Ben jij al bekend met kefir? In een wereld waar voeding een belangrijk onderdeel is voor onze gezondheid, duikt de naam ‘kefir’ regelmatig op. Maar wat is kefir, wat maakt het zo bijzonder en wat zijn de krachten van kefir? We leggen het je uit, lees en laat je inspireren!
Wat is kefir?
Kefir is een gefermenteerde melkdrank die is gemaakt van melksoorten of water. Fermenteren betekent dat de producten langer houdbaar worden gemaakt, zonder chemische toevoegingen of fabrieksprocessen. Voedingsstoffen worden omgezet door micro-organismen, zoals bacteriën, gisten of schimmels. Fermenteren deden ze vroeger al om producten langer houdbaar te maken, maar tegenwoordig wordt het ook veel gedaan vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het met zich meebrengt. Je vindt kefir in de supermarkt, maar deze is meestal met chemische toevoegingen, extra suiker en volgens fabrieksprocessen geproduceerd. Koop het liever bij een biologische winkel, lees het etiket goed na of maak kefir zelf.
1. Rijk aan voedingsstoffen
Kefir is meestal gemaakt van koemelk, maar het kan ook worden bereid met geitenmelk of schapenmelk. Maar ook van kokosmelk of andere plantaardige melksoorten. De drank is rijk aan voedingsstoffen doordat het behouden blijft door het fermentatieproces. Kefir bevat onder andere vitamines en mineralen, zoals calcium, magnesium, vitamine B12, Vitamine K, Vitamine D, biotine en foliumzuur. Het is een bron aan voedingsstoffen die ons lichaam positief kan beïnvloeden.
2. Versterkt het immuunsysteem
Doordat kefir rijk is aan voedingsstoffen, speelt het een belangrijke rol bij het versterken van het immuunsysteem. Je bouwt je weerstand op met het regelmatig nuttigen van kefir en hierdoor is je lichaam sterker om te weerstaan tegen bacteriën en virussen. Bovendien herstelt je lichaam sneller bij ziekte.
3. Goed voor je spijsvertering
Kefir bevat probiotica, oftewel gunstige bacteriën, en deze helpen om het evenwicht van je darmflora en spijsvertering te herstellen en te versterken. Klachten, zoals buikpijn en obstipatie kunnen door het gebruik van kefir zelfs verminderen of voorkomen worden. Bovendien heeft het een positieve werking bij het afvallen.
4. Geschikt voor mensen met lactose-intolerantie
Ondanks dat kefir vaak wordt gemaakt van melk, breekt het fermentatieproces een groot deel van de lactose af. Dit betekent dat mensen die lactose-intolerant zijn, vaak wel kefir kunnen verdragen zonder bijwerkingen. Maar let wel: het is niet volledig lactosevrij. Wanneer je lactose-intolerant bent is het raadzaam om kefir in een kleine hoeveelheid te nuttigen om te kijken hoe je lichaam erop reageert.
5. Heeft een positieve werking op de psyche
Er is steeds meer bewijs dat onze darmgezondheid invloed heeft op onze mentale gezondheid. De probiotica in kefir kunnen niet alleen het spijsverteringsstelsel positief beïnvloeden, maar heeft ook een positieve werking bij het reguleren van onze stemming en emotie. De psyche wordt positief gestimuleerd.
6. Het ondersteunt bij het behoud van sterke botten
De botten in ons lichaam hebben calcium nodig om sterk te blijven. Calcium kan echter alleen in combinatie met vitamine K2 en D opgenomen worden in ons lichaam. Kefir is rijk aan deze vitamines en zorgt voor een optimale opname en het behoud van sterke botten. Onderzoek wijst aan dat kefir kan bijdragen aan het verminderen van het risico op osteoporose.
7. Het heeft een ontstekingsremmende werking
Kefir heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan perfect ondersteuning bieden bij de behandeling van allergische reacties, zoals hooikoorts en astma, maar ook bij andere ontstekingsreacties in het lichaam.
Conclusie
Kefir is een bron van gezonde voedingsstoffen die ons lichaam op verschillende manieren kan ondersteunen. Het toevoegen van kefir aan je eetpatroon kan een stap zijn in de richting van een beter evenwicht, zowel fysiek als mentaal. Bouw het drinken van kefir op, zodat je lichaam er rustig aan kan wennen. Begin bijvoorbeeld eerst met een half glas per dag en verhoog het na een aantal dagen naar een vol glas. Ervaar wat kefir voor jou kan betekenen. Hoewel kefir over het algemeen veilig is in het gebruik, kunnen sommige mensen bijwerkingen ervaren. Twijfel je over het gebruik of gebruik je bepaalde medicatie waarvan je niet weet of het gecombineerd kan worden, vraag dan je huisarts of voedingsdeskundige om advies. De inhoud van dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden, niet als medisch advies.