Stappenplan: In 7 stappen voldoende water drinken, ook in de koude maanden

We weten allemaal dat voldoende water drinken goed is voor lichaam en geest. Maar de uitvoering ervan is meestal iets lastiger. Zeker in de koude maanden is voldoende water drinken moeilijker. Waarom? In de koude maanden transpireren we minder snel, verliezen we minder vocht en dus voelen we de noodzaak amper om dit aan te vullen door water te drinken. We hebben een stappenplan voor je zodat het drinken van water een stuk gemakkelijker gaat. In 7 stappen voldoende water drinken, ook in de koude maanden.

Waarom is water drinken gezond en hoeveel moet je drinken?

Wist je dat je lichaam voor meer dan de helft uit water bestaat? Maar je lichaam raakt ook veel vocht kwijt door zweten, plassen, huilen en ademen. Dit moet natuurlijk weer aangevuld worden, want water drinken is goed voor lichaam en geest. Voldoende water drinken voorkomt:

  • uitdroging
  • hoofdpijn
  • moeheid, spierstijfheid/spierpijn/spierkrampen 
  • een droge en doffe huid
  • harde en pijnlijke ontlasting
  • een hongergevoel
  • een slecht humeur en slechte concentratie 
  • andere lichamelijke klachten

Lichaamsprocessen kunnen namelijk goed functioneren als er voldoende vocht aanwezig is in het lichaam. Het advies is om ongeveer 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Meer is echt niet nodig, want dit kan dan juist weer averechts werken.

De volgende 7 stappen helpen je om voldoende water te drinken:

1. Begin elke ochtend met een glas water

Zodra je wakker wordt begin je gelijk met een glas water. Dan heb je alvast het eerste glas te pakken en je organen maken er een vreugdedansje bij. Ze functioneren namelijk het beste wanneer ze voldoende gehydrateerd worden.

2. Neem altijd water mee

Of je nu onderweg bent, op kantoor, in de sportschool of waar je dan ook maar bent of naartoe gaat, zorg dat je altijd water bij je hebt. Doe het in een waterfles of bidon en neem het mee. Door gedurende de dag kleine hoeveelheden te drinken, kom je ook aan de juiste hoeveelheid water die je nodig hebt.

3. Water voor elke maaltijd

Drink voor elke maaltijd die je nuttigt een glas water. Dit zorgt ervoor dat je al snel 3 glazen water per dag drinkt. Dit kun je natuurlijk ook bij de tussendoortjes doen, dan heb je al snel 5 glazen te pakken. Zo wordt je lichaam goed gehydrateerd en het zorgt ervoor dat je sneller een verzadigd gevoel hebt. Dit helpt bijvoorbeeld perfect wanneer je een paar kilo’s kwijt wilt en minder wilt eten. Water drinken wordt overigens minder moeizaam wanneer je er een routine van maakt. Dus zorg dat je voor elke maaltijd een glas water drinkt.

4. Aanlengen maar … 

Wil je af en toe toch een sapje drinken? Leng het dan gewoon aan met water. Dan heb je toch even een andere smaak, maar kom je wel aan het aanvullen van de hoeveelheid water per dag. Uiteraard kun je ook een laagje aanmaaklimonade gebruiken en het glas verder aanvullen met water.

5. Maak een lekkere fruit- of groentewater

Wil je liever geen sapjes of limonade drinken, maar wel een smaakje aan het water toevoegen? Kies dan voor schijfjes watermeloen, citroen, limoen of komkommer. Door dit toe te voegen aan een glas water heb je gelijk een heerlijke frisse smaak. Zo wordt water drinken makkelijker en lekkerder!

6. Na elke toiletgang een glas

Maak er een routine van om na elke toiletgang een glas water te drinken. Dit zijn van die momenten dat je al in de benen bent en dus gemakkelijker een glas water kunt pakken. Ditzelfde geldt voor elke maaltijd.

7. Wie schrijft die blijft

Het klinkt misschien wat kinderachtig, maar het werkt wel! Door elke dag bij te houden of op te schrijven hoeveel glazen water je die dag hebt gedronken, krijg je meer inzicht en een stukje bewustwording. Er zijn zelfs speciale apps die je kunt installeren op je telefoon om bij te houden hoeveel glazen water je drinkt per dag. Probeer maar eens uit, het werkt echt!

Danielle van de Vlag is freelance content creator, copywriter, journalist en eigenaar van Online Lifestyle Magazine / Creative Agency ‘Puur van Geluk’. Ze bedenkt en creëert, samen met haar team, inspirerende en creatieve content voor het online lifestyle magazine. Daarnaast denken en werken ze graag mee aan de groei van bedrijven door het schrijven van blogs, nieuwsbrieven, productteksten en andere vormen van content. Ze zijn een enthousiast en gedreven team en willen graag bedrijven ontzorgen met alles op het gebied van content. Lees de artikelen en laat je inspireren!

Het belang van een ochtendroutine voor hogere productiviteit

Hoe je je dag begint, heeft een grote invloed op hoe de rest van je dag zal verlopen. Als je de tijd neemt om een ...

Europees parlement stemt over hormoonverstorende stoffen!

HEEFT JOUW TANDPASTA, HAARDROGER, TOMATEN IN BLIK HORMOONVERSTORENDE STOFFEN? Het Europees Parlement heeft 4 oktober j.l. gestemd over de criteria die bepalen wat een chemische ...
allergiebeurs_houten_29_30_mei_2015

Bezoek ons op de allergiebeurs op 29 en 30 mei 2015 in Expo Houten!

Vrijdag 29 mei en zaterdag 30 mei is de AllergieBeurs in de Expo in Houten. Wanneer je vanwege je gezondheid bewust kiest wat je koopt, ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *