Kies een kaars die niet schadelijk voor je is 

Hoewel kaarsen ontspanning bevorderen, kunnen ze gevaarlijk zijn als ze niet voorzichtig worden gebruikt. Terwijl standaard wassen zoals die van kerosine veilig zijn, zijn natuurlijke wassen zoals soja of bijenwas de beste optie omdat ze vrij zijn van kunstmatige chemicali├źn en aardolieproducten. 

Dit type kaars produceert geen giftige resten, waardoor het een gezondere optie is. Bovendien helpt het de natuur te beschermen, omdat natuurlijke was duurzaam en ethisch wordt gemaakt. Dus als je een kaars brandt, verlicht dan ook het geweten door er een te kiezen die veilig is! 

Leer in onderstaand artikel over verschillende soorten kaarsen en hoe je van hun gezellige gloed kunt genieten zonder je zorgen te maken over je gezondheid! 

Waaruit bestaat een kaars 

De verschillende onderdelen van een kaars en waar ze van gemaakt zijn. 

Kaarsen worden vaak als vanzelfsprekend beschouwd, maar ze zijn eigenlijk heel interessant! Wist je dat elke kaars verschillende onderdelen heeft, elk met een eigen doel? 

1. De lont 

De lont of wiek van een kaars is meestal gemaakt van katoen of hout. Soms heeft een kaars een metalen lont of zit er metaal in het katoen, zodat de lont rechtop blijft staan als de kaars begint te smelten. Metalen lonten zijn echter niet de beste keuze als je een kaars op een gezonde manier wilt branden. Gelukkig is dit in Europa al een tijdje verboden. Controleer voor de zekerheid de pit van je kaars en weet zeker dat die van katoen of hout is. 

2. De was 

Om de pit zit was, die meestal stearine, kerosine of een natuurlijke was is. Kerosine wordt gewonnen uit aardolie, steenkool of schalieolie, en stearine uit dierlijk of plantaardig vet. Er zijn echter ook meer natuurlijke oplossingen zoals bijenwas, sojawas, koolzaadwas en palmwas. 

3. De geur 

Aan de meeste kaarsen is ook geurstof toegevoegd, die kan komen in de vorm van essenti├źle oli├źn of synthetische geurstoffen. Synthetische geurstoffen zijn meestal goedkoper en hebben een sterkere geur dan etherische oli├źn. Etherische oli├źn worden echter beschouwd als natuurlijker en schoner brandend dan synthetische geurstoffen. 

4. De kleur 

Kaarsen kunnen ook geverfd worden met kleurstoffen om een gewenst uiterlijk te bereiken. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn, want sommige kleurstoffen kunnen bij 

verbranding schadelijke chemicali├źn afgeven. Als je echter geen bezwaar hebt tegen synthetische kleurstoffen, dan heb je genoeg opties om uit te kiezen! 

Welke soorten kaarsen zijn er? 

Er bestaan tegenwoordig veel verschillende soorten kaarsen op de markt. Hier volgt een lijst van enkele van de meest voorkomende kaarsenmaterialen, samen met hun voor- en nadelen. 

Paraffinewas: 

Vroeger werden kaarsen uitsluitend gemaakt van paraffinewas, een aardoliederivaat. Hoewel traditioneel en rustgevend, laat de was bij verbranding helaas giftige stoffen als aceton, benzeen en tolueen in de lucht los, die in verband worden gebracht met kanker. Kaarsen met paraffinewas zijn tegenwoordig nog volop verkrijgbaar – maar er zijn ook alternatieven die veiliger zijn voor onze gezondheid en zelfs hernieuwbare bronnen zoals was op basis van soja, kokos of groenten. Je omgeving aanmoedigen om deze te kiezen in plaats van die met paraffine kan op lange termijn een groot verschil maken! 

Sojawas: 

Sojawaskaarsen zijn een geweldige manier om gezellige warmte toe te voegen aan elke ruimte zonder je zorgen te maken over het milieu. Niet alleen zijn sojabonen een natuurlijk en duurzaam ingredi├źnt, maar door het schone branden van deze kaarsen komen er geen schadelijke chemicali├źn in de lucht terecht. Sojawaskaarsen zijn misschien iets duurder dan andere waskaarsen, maar de gemoedsrust en de gezondere omgeving maken ze tot een investering die de moeite waard is. Dus, met hun heerlijke geur en zonder schade aan onze huizen of planeet, omarm sojawaskaarsen voor je volgende sfeerproject in huis. 

Een natuurlijke kaars van bijenwas: 

Kaarsen zijn de laatste jaren erg populair geworden, maar wist je dat bijenwas om zoveel redenen de beste soort kaars is die je kunt kiezen? Bijenwaskaarsen zijn meer dan alleen sierverlichting – ze helpen je huis gezonder te houden. Gemaakt van omgesmolten honingraten en met minimaal 51% bijenwas, zien deze kaarsen er niet alleen geweldig uit – ze zuiveren de lucht door negatieve ionen te produceren die bacteri├źn, schimmel, stof en virussen als vitaminen in de lucht elimineren. En ze gaan ook langer mee dan traditionele kerosinekaars! Al met al, als je iets bijzonders en gezonds in huis wilt halen, zijn kaarsen op basis van bijenwas zeker het proberen waard. 

Kaarsen met koolzaadwas of raapzaadwas 

Kaarsen gemaakt met koolzaadwas of raapzaadwas bieden een geweldig alternatief voor sojawas. Niet alleen zijn deze kaarsen uiterst zuiver en branden ze lang zonder resten, maar ze zijn ook hernieuwbaar en milieuvriendelijk. Kaarsen met koolzaad- of bijenwas worden wereldwijd steeds populairder vanwege hun duurzame productie. Je kunt je goed voelen in de wetenschap dat je helpt je milieuvoetafdruk te verkleinen, terwijl je toch geniet van de gezellige sfeer die kaarsen met een lange levensduur cre├źren. 

Een kaars van palmwas 

Deze kaarsen kun je binnen branden, maar zijn ook heel erg geschikt om ze in de zomer buiten te branden. Waarom, vraag je je misschien af? Deze kaarsen zijn hard en glad – wat betekent dat ze bestand zijn tegen de zomerhitte zonder te buigen of te smelten. Bovendien ontstaat het mooie gekristalliseerde uiterlijk door bij lage temperatuur was in de mal te gieten – geen chemische technieken nodig! Deze kaarsen zien er niet alleen prachtig uit, maar ze branden ook bijna twee keer zo lang als gewone kaarsen, waardoor het een veel duurzamere bron van licht en sfeer is. 

Tot slot 

Kaarsen kunnen direct sfeer geven aan elke kamer in je huis. Maar het is belangrijk om een kaars niet alleen te kiezen op basis van het uiterlijk. Je moet ook rekening houden met het soort was dat gebruikt wordt, want dat kan gevolgen hebben voor je gezondheid. Standaard was zoals kerosine is veilig, maar natuurlijke was zoals soja of bijenwas is de beste optie omdat die geen giftige chemicali├źn in de lucht afgeeft. Dus als je een kaars brandt, zorg er dan voor dat je er een kiest die mooi en veilig is!┬á

Overstappen is gemakkelijk en kan ongelooflijk lonend zijn – waarom zou je het niet proberen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *