Arnica voor je spieren (waarom helpt het)

In onze zoektocht naar fysiek welzijn en herstel zoeken we vaak naar oplossingen die de kracht van de natuur benutten. Een eeuwenoud middel die hierbij past is Arnica. Het is geliefd bij zowel gezondheidsliefhebbers als atleten. Met zijn uitzonderlijke spierverzachtende eigenschappen, is Arnica populair geworden als een natuurlijke kampioen in het bevorderen van herstel, het verlichten van spierpijn en het verjongen van vermoeide spieren.

Wat is Arnica?

Arnica is van oudsher gebruikt als kruidenpreparaat. Het eerste geregistreerde gebruik van arnicabloemen, of gedroogde bloemen, dateert uit de 16e eeuw. De bloemen worden samengeperst en gebruikt voor verstuikingen en kneuzingen.

Het is een meerjarige, kruidachtige plant met gele of oranje bloemen die inheems is in Noord-Amerika en het grootste deel van Europa. Daarnaast groeien sommige soorten in India, Rusland en Japan. Het is al eeuwenlang een belangrijk element binnen de traditionele kruidengeneeskunde.

Het meest voorkomende vrij verkrijgbare gebruik van het kruid en de enige goedgekeurde en gereguleerde vorm van dit kruid vandaag is echter de homeopathische bereiding: Arnica Montana. Dat is de soort die je het meest zult tegenkomen in commerciële producten. Homeopathische middelen worden gemaakt van natuurlijke stoffen zoals plantaardige, minerale en dierlijke ingrediënten, maar ze zijn uniek omdat ze sterk verdund zijn, zodat de meeste geen moleculen van de oorspronkelijke stof bevatten.

Waarvoor wordt Arnica gebruikt?

De actieve chemicaliën in Arnica kunnen zwelling verminderen, pijn verminderen en als antibiotica werken. De meesten gebruiken Arnica om de pijn bij artrose te verminderen. Het wordt ook gebruikt voor bloedingen, blauwe plekken, zwelling na een operatie en andere aandoeningen, maar er is geen goed wetenschappelijk bewijs om dit gebruik te ondersteunen. Het kan giftig zijn als het in grotere hoeveelheden wordt geconsumeerd.

Gelukkig is Arnica een handig en betrouwbaar medicinaal kruid in de guldenroedefamilie dat spierpijn, stijfheid en blauwe plekken kan verzachten. De arnicaplant wordt al eeuwenlang gebruikt als natuurlijk pijnstillend product.

Arnica-gel kan op de huid worden aangebracht bij artrose. Arnica wordt ook gebruikt als smaakstof in dranken, snoep, gebak en ander voedsel.

Is Arnica giftig?

Hoewel Arnica over het algemeen veilig en aantoonbaar effectief is, zijn er toch puntjes waar je op moet letten. Arnica is een zeer complex plantje. Er zijn ongeveer 150 verschillende bioactieve componenten in Arnica. Er zitten dus veel chemicaliën in die verschillende effecten hebben.

We weten bijvoorbeeld dat sommige componenten van Arnica antioxidant en cytoprotectief zijn, wat betekent dat ze je cellen beschermen. Het kruid bevat daarentegen ook een toxine (een giftig stof die door de natuur wordt voortgebracht) genaamd helenaline. Dit kan dodelijk zijn als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.

Arnica kan worden gebruikt om voedsel op smaak te brengen, maar sommige landen hebben culinair gebruik volledig verboden in een poging om accidentele vergiftiging te voorkomen. Kortom, er is nog genoeg onderzoek te doen als we het potentieel van Arnica echt willen begrijpen.

Hoe gebruik je Arnica?

Het aanbrengen van een arnica-gel tweemaal daags gedurende 3 weken kan pijn en stijfheid verminderen en de functie verbeteren bij mensen met artrose in de hand of knie.

Daarnaast is het goed om te weten dat je Arnica niet via de mond in mag nemen zonder direct medisch toezicht. Arnica wordt zelden gebruikt als een intern kruidengeneesmiddel omdat het duizeligheid en hartonregelmatigheden kan veroorzaken. Het kan ook de slijmvliezen irriteren en braken veroorzaken. Grote doses kunnen zelfs dodelijk zijn.

Waar moet ik op letten bij het gebruik van Arnica?

Arnica is over het algemeen veilig bij gebruik op de huid. Langdurig gebruik kan de huid echter irriteren en eczeem, vervellen, blaren of andere huidaandoeningen veroorzaken. Mensen die overgevoelig of allergisch zijn voor het kruid moeten het vermijden.

Daarnaast mag Arnica niet worden gebruikt op een beschadigde huid. In een onderzoek ontdekten onderzoekers bijvoorbeeld dat het gebruik van Arnica beenpijn veroorzaakte nadat deelnemers 24 uur later kuitoefeningen hadden gedaan.

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, is het aan te raden om het gebruik van Arnica te vermijden. Uiteraard is het altijd handig om met je huisarts raad te plegen bij dit soort gevallen.

Samengevat is Arnica een populaire natuurlijke geneesmiddel voor spieren, gebruikt voor verstuikingen en kneuzingen. Topische gel is effectief bij artrose en orale consumptie moet absoluut worden vermeden. Daarnaast is het goed om bewust te zijn van de mogelijke toxiciteit in Arnica. Dat terzijde is Arnica een geschikte middel om je pijn te verlichten!

ontbijtsmoothie

Ontbijtsmoothie: een gezonde start

Een gezonde start van het nieuwe jaar! Een nieuw jaar, tijd voor een nieuwe ontbijttip! Ik vind het best lastig om te variëren in mijn ...

5 redenen om te gaan crosstrainen

Vraag een willekeurig iemand op straat om 3 fitnessapparaten te noemen en de kans is groot dat de crosstrainer, al dan niet op 1, hiertussen ...
op welke manier drink je kwalitatief het beste water fitplein.nl

Op welke manier drink je kwalitatief het beste water?

Leer hoe het drinken van kwalitatief water je gezondheid kan verbeteren. Ontdek tips om jezelf op de juiste manier te hydrateren. Voel je beter dan ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *