Hoe aromatherapie je kan helpen gemotiveerd te blijven

Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze waarbij etherische oliën gemaakt van bloemen, planten en kruiden worden ingezet om allerlei kwalen te verlichten. Ook wordt aromatherapie toegepast om de algehele gezondheid te bevorderen. Hoewel aromatherapie lange tijd niet echt serieus werd genomen, wordt deze holistische geneeswijze nu steeds meer geaccepteerd door de wetenschap. 

Aan elk type essentiële olie worden bepaalde eigenschappen toegeschreven. Zo hebben sommige geuren een rustgevende werking bij momenten van stress en nervositeit. Andere oliën kunnen je juist stimuleren en motiveren als je lusteloos bent. Dit laatste type oliën gaan we hieronder nader bekijken. 

Welke oliën hebben een motiverende werking? 

Er zijn talloze oliën te vinden die je kunnen oppeppen als je even een mentale boost nodig hebt. Je kunt deze oliën ook combineren als je dat fijn vindt. Ze worden vaak toegevoegd aan allerlei producten, zoals: 

  • Luchtverfrissers
  • Massageolie
  • Verstuivers
  • Badzout en -olie
  • Gezichtsstomers

Probeer vooral onderstaande opties eens uit als je merkt dat je motivatie ver te zoeken is. 

Citrusolie 

Sinaasappel, grapefruit, limoen, citroen: het zijn allemaal citrusvruchten die een heerlijke, frisse geur hebben. Deze specifieke geur heeft een opwekkende en energetische werking. Bovendien kan de geur van citrusvruchten je stemming verbeteren. En laten we wel wezen – een goed humeur brengt vanzelf meer motivatie met zich mee. 

Pepermuntolie 

Ook de geur van pepermunt heeft een stimulerende werking voor je brein. Misschien heb je wel eens gemerkt dat als je op kauwgum kauwt, je je beter kunt concentreren. Dit komt onder meer door de smaak en geur van de pepermunt die eraan toegevoegd is. Pepermunt wordt in de aromatherapie dan ook veel toegepast om de concentratie te verbeteren. 

Dennenolie 

Wat is nu fijner dan de geur van het bos? Met behulp van een beetje dennenolie haal je de natuur in huis. Bijkomend voordeel: dennenolie heeft een luchtzuiverende werking. 

Eucalyptusolie 

Eucalyptusolie staat voornamelijk bekend om z’n zuiverende werking bij luchtwegklachten en verkoudheid. Maar wist je dat deze veelzijdige geur ook geestverhelderend werkt? Meerdere redenen dus om deze geur toe te voegen aan je luchtverfrisser of bad. 

Gemberolie 

Je moet ervan houden, maar de geur van gember kan je energieniveau verhogen. De prikkelende, kruidige geur werkt tevens ontstekingsremmend. 

Kardemom olie 

Hoewel deze geur vrij zoet is, gelooft men dat kardemom de productiviteit verhoogt. Kardemom – in poedervorm – wordt ook toegevoegd aan bijvoorbeeld speculaas- en koekkruiden. Een heerlijk kruidige geur dus die ook nog eens opwekkend werkt! 

Lotusbloem olie 

Van deze exotische, bloemige geur wordt gezegd dat hij zowel rustgevend werkt (bij stress) als stimulerend wanneer je creativiteit ver te zoeken is. In het boeddhisme staat de lotusbloem voor zuiverheid. 

Rozemarijn olie 

De frisse en tegelijkertijd kruidige geur van rozemarijn wordt gebruikt om zowel de aandacht als het geheugen te verscherpen. Mogelijk verbetert het ook de haargroei, en om die reden wordt het vaak toegevoegd aan haarproducten. 

Hoe kan aromatherapie helpen om je te motiveren? 

Hoewel de precieze werking van aromatherapie niet helemaal duidelijk is, wordt er aangenomen dat inhalatie van essentiële oliën signalen kan doorgeven aan het reukorgaan waardoor de hersenen worden gestimuleerd om neurotransmitters (bijv. serotonine en dopamine) af te geven. Hierdoor wordt de stemming gereguleerd. Sommige essentiële oliën worden specifiek gebruikt om de concentratie te verbeteren. Deze stimulerende aroma’s “reizen door het reukorgaan en werken in op het limbisch systeem om een gevoel van alertheid op te wekken en het geheugen te verbeteren.”

Het precieze werkingsmechanisme blijft helaas nog onduidelijk, maar de studies zijn veelbelovend. 

Check altijd hoe je huid reageert 

Voordat je in de weer gaat met aromatherapie producten, kun je het beste even testen of je huid er goed op reageert. Breng een beetje van het product dat je hebt uitgekozen aan op een klein stukje huid en kijk hoe je huid hierop reageert. Koop je producten altijd bij betrouwbare winkels zodat je zeker weet dat je oliën en verzorgingsproducten van goede kwaliteit in handen hebt. Het Naturea Epsombadzout Aromatherapie Clarity is een voorbeeld van zo’n product dat uitstekend geschikt is om je motivatie te verbeteren. Dit product is een mix van citroengras, citroenschil, eucalyptus en epsomzout. 

Als je etherische oliën wilt toevoegen aan je luchtverfrisser, voeg dan ook eerst een klein beetje toe. Het laatste wat je wilt is dat de lucht zo overweldigend is dat je er misselijk van wordt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *