Waarom is gember gezond?

Of gember gezond is? Gember kan misselijkheid tegengaan, helpt de spijsvertering te bevorderen en kan pijn verminderen; gember. Dit kruid wordt al duizenden jaren in de Aziatische keuken en als medicijn gebruikt. Het is een bron van vitamine C, magnesium, kalium, koper en mangaan.

Gember kan worden gekookt of er kan thee van worden gezet. Het eten of drinken ervan biedt diverse gezondheidsvoordelen. In dit artikel lees je waarom gember gezond is: de gezondheidsvoordelen van gember.

Waar komt gember vandaan?

Gember komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en werd daar als specerij en geneesmiddel gebruikt. In de 1e eeuw kwam gember via handel in Mediterraanse gebieden terecht. Daarna vervolgde het kruid zijn reis naar het oude Rome, waar het na de val van het Romeinse Rijk bijna verdween. De Arabieren namen de handel over en gember werd, net als veel andere kruiden, erg kostbaar.

In de 11e eeuw kwam gember in Europa terecht en vervolgens werden de gemberplanten in de 15e eeuw mee aan boord genomen en kwamen ze in zowel Afrika als Caribisch gebied terecht. Ook de Engelse kolonies werden voorzien van gember. Tegenwoordig kunnen we in vrijwel elke supermarkt gember kopen. In het Westen wordt gember voornamelijk gebruikt door het eten.

Gember groeit in tropische gebieden. De bladrijke stengels van gember kunnen ongeveer een meter hoog worden. De blaadjes worden 15 tot 30 centimeter lang. Aan de stengels groeien kleine bloemetjes. Als de bladeren afsterven, kan de gember (die onder de grond groeit) geoogst worden.

Waarom is gember gezond

Gember is een kruid dat diverse gezondheidsvoordelen biedt.

Gember werkt tegen misselijkheid

Uit onderzoek in 2000 door het Department of Complementary Medicine in Exeter is gebleken dat het eten van gember kan helpen tegen misselijkheid. Het kruid wordt al lang ingezet tegen zeeziekte, maar kan ook de misselijkheid na een operatie of chemokuur verlichten.

Zwangere vrouwen kunnen nogal eens last hebben van ochtendmisselijkheid. Ook dan kan gember verlichting bieden.

Gember werkt ontstekingsremmend

Het eten van gember kan de symptomen van artritis doen verminderen. Het Miami Veterans Affairs Medical Center and University of Miami heeft in 2001 onderzoek gedaan naar de gevolgen van het eten van gember bij patiënten met artritis in de knie. Hieruit bleek dat degenen die gember hadden genomen, minder pijn hadden en minder pijnmedicatie nodig hadden.

Gember ondersteunt de spijsvertering

Indigestie kan ontstaan als de maag minder snel geleegd wordt. Het blijkt dat gember dit proces kan versnellen bij mensen die hier last van hebben. De organische verbinding fenol kan de vorming van speeksel en de galproductie ondersteunen.

Gember kan pijn verminderen

Gember kan menstruatiepijnen verlichten. In een onderzoek van het Nursing and Midwifery School in 2009 moesten 150 vrouwen elke dag 1 gram gemberpoeder nemen tijdens de eerste drie dagen van hun menstruatie. Uit dit onderzoek bleek dat gember net zo goed werkte als ibuprofen.

Gember biedt bescherming aan je lever

In 2010 werd er een onderzoek gepubliceerd in de Indian Journal of Pharmaceutical Sciences. In dat onderzoek werd onderzocht of gember de lever kon beschermen. Laboratoriumdieren kregen een gif toegediend die normaal gesproken zorgt voor leverbeschadiding. Ratten die in grote dosis gember hadden gekregen, liepen geen leverbeschadiging op. Je kunt gember goed gebruiken in thee om sneller gifstoffen uit je lichaam af te voeren.

De voedingswaarde van gember

Gember bevat maar weinig calorieën; 80 calorieën per 100 gram gember. Verder bevat gember vitamine C, vitamine B6, vitamine B3 en foliumzuur. De grootste hoeveelheden mineralen in gember zijn kalium, magnesium, koper en mangaan.

Gember en afvallen

Een onderzoek dat in 2012 werd gepubliceerd in het tijdschrift Metabolism wees uit dat het drinken van een warm drankje met 2 gram aan gemberpoeder na de maaltijd het hongergevoel tot maarliefst zes uur kan vertragen.

Er is ook onderzoek gedaan op ratten dat in 2014 werd gepubliceerd in het Journal of the Science and Food of Agriculture. Hier werd gekeken welk effect gingerol had op het gewicht van ratten. Het bleek dat na 30 dagen de ratten waren afgevallen en het leptineniveau (leptine is een hormoon dat oververzadiging aangeeft) was verbeterd.

Gember kan dus prima gegeten worden tijdens het afvallen zonder dat het het afvallen kan belemmeren. Ondanks dat er meer onderzoek naar nodig is, bestaat de kans dat gember het afvallen zelfs kan bevorderen.

Klik hier voor recepten met gember.

Bronnen:

[1] Dr. Mercola. What is Ginger Good For? Geraadpleegd op 11 mei 2016, van http://foodfacts.mercola.com/ginger.html

[2] Ware, M. (2016). Ginger: Health Benefits, Facts, Research. Geraadpleegd op 11 mei 2016, van http://www.medicalnewstoday.com/articles/265990.php

[3] Linnaeus, T (2013). Top Ten Benefits of ginger. Geraadpleegd op 11 mei 2016, van http://www.livestrong.com/article/549461-top-ten-benefits-of-ginger/

[4] Nutrition Facts. Geraadpleegd op 11 mei 2016, http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2447/2

[5] Leech, J. 11 Proven Health Benefits of Ginger. Geraadpleegd op 11 mei 2016, van https://authoritynutrition.com/11-proven-benefits-of-ginger/

[6] Origin and Narrative History of Ginger, Traditional en Current Uses. Geraadpleegd op 11 mei 2016, van http://www.mdidea.com/products/new/new02103.html

[7] Ginger History. Geraadpleegd op 11 mei 2016, van http://www.indepthinfo.com/ginger/history.shtml

[8] Cespedes, A. (2015). Can Ginger Help You Lose Weight? Geraadpleegd op 11 mei 2016, van http://www.livestrong.com/article/280367-how-ginger-helps-you-lose-weight/

Kievit Blend

Wat zijn de resultaten van het Kievit Blend testpanel?

Het nieuwe product Kievit Blend is in de maanden juli en augustus door 375 mensen getest. Kievit Blend bestaat uit twee producten. Kievit Blend Naturel en Kievit ...

Spirulina inspiratie: smoothie recept!

Voordat de ‘superfood hype’ begon was Spirulina al een veelgebruikt supplement ter ondersteuning van een optimale gezondheid. In deze blog zetten we de voordelen nog ...
raw food dieet gezond

Is het raw food dieet gezond?

Je hoort en leest er de laatste tijd steeds vaker over: raw food. Een nieuwe trend? Het antwoord is nee. Raw food is eigenlijk een ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *