Kweepeer recepten: de kweeperenparade

Kweepeer recepten: wat doe je ook alweer met kweeperen?

1

Van een lieve vriendin van mijn moeder kreeg ik een flinke doos met kweeperen. Ik ken ze uit mijn jeugd, de heerlijke zoet-zure geur bracht meteen herinneringen terug. Van nature is de kweepeer erg hard en zuur, daardoor rauw niet echt eetbaar. Het is een bron van vitamine A,C, ijzer en kalium en zeer rijk aan pectine. Vanwege de pectine is de vrucht ideaal voor gelei, jam, moes…  Wanneer ze gekookt wordt, komt er een heerlijke honingachtige smaak en geur vrij. In Nederland is de kweepeer steeds meer een ‘vergeten’ fruitsoort, daarom een lijstje met mijn recepten voor mijn…

 

Ode aan de kweepeer!

Kweepeer recept: kweeperen likeur

Ik heb op 2 manieren likeur gemaakt.

  1. Snij 3 kweeperen klein (zonder schil en pitjes). Doe ze in een grote pot en voeg 700 ml drank (minimaal 40%) toe, ik nam rum. Voeg 300 gram suiker toe, een handje amandelen en een half vanillepeultje (opengesneden). Zet deze pot weg voor ongeveer 12 weken, roer regelmatig. Filter het geheel na 12 weken en schenk de likeur over in een fles.
  2. Kook ongeveer 1 kilo geschilde kweeperen en win er daarna sap van. Ik gebruikte de slowjuicer hiervoor. Doe 330 ml sap met 100 gram suiker in een ketel. Verwarm tot de suiker opgelost is. Doe het sap met 330 ml likeur in een fles en voeg een halve kaneelstok en kruidnagel toe. 3 maanden laten staan en filteren. Lekker voor de Kerst!

Kweepeer recept: kweeperen jam

De structuur van de jam zit tussen gelei en jam in. Ik heb alle kweeperen geschild en gekookt tot ze zacht zijn. Daarna heb ik alles door de slowjuicer gedaan om sap te maken (best dik sap). Hou het moes wat uit de afvalkant van je slowjuicer komt apart! Met het dikke sap maak je jam door geleisuiker toe te voegen en wat citroensap. In potjes doen en dit is echt …Heerlijk!!!

Kweepeer recept: kweeperenmoes

Het is zonde om het ‘afval’ van de slowjuicer weg te gooien! Ik heb er moes van gemaakt. Omdat het prakje wat droog is, heb ik er wat water bij gedaan tot de structuur goed is. Verwarm het geheel en doe er zoveel suiker en kaneel bij als je lekker vind. Doe dit heet in de potjes en … Klaar!! Wij komen de winter weer door!

2

100% Glyfosaat-vrij genieten!

Iedereen kent glyfosaat wel, het bekende bestandsdeel van RoundUp. Al jaren wordt er veel discussie gevoerd over het effect van deze stof op natuur en ...

De kracht van communicatie in een relatie

We kennen het waarschijnlijk allemaal: de kleine ruzies die escaleerden en het onterechte gesnauw wanneer je moe bent. Ik ken die gevoelens in ieder geval ...

Moeite met concentreren? Deze tips kunnen je helpen 

Concentreren, sommige dagen lukt het wel en andere dagen is het lastig. Je bent niet de enige want een merendeel van de mensen kampt hier ...

1 gedachte over “Kweepeer recepten: de kweeperenparade”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *