Brandend maagzuur wordt ook wel reflux, zuurbranden of zure oprispingen genoemd. Het kan van korte duur zijn, maar ook langdurig aanhouden. En dat is vervelend! We leggen je uit wat brandend maagzuur is, hoe het wordt veroorzaakt en wat je er zelf aan kunt doen om het te verminderen of zelfs te voorkomen. Hoe kom je van brandend maagzuur af?
Wat is brandend maagzuur?
Brandend maagzuur is een aandoening waarbij maagzuur terugstroomt naar de slokdarm. Dit veroorzaakt een brandend gevoel in de borst en in de keel. Het kan ook gepaard gaan met andere symptomen, zoals een zure smaak in de mond, misselijkheid, braken en moeite met slikken. De pijn die brandend maagzuur met zich meebrengt kan uitstralen naar de hals, rug en tussen de schouderbladen.
Hoe wordt brandend maagzuur veroorzaakt?
Brandend maagzuur kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals het eten van bepaalde voedingsmiddelen, overgewicht, zwangerschap, roken en inname van bepaalde medicijnen. Soms is de oorzaak niet direct te vinden, maar het is wel belangrijk om het te achterhalen.
Tips om van brandend maagzuur af te komen
Pas de volgende 6 tips toe om van brandend maagzuur af te komen of het te verlichten:
1. Vermijd voedingsmiddelen die brandend maagzuur kunnen veroorzaken, zoals vette en gekruide voedingsmiddelen, maar ook chocolade, citrusvruchten en tomaten.
2. Eet langzaam en kauw goed.
3. Vermijd grote en zware maaltijden en eet liever meerdere kleine lichte maaltijden gedurende de dag.
3. Drink voldoende water (1,5-2 liter per dag) en vermijd dranken die brandend maagzuur kunnen veroorzaken, zoals zure sappen, frisdrank, koffie en alcohol.
4. Vermijd roken.
5. Verhoog het hoofdeinde van het bed met enkele centimeters door bijvoorbeeld iets onder het matras te leggen. Dit kan helpen om het terugstromen van maagzuur te verminderen.
6. Gebruik geneesmiddelen tegen maagzuur, na overleg met de apotheek of huisarts.
Wanneer moet je met brandend maagzuur naar de huisarts?
Over het algemeen kan brandend maagzuur behandeld worden met de tips en adviezen die we hierboven hebben beschreven. In sommige gevallen lukt het niet om brandend maagzuur te verminderen of verlichten. Het is aan te raden om een arts te raadplegen als:
– brandend maagzuur blijft aanhouden, zelfs na het innemen van geneesmiddelen.
– brandend maagzuur gepaard gaat met braken, bloed in braaksel of ontlasting, gewichtsverlies, pijn op de borst of kortademigheid.
– brandend maagzuur de dagelijkse activiteiten beïnvloedt, zoals het vermogen om te slapen of te eten.
– je regelmatig last hebt van brandend maagzuur.
– je zwanger bent en vaak last hebt van brandend maagzuur.
– je een voorgeschiedenis hebt van maagzweren, GERD, Barrett-slokdarm of een andere gastro-intestinale aandoening.
– je twijfelt of het brandend maagzuur is of wanneer je er zorgen om hebt.
Als je last hebt van brandend maagzuur en een van de bovenstaande situaties van toepassing is, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan misschien achterhalen waar het vandaan komt, een volledige diagnose stellen en indien nodig een passende behandeling of geneesmiddelen voorschrijven om de symptomen van brandend maagzuur te verlichten.