De kracht van communicatie in een relatie

We kennen het waarschijnlijk allemaal: de kleine ruzies die escaleerden en het onterechte gesnauw wanneer je moe bent. Ik ken die gevoelens in ieder geval maar al te goed. Inmiddels weet ik dat ik koppig ben, maar in het heetst van de strijd dat inzien of toegeven, ho maar (nu maar hopen dat dit niet tegen mij wordt gebruikt). Terwijl we vaak focussen op externe factoren, of dat nu gedragingen, gedachtes of gebeurtenissen zijn, zit de kracht van een relatie voor een groot deel in communicatie. Daarom: hoe kleine inzichten ons kunnen helpen om beter te communiceren.

  1. Communicatie is óók waardering

Het is makkelijk om te communiceren over onze frustraties of ergernissen. Die resoneren immers niet met hoe we het graag zouden willen, en springen daardoor met kop en schouders boven de goede dingen uit. In plaats van die frustraties te uiten en de leuke dingen voor lief te nemen, zouden we dat om kunnen draaien. Besteed extra aandacht aan wat je waardeert, en beperk de kritiek tot een minimum. Waar je je op focust, is immers wat er is. Leg je meer focus op de positieve dingen, dan zal je meer positiviteit uitstralen én aantrekken.

2. Zeg wat je denkt en doe dat nu

De hoeveelheid gedachten die in mijn hoofd voorbijkomen, is een tienvoud of misschien zelfs wel een honderdvoud van wat er uiteindelijk door mijn mond naar buiten komt. Ik denk misschien wel lieve dingen, maar ben niet geneigd om dat te uiten. Of ik wil een warm gebaar of lieve woorden bewaren tot een speciaal moment, waarna ik de gedachte vervolgens totaal vergeet. Het is dus regelmatig gebeurd dat ik datgene wat ik graag had willen zeggen, nooit heb gezegd. Daarom dwing ik mezelf om te zeggen wat ik denk, en dat dan ook direct te doen. Als mijn partner niet in de buurt is, dan stuur ik een kaartje, WhatsAppje of een voicebericht. Misschien niet het meest romantisch, maar beter dan dat ik die blijk van waardering nooit heb geuit. En ook een lief WhatsApp-berichtje kan een fijne verrassing zijn.

3. Tel niet tot tien, maar tot de volgende dag

Alhoewel ik vroeger heb geleerd om tot tien te tellen na een woede-uitbarsting, is mijn frustratie bij ‘tien’ helaas vaak nog niet voorbij. Ik heb de neiging om mijn gelijk te halen en een verschil van tien seconden maakt daarbij meestal geen snars uit. Tijd doet overigens wel wonderen, al kan het zo zijn dat je daar net zoals ik gewoonweg wat langer voor nodig hebt. Na een nacht slapen ben ik vaak een stuk kalmer en daardoor ook meer in staat om het andere perspectief te zien. Dat betekent overigens niet dat je die avond met ruzie moet gaan slapen. Stoppen met ruziemaken en het erover eens zijn dat je het oneens bent, doet al een heleboel.

4. Ga niet slapen zonder vrede

Alhoewel je meestal niet kunt voorspellen wanneer er ruzie uitbreekt en dat ook wel eens gebeurt in het holst van de nacht, is het mijn intentie om niet te gaan slapen zonder vrede. De nacht is voor mij heilig: na jarenlang slecht te hebben geslapen, slaap ik sinds een poos juist vast en graag. Ik zie de nacht dan ook als een oplaadmoment. Dat geldt voor mijn eigen energielevel, maar ook voor de relatiebatterij. Al is het maar omdat je in de nacht na een ferme ruzie nog niet hoeft te praten (zie inzicht #3). Een stevige knuffel zegt vaak meer dan woorden kunnen uitdrukken.

5. Geef elkaar ruimte

Het kan handig zijn om gedurende de dag met elkaar in contact te blijven. Taakjes, boodschappen en andere to do’s kunnen zo aan de lopende band worden uitgewisseld. Het gevaar zit ‘m erin dat je taakgericht gaat communiceren. En dat was waarschijnlijk niet het woord dat je zou gebruiken om jullie initiële app-contact te omschrijven. Want spannend en taakgericht gaan helaas niet hand-in-hand. Ik merk zelf dat ik moet oppassen om niet uit gewoonte of gemak te appen. Een oprecht lief of écht noodzakelijk berichtje tussendoor moet kunnen, maar verder kan het ook interessant zijn om eens niet de hele dag van elkaars reilen en zeilen op de hoogte te zijn. Zo ga je elkaar weer missen, en maakt het gebrek aan communicatie nieuwsgierig over hoe het met de ander gaat. Nieuwsgierigheid is sowieso het sleutelwoord: wie aannames uit de weg gaat (eerlijk is eerlijk, makkelijker gezegd dan gedaan) kan onbevooroordeeld openstaan voor de mening van de ander. Verrassende inzichten die kunnen leiden tot nieuwe ervaringen zijn daarmee dichterbij dan we zelf vaak denken.

Welke inzichten helpen jou om beter te communiceren in je relatie? Heb je handig leesvoer, fijne podcasts of andere tips? Laat het ons weten in de comments.

Yoga guru, freelance copyrighter & auteur

Susanne is copywriter en auteur bij o.a. Fitplein.nl. Ze heeft een achtergrond in marketing en heeft al bijna 10 jaar ervaring in digitale marketing. In april 2019 heeft ze de sprong in het diepe gewaagd. Susanne heeft toen haar baan opgezegd en gaan reizen.  Ze verdiepte zich in yoga, een levensstijl waar ze in de afgelopen jaren een intense passie voor heeft ontwikkeld. Ze beoefent nog steeds meerdere vormen van yoga en geniet van de mentale balans die dit haar geeft. Voor Fitplein schrijft zij artikelen over yoga, vegetarisme, duurzaamheid en sinds kort ook biohacking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *