Feit of Fabel: wat weet jij over hoofdluis

het is weer tijd voor school en dat betekend ook dat het weer tijd is om op luizenjacht te gaan! Die jacht is natuurlijk een stuk makkelijker als je precies weet welke fabeltjes over deze kriebel-beestjes verteld worden en wat de bekende feiten zijn. Daarom 10 feiten en fabels over hoofdluis op een rij.

1. Hoofdluis wordt overgegeven door het delen van hoeden of haarborstels

Dit is een fabeltje, waarom dat zal ik je vertellen. Hoofdluis sterft heel snel op het moment dat er niet voldoende warmte is voor het beestje, daarnaast is het belangrijk dat er veel voedsel in de buurt is. Dit is natuurlijk niet het geval als de luis zich in een borstel bevind. Luizen worden daarom dus ook in de meeste gevalen doorgegeven wanneer er direct contact is tussen de hoofden van twee personen.

2. Als een familielid luizen heeft moet iedereen behandeld worden

Wat fijn dat dit een fabeltje is want dat scheelt weer een hoop werk! Zorg wel dat je om de dag checkt of niemand anders luizenneten en/of luizen heeft en behandel alleen het familielid dat luizen heeft met bijvoorbeeld de eco.kid luizenbom in combinatie met de Larry luizenkam.

3. Luizen kunnen 30cm per minuut afleggen

Het zijn hele snelle beestjes die luizen, had je niet gedacht toch. Dit is dan ook waarom het af en toe best lastig is om te zien of jij of de kinderen luizen hebben, die beestjes rennen namelijk binnen no-time uit het zicht.

4. Alleen mensen met een kriebelhoofd hebben luizen

Ja het klopt een kriebelende hoofdhuid is een van de bekendste symptomen van hoofdluis. Alleen niet iedereen heeft jeuk wanneer ze luizen hebben. Sommige mensen zijn namelijk niet allergisch voor het speeksel van de luis waardoor zij ook geen jeuk als gevolg van een luizenbeet hebben. Daarom is het belangrijk om ook bij mensen zonder jeuk te checken op luis door middel van een luizenkam.

5. Huisdieren kunnen ook luizen bij zich dragen

Gelukkig, weer een fabeltje. luizen zijn parasieten die alleen bij mensen voorkomen. Dit betekend dan ook dat ze dood gaan op het moment dat ze zich ergens anders dan op de hoofdhuid van een persoon bevinden. Dus het is niet nodig om de poes en hond met een tekenkam te lijf te gaan šŸ˜‰

6. De makkelijkste manier om van luizen af te komen is al je haar afscheren

Neee niet doen! Naast dat het zonde is van al die mooie lokken kom je zo niet van die kriebel-beestjes af. Luizen kunnen blijven leven in haar wat maar 3mm kort is dus behalve als je volledig kaal door het leven wilt is dit niet de juiste oplossing.

7. Luizen houden alleen van schoon haar

Nog zoā€™n gek fabeltje. Luizen vinden al het haar waar ze zich makkelijk in vast kunnen houden heerlijk om in te leven. Het maakt niet uit of het kort, lang, vies of schoon het haar is.

8. Er zijn geurtjes die luizen op afstand houden

En die geurtjes vinden veel mensen heerlijk om te ruiken! Er zijn veel essentiƫle oliƫn waar luizen niet zo van houden en dat komt goed uit want eco.kid heeft een aantal van deze heerlijke geurtjes bijeengevoegd in hun conditioner en shampoo. Deze producten zijn volledig natuurlijk en een makkelijke manier om luizen op een afstandje te houden.

9. Luizen ontdekt? Dan moet je al het beddengoed wassen

Wat fijn dat ook dit een fabeltje is. Omdat luizen het niet lang volhouden wanneer ze zich niet op de hoofdhuid van een persoon bevinden overleven ze een uitstapje door het bed ook niet. Het is wel aan te raden om voor de zekerheid het kussensloop wat vaker te wassen maar ook dit hoeft niet nodig te zijn. Spaart ook weer wat wasmiddel en water uit.

10. Alleen chemicaliƫn kunnen helpen bij het uitroeien van luizen

Oh wat fijn dat dit een fabeltje is. Het is namelijk helemaal niet nodig om met van die stinkende en vieze chemicaliƫn van de drogist te gebruiken. Luizen kunnen ook op afstand gehouden worden met producten gemaakt van natuurlijke ingrediƫnten. Bekijk maar eens het ecocert gecertificeerde merk eco.kid. Dit merk gebruikt natuurlijke ingrediƫnten op een manier die speciaal afgestemd is op de kinderhuid.

 

Weet jij ook nog een paar feiten en fabels over deze kriebel-beestjes laat van je horen via een reactie!

Vitamine B12 tekort

Vitamine B12 tekort, symptomen en oplossingen

Vitamine B12, we krijgen ontzettend veel vragen over de functie ervan, de symptomen en oorzaken van een B12 tekort en wat je kan doen om ...
peper dipsaus

Peper dipsaus

Dippen. Dipsaus. Iedereen kent het, de kant-en-klare dipsausjes uit potje, flesje, of uit een zakje. Boordevol zout, suiker, en de onvermijdelijke E-nummers. Deze peper dipsaus ...
Foto door Josh Hild: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/vrouw-apple-zomer-gezicht-17564944/

Hoe kun je gezond blijven op vakantie?

Eindelijk is het zover: je gaat weer op vakantie! Maar hoe zorg je ervoor dat je je gezondheid niet helemaal overboord gooit?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *