Moeite met concentreren? Deze tips kunnen je helpen 

Kost het je veel moeite om je te concentreren op belangrijke taken op het werk? Of lukt het je maar niet om te leren voor je tentamens doordat je continue afgeleid raakt door van alles en nog wat? Dan ben je natuurlijk niet de enige, want het merendeel van de mensen kampt hiermee. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je concentratie te bevorderen. 

Zorg voor voldoende slaap 

We beginnen met de belangrijkste vraag: slaap je eigenlijk wel voldoende? Slaap is van essentieel belang voor allerlei cognitieve functies en vormt daarmee de basis voor je vermogen om je te concentreren. Op de lange termijn kan een slaaptekort allerlei nare (gezondheids)problemen met zich meebrengen, zoals stemmingswisselingen, depressie, een verhoogde bloeddruk en zelfs diabetes. Natuurlijk kan het wel eens voorkomen dat je een nachtje minder slaapt, maar probeer zeven √° acht uur slaap per nacht te halen. 

Beweeg regelmatig 

Regelmatig bewegen is tevens √©√©n van de belangrijkste dingen die je kunt doen als je moeite hebt om je te concentreren. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat regelmatig stevig wandelen kan helpen tegen geheugenverlies en dementie.1 Vooral cardio training heeft een positief effect op je brein en concentratievermogen. Lukt het je niet om je in het zweet te werken in de sportschool? Kijk dan naar andere manieren om toch wat beweging te krijgen gedurende de dag. Maak regelmatig een stevige wandeling of fietstocht bijvoorbeeld. 

Probeer eens een brain game 

Spelletjes waarbij je goed moet nadenken, zoals Sudoku, Scrabble, puzzels, schaken en andere strategische spellen zijn uitstekend om je brein te trainen. Door dit soort spelletjes te spelen werk je aan je korte termijngeheugen en leer je meer oplossingsgericht te denken. Ideaal, toch? Door vijf keer per week een kwartiertje een spelletje te doen kun je dus je werkzaamheden verbeteren. 

Eet gevarieerd 

Is het je wel eens opgevallen dat als je veel snoept en fastfood naar binnen werkt, je je veel minder lang goed kunt concentreren? Dat kan kloppen, want deze voedingsmiddelen leveren veel te weinig voedingsstoffen (en te veel slechte stoffen) om je geheugen goed te ondersteunen. Door gezond en gevarieerd te eten kun je dus je concentratievermogen bevorderen. Een aantal voedingsmiddelen in het bijzonder kunnen hierbij helpen, zoals: 

 • Eieren¬†
 • Broccoli
 • Groene thee¬†
 • Noten en zaden
 • Groenten en fruit met veel vitamine C (zoals paprika, tomaat, sinaasappel en kiwi)¬†
 • Vette vis (zalm, makreel, haring, paling)¬†
 • Bepaalde kruiden en specerijen, zoals kurkuma¬†

Zorg voor een aangename werkplek 

Niets werkt je concentratievermogen meer tegen dan een ruimte die te warm (of juist te koud) is. Als het bij jou op kantoor vaak te heet is, zorg er dan voor dat je kleding aan hebt (of mee hebt) waardoor je het niet extra warm krijgt. Andersom geldt dat natuurlijk ook: als jouw werkplek ijskoud is, kan een extra dikke trui en vooral warme schoenen wonderen doen. In het uiterste geval kun je je baas vragen of je ergens kunt werken waar de temperatuur aangenamer is voor jou.‚Ä®‚Ä® 

Nog een andere manier waarop je het jezelf moeilijker maakt om je goed te concentreren: de hoeveelheid licht. Als je werkplek te donker is, moet je je veel meer inspannen om alles goed te kunnen zien. Zorg er altijd voor dat er ruim voldoende licht is terwijl je aan het werk bent. 

Stel een takenlijst op 

De meeste mensen weten intussen wel dat multitasking niet echt werkt, ondanks dat iedereen zichzelf graag bestempelt als een ‚Äėmultitasker‚Äô. Je hersenen zijn er helemaal niet voor gemaakt om je op meerdere dingen tegelijkertijd te richten. Mensen die multitasken, switchen eigenlijk voortdurend tussen verschillende taken. 

Een takenlijst waarop duidelijk staat wat gedaan moet worden (en in welk tijdsbestek) kan heel goed werken om je beter te focussen. Zeker als je een tijdslimiet opstelt voor elke taak, zul je een stuk productiever zijn. Er zijn tegenwoordig vele handige apps die je hierbij een handje kunnen helpen. 

Beperk mogelijke bronnen van afleiding 

We weten het maar al te goed: onze telefoon heeft te veel invloed gekregen op onze productiviteit. Eindeloos notificaties checken en scrollen door social media zorgt ervoor dat ons concentratievermogen enorm wordt gereduceerd. Zet je telefoon tijdens het werken op stil en check alleen even tussen je verschillende taken door voor nieuwe updates. 

Probeer een supplement uit 

Sommige mensen zweren bij een supplement om zich beter te kunnen concentreren, en volgens een aantal onderzoeken kunnen supplementen zeker ondersteuning bieden. In sommige gevallen is er wellicht sprake van een placebo effect, maar h√©, dat maakt toch eigenlijk niet uit? Als je na het innemen van ginseng het gevoel hebt dat je bergen werk kunt verzetten, gebruik dit gegeven dan vooral in je voordeel. Andere voorbeelden van supplementen die kunnen helpen zijn: 

 • Creatine
 • Omega-3 vetzuren¬†
 • Gingko biloba¬†
 • Ashwagandha
 • Valeriaan¬†

Ga nooit boven de aanbevolen dosering zitten en overleg eventueel met je arts of je deze supplementen √ľberhaupt kunt innemen (sommige supplementen werken specifieke medicijnen tegen). 

Neem een kopje koffie of thee (met cafe√Įne) 

Als je niet van koffie of thee houdt of om andere redenen liever geen cafe√Įne neemt, dan kun je deze tip gerust overslaan. Cafe√Įne kan echter goed helpen om je focus te verbeteren. Zorg er wel voor dat je niet te veel cafe√Įne binnenkrijgt, want daardoor kun je juist te onrustig worden. Houd je niet zo van koffie, probeer dan vooral matcha eens uit. Bepaalde stoffen in matcha zorgen er namelijk niet alleen voor dat je cognitieve functies worden verbeterd, maar ook dat je je ontspannen voelt. 

Nog meer tips 

De tips hierboven zijn slechts enkele manieren om je te helpen om je beter te concentreren. Andere methodes die je wellicht kunt proberen zijn meditatie en naar (instrumentele) muziek luisteren (vooral klassieke muziek op een laag volume kan heel goed werken). Ook kun je door korte tijd lekker de natuur in te gaan je hoofd even leegmaken, om vervolgens volledig geconcentreerd weer aan de slag te gaan. Kijk vooral welke tips bij jou passen, en probeer ze een tijdje uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *