Aromatherapie: alles wat je moet weten over de lichamelijke effecten 

Pas wanneer je verkouden bent en je niks meer kan ruiken besef je wat een belangrijk werk je neus voor je doet. Je reuk is een zeer primair zintuig waar je vaak onderbewust ontzettend veel mee bezig bent. Denk maar aan het effect wat het op je heeft als je lekkere dingen ruikt zoals eten, parfum, vers gemaaid gras, regen na een warme zomerdag. Maar ook het effect van niet lekkere geuren heeft een belangrijk effect. Denk bijvoorbeeld aan eten dat niet goed ruikt, een vieze vuilnisbak of wellicht zelfs de plotselinge geur van vuur. Je reuk vertelt je in essentie of een situatie veilig en fijn is, of dat je op je hoede moet zijn. Je lijf reageert bijna direct, al dan niet onderbewust, op de geuren die het ruikt. 

Aromatherapie 

Je lijf reageert dus sterk op de geuren die het waarneemt, en daar wordt al sinds de oudheid op ingespeeld. Aromatherapie betekent letterlijk therapie met geur (aroma’s) en werd vroeger al gebruikt met kruiden, bloemen, houtsoorten etc. Vandaag de dag zijn we nog veel bekender met de geneeskrachtige werking van aromatherapie, zowel op je mentale als je fysieke gezondheid. 

Aromatherapie kan alleen met natuurlijke geuren. Het verschil tussen natuurlijke geuren en neppe, synthetische geuren is dat synthetische geuren in een fabriek worden gemaakt. Ze ruiken misschien hetzelfde, maar scheikundig zitten deze geuren anders in elkaar. Het grootste verschil? Ze bevatten niet de essentiële oliën die in natuurlijke geuren zitten en daardoor hebben ze geen heilzame werking. 

Essentiële olie 

Natuurlijke geuren bevatten dus essentiële oliën. Deze essentiële oliën zitten van nature al in de plant, bloem of het hout. In het bos even goed ruiken aan de lavendelplantjes heeft dus al een heilzame werking. Voor aromatherapie kan je het beste een potje met essentiële olie aanschaffen. Deze olie wordt op natuurlijke wijze opgevangen uit de plant en kan je efficiënt voor eigen gebruik toepassen. Essentiële oliën worden ook wel etherische oliën genoemd. 

Het effect op ons lijf 

Het brein: De essentiële oliën hebben als eerste voornamelijk een indirect effect op ons lijf. Ons brein is namelijk de tussenschakel tussen het ruiken van de oliën en het effect op ons onderbewustzijn. Geuren worden vastgelegd in het centrum van ons brein, ook wel het limbische systeem genoemd. In dit gebied wordt ontzettend veel verwerkt, zoals emotie en genot. Een bepaalde geur ruiken heeft een ontzettend groot effect op het limbische systeem, daarmee ook bijvoorbeeld op onze emoties en dit zorgt ervoor dat wij lichamelijk ook op de geuren reageren. Een goed voorbeeld hiervan is het ruiken van sinaasappel, wat een opgewerkt effect zal geven en zal zorgen voor een flinke boost energie. 

De longen: Een ander effect wat aromatherapie heeft op ons lijf is een bevorderlijke werking van de longen. Wanneer de geuren worden ingeademd komen de essentiële oliën namelijk terecht in de longen, waar deze ontstekingsremmend kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan artemisia of hysop. Dit komt vooral goed van pas wanneer je last hebt van een verkoudheid. 

De huid: Essentiële oliën kan je ook toepassen op de huid. Ze worden namelijk direct door de huid opgenomen en komen zo in je bloedbaan. Daarbij heb je dus eerst een positief effect op de huid en vervolgens op je hele lichamelijke gesteldheid. Een kalmerende olie voor op je huid is lavendel en een ontstekingsremmende olie is kamille. 

De spijsvertering: Tot slot is een belangrijk effect van aromatherapie op je fysieke gesteldheid een bevordering van de spijsvertering. De meest bekende olie hiervoor is pepermunt. Je kan de pepermuntolie toevoegen aan bijvoorbeeld een beetje honing en dit zo tot je nemen, maar je kan het simpelweg ook verstuiven voor een verfrissend effect. 

Hoe pas je aromatherapie toe? 

Er zijn vele manieren hoe je aromatherapie toe kan passen. Als eerst moet je de gewenste essentiële oliën aanschaffen. Vervolgens moet je bepalen aan welke olie je op dat moment behoefte hebt. Je kan hier je creativiteit in kwijt, want de oliën zijn zeer geschikt om met elkaar te mengen. Hier kan je oneindig mee experimenteren, waarmee je altijd een voor jou op dat moment ideale oliecombinatie kan maken. 

Als je hebt besloten welke olie of welke oliën je gaat gebruiken, zijn er verschillende manieren hoe je deze in aromatherapie kan toepassen. Als je thuis een diffuser hebt kan je deze gebruiken. Het fijne aan een diffuser is dat het direct de lucht bevochtigd, wat in deze tijd van het jaar een gunstig effect heeft op je luchtwegen. 

Met een aromabrander kan je ook de geuren van de essentiële oliën verspreiden. Een aromabrander is een speciale kaarshouder waar je de olie mee verdampt doormiddel van een kaarsje eronder te branden. 

Als je verkouden bent kan je het beste een teiltje met warm water vullen, daar de oliën in druppelen en vervolgens met je gezicht boven het stoom hangen. Een soortgelijk principe is de olie druppelen in het bad, waarmee je van je badmoment een waar spamoment maakt. 

Tot slot, wanneer je de olie voor je huid wilt gebruiken, kan je deze vermengd met massageolie, bodylotion of dagcrème gewoon op je huid smeren. Zo creëer je een ideale parfum en extra verzorging. Let wel op, verdun de olie altijd met een ander product en test eerst hoe je huid erop reageert. 

Aromatherapie is een ontzettend veelzijdige techniek om luxe, wellness en een verbeterde fysieke gesteldheid in je leven te brengen. Het is goedkoop, makkelijk toepasbaar en je kan er je creativiteit in kwijt. In dit artikel hebben we enkele oliën genoemd, maar er zijn er ontzettend veel, elk met hun eigen werking. Maak van aromatherapie even helemaal jouw momentje met de oliën die het beste werken voor jouw lijf.

Kindervitamines: wat zijn vitamines voor kinderen?

Kindervitamines, wat hebben de kleintjes nodig?  Er zijn vast meerdere vitamines & mineralen belangrijk voor kids, maar er springen er 3 uit; vitamine D, vitamine ...
raw food dessert

Raw food dessert Ananassandwich met vanillesaus

Raw food dessert Ananassandwich met vanillesaus, dat klinkt toch superlekker! Dit is weer zo’n ontzettend leuk raw food recept wat heel gezond is maar toch ...

Zorg voor je ogen. Welke voeding is gezond?

Onze ogen zijn maar wat belangrijk voor ons. Daarom houden we ze het liefst gezond. Je dieet kan daar een positieve invloed op hebben, wanneer ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *