Iedereen die ooit op vakantie in Frankrijk of Italië is geweest kent het wel: water in grote plastic flessen. In die landen is water uit de kraan niet gezond om te drinken en daarom gaat men naar de supermarkt om daar schoon en veilig drinkwater te halen. Klinkt onschuldig, maar er moet ook gedacht worden aan de milieukant van dit verhaal. Bij al dat flessenwater blijft uiteindelijk alleen nog maar de fles over, en wat moet je daarmee? In Nederland hebben we statiegeldflessen, maar dit is niet in ieder land een goed werkende oplossing. Daarom gaat dit artikel over de ins en outs van flessenwater en het plasticresidu dat daarbij hoort.
Flessenwater is een naam voor de groep van alle soorten gebottelde vormen van water. Dit kunnen dus kleine plastic flesjes van 200 ml zijn, maar ook grote tonnen van 3 liter. Flessenwater kunnen we opdelen in drie categorieën. De eerste categorie is mineraalwater. Dit water is op natuurlijke wijze beschermd tegen bacteriën en andere vervuiling en wordt hoofdzakelijk gekenmerkt door de aanwezigheid van mineralen in het water. De tweede categorie is natuurlijk water. Dit water komt uit een bron of van een gletsjer. Het wordt op geen enkele manier behandeld en er wordt gezegd dat je kan proeven uit welke bron het komt. De derde categorie is behandeld water. Dit is al het andere water dat wel behandeld is.
Flessenwater wordt voornamelijk gebruikt om te drinken. Voor alle andere huishoudelijke bezigheden wordt leidingwater gebruikt. In landen waar het leidingwater schoon is, wordt minder flessenwater gebruikt. In landen waar het leidingwater niet schoon is, wordt meer flessenwater gebruikt. In deze landen wordt het dan ook gebruikt om te drinken. In Nederland wordt flessenwater gebruikt door mensen die een andere smaak aan hun water willen. Daarnaast wordt het ook wel gezien als een lifestyleproduct. Verder worden er aan leidingwater vaak strengere eisen gesteld dan aan flessenwater, waardoor in Nederland het leidingwater schoner is dan flessenwater. Dit komt omdat in flessenwater doorgaans veel microplastic zit. Dit microplastic is erg ongezond voor je. Uit onderzoek blijkt dan ook dat leidingwater veel beter is voor het milieu en dat bij een blinde proeverij men de voorkeur gaf aan leidingwater. Dit zijn allemaal voordelen van leidingwater naast het feit dat het ook veel goedkoper is.
Ook zit er aan de kwestie van flessenwater een groot milieuaspect. Niet alleen houd je als je de fles leeg hebt een plastic fles over bij fleswater, maar wordt er ook bij de verpakking van deze flessen enorm veel CO2 en andere gassen uitgestoten. Daarnaast moet het ook nog gedistribueerd worden naar de klanten, wat natuurlijk via schepen en vrachtwagens gebeurt. Deze stoten allebei ook weer CO2 uit. Uit onderzoek blijkt dat het produceren van een fles water gemiddeld 2000 keer meer energie kost dan dat het energie kost om hetzelfde aan leidingwater te “produceren”. Bovendien zijn voor de productie van fleswater 3500 keer meer grondstoffen nodig dan gewoon water uit de kraan. Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat de jaarlijkse productie van water in flessen goed is voor maar liefst 2,5 procent van de jaarlijkse olieproductie. Dit is allemaal enorm veel, maar deze cijfers zijn alleen nog maar voor de productie van flessenwater. Dan hebben we het nog niet gehad over de enorme impact deze lege flesjes hebben op de natuur en de ecosystemen. Door plastic flesjes is een enorm gevaar voor dieren en hierdoor neemt ook de biodiversiteit af.
Om dit tegen te gaan hebben we een Nederland een statiegeldsysteem. Een flesje is duurder, maar als je het netjes inlevert bij de supermarkt krijg je dit bedrag ook weer terug. Uit onderzoek blijkt dat er 76 procent minder plastic flesjes in de natuur voorkomt na invoering van dit statiegeldflesjes systeem. Hierdoor is de impact van flessenwater op de natuur een stuk minder groot. Tegenwoordig is dit statiegeldsysteem in geheel Europa verplicht.
In conclusie is kraanwater gezonder, lekkerder en beter voor het milieu dan flessenwater. Toch moet er gezegd worden dat het milieuaspect van flessenwater vooral in de plastic flesjes zit. Als deze vervangen zouden worden door bijvoorbeeld kartonnen pakken, wat je af en toe al in de supermarkt ziet, zou de impact op de natuur en biodiversiteit een heel stuk minder zijn. Voor nu is het alsnog verstandig om op vakantie gewoon water uit de fles te blijven drinken aangezien in die landen het kraanwater veel gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Als je weer terug bent in Nederland kan je overwegen om je kraanwater te filteren. Zo zorg je voor de beste kwaliteit water met de minste milieubelasting.