Het effect van een detox kuur

Het was (en blijft) een trend onder de influencers: een detox kuur om je lichaam te ontgiften. Hoewel veel mensen zweren bij dit soort diëten, zijn wetenschappers tot op de dag van vandaag erg sceptisch. Voordat je zelf besluit zo’n detox kuur uit te proberen, is het verstandig dat je op de hoogte bent van de mogelijke voor- en nadelen. Lees snel verder om meer te weten te komen over het ontgiften van je lichaam.

Wat is een detox kuur?

Een detox kuur is een dieet waarbij je gedurende een korte periode bepaalde voedingsmiddelen volledig weglaat en alleen vloeistoffen neemt. Het idee hierachter is dat je daarmee gifstoffen uit je lichaam verwijdert – een ‘grote schoonmaak’ voor je lichaam dus. Op deze manier zou je spijsverteringsstelsel even ontzien worden, zodat het na de kuur weer optimaal z’n werk kan doen. Er zijn verschillende soorten detox kuren die worden gehyped, zoals een detox op basis van sappen, water, en groene thee.

Detox sappenkuur

Een sappenkuur bestaat uit sappen die van groenten en fruit zijn gemaakt. Het is daarbij niet de bedoeling dat er suiker of andere zoetstoffen aan het sap worden toegevoegd. Hoewel sommige mensen ervoor kiezen om een strikt detox dieet van enkele dagen te volgen dat volledig uit deze sappen bestaat, kun je ze natuurlijk ook als gezond tussendoortje nemen.

Detox water

Om detox water te maken heb je enkel water en wat schijfjes fruit nodig, zoals sinaasappel, grapefruit, of citroen. Ook kun je bijvoorbeeld komkommer, appelazijn, of andere smaakmakers zoals munt toevoegen. Detox water wordt meestal gebruikt als toevoeging aan een dieet, maar wordt ook gedronken tijdens het vasten.

Detox thee

Aan sommige soorten thee (en dan vooral groene thee) worden allerlei helende eigenschappen toegekend. Groene thee zou tevens het hongergevoel onderdrukken en de vetverbranding verhogen.

De nadelen van een detox kuur

Hoewel zo’n detox kuur op het eerste gezicht een goed idee lijkt voor je gezondheid, is het nog maar de vraag of dat ook daadwerkelijk zo is. Veel websites claimen dat een detox kuur je lichaam kan ‘resetten’, maar de werkelijkheid zit volgens wetenschappers toch echt anders in elkaar. Volgens de diëtiste Kate Patton op de website van Cleveland Clinic ontgift ons lichaam van nature. Ze zegt hierover: “Elke dag breken je spijsverteringskanaal, lever, nieren en huid gifstoffen af en scheiden ze uit via je urine, ontlasting en zweet. Dus, dat selderijsapje dat je hebt gedronken? Dat doet waarschijnlijk niet wat je denkt dat het doet.”

Er zitten zelfs een aantal nadelen aan een detox kuur. Zo bevat het (als het wordt ingezet als middel om snel af te vallen) veel te weinig calorieën, kan het darmklachten veroorzaken, en kun je op den duur een tekort krijgen aan bepaalde voedingsstoffen.

Te weinig calorieën

Aanhangers van detox kuren bevelen deze aan omdat je er snel van af kunt vallen. En dat is niet echt een verrassing, aangezien je bij zo’n strenge kuur geen vast voedsel binnenkrijgt. Je zult veel minder ontlasting hebben, en daarnaast verlies je je koolhydraatreserves en veel vocht. Als gevolg van de beperkte hoeveelheid calorieën kun je je erg slap, duizelig en uitgehongerd voelen.

Kan darmklachten veroorzaken

Aangezien detox kuren maar weinig vezels en andere voedingsstoffen bevatten die je lichaam nodig heeft voor een goede stoelgang, kunnen ze darmklachten veroorzaken. Sommige mensen krijgen diarree, terwijl anderen juist last van obstipatie krijgen.

Bevat weinig eiwitten

De meeste detox kuren bevatten maar heel weinig eiwitten, waardoor al gauw tekorten kunnen ontstaan. Eiwitten zijn belangrijk voor je spieren, huid, haar en nagels. Ook heb je langer een voldaan gevoel als je eiwitten neemt.

De voordelen van een detox kuur

Hoewel een strenge detox kuur niet aan te raden is, heeft een detox enkele voordelen voor je gezondheid. Wij raden aan om detox sappen, -water en -thee als toevoeging aan je huidige dieet te zien. Op die manier kan een ‘detox’ je gezondheid absoluut een handje helpen.

Detox sappen: verhoogde inname van groenten en fruit

Door detox sappen op basis van groenten en fruit toe te voegen aan je huidige eetpatroon zul je meer vitamines en mineralen binnenkrijgen dan normaal gesproken het geval is. Zeker bij mensen die moeite hebben om voldoende fruit en groente binnen te krijgen, is dit een ideale manier om alsnog te voldoen aan hun dagelijkse behoefte.

Detox water en -thee: verhoogde inname van water

Mensen die normaal gesproken maar weinig water drinken vinden detox water en -thee wellicht lekker genoeg om meer en vaker te drinken op een dag. Overigens kan alleen al het placebo-effect (“Wat ben ik gezond bezig!”) net dat steuntje in de rug geven die zij nodig hebben om meer water te drinken. Overdrijf niet als het op water drinken in het algemeen aankomt – door te veel water te drinken verliest je lichaam zout en elektrolyten die het nodig heeft.

Manier om voedselallergieën te achterhalen

Door gedurende een beperkte tijd bepaald voedsel uit je dieet te schrappen en deze vervolgens in beperkte mate weer toe te voegen, kun je ontdekken waar voedselallergieën (en soms ook darmproblemen) vandaan komen.

Een detox kuur is geen wondermiddel

Het belangrijkste om te onthouden is dat een detox kuur zeker geen wondermiddel is om af te vallen of om je lichaam te “ontgiften”. Ons lichaam is prima in staat om gifstoffen zelf af te voeren (tenzij er sprake is van een bepaalde ziekte natuurlijk). Daarvoor heb je echt geen detox kuur nodig. Detox sappen, -thee en -water kunnen wel een prima aanvulling zijn op een gezond eetpatroon. Een detox sapje als tussendoortje is natuurlijk vele malen beter dan een reep chocolade. Als bijkomend voordeel voel je je dan ‘gezonder’ en energieker!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *