij verbranding ongezonde dampen kunnen produceren, dus probeer kaarsen te vinden met natuurlijke geuren of kaarsen die vrij zijn van kleurstoffen of chemicaliën.

Ten slotte moet je ook letten op de geur van de kaars. Als je op zoek bent naar een kaars met een aangename geur, wil je misschien een kaars gemaakt met essentiële oliën proberen. Essentiële oliën zijn natuurlijk, niet giftig en hebben een verscheidenheid aan aangename geuren.

Kortom, er zijn veel soorten kaarsen op de markt. Het is belangrijk om een kaars te kiezen die niet giftig is, lang brandt en een aangename geur heeft. Voor je gezondheid is het ook van belang om van de kaars de lont en toegevoegde geuren te controleren. Daarom is het verstandig om paraffinekaarsen te vermijden, omdat ze roet en andere chemicaliën produceren die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. We raden aan om bijenwaskaarsen te gebruiken, aangezien het een niet schadelijke optie is met aangename, natuurlijke geur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *