7 tips hoe je op een natuurlijke manier menstruatiepijn verlicht

Als je veel last hebt van menstruatiepijn, dan weet je hoe lastig het is om hiermee om te gaan. Veel mensen die dit nog nooit hebben ervaren onderschatten vaak hoe pijnlijk dit kan zijn. Hoewel je natuurlijk een (lichte) pijnstiller kunt gebruiken, zijn er genoeg natuurlijke manieren om menstruatiepijn te verlichten. Lees snel verder als je benieuwd bent welke dit zijn, zodat je de volgende keer minder last hiervan hebt.

1. Gebruik een kruik of kompres om warmte toe te passen

Door een warme kruik of warme kompressen tegen de buik aan te houden, kunnen je spieren zich beter ontspannen. Doordat de bloedvaten zich verwijden en de bloedcirculatie door de warmte wordt verbeterd, kan de pijn worden verlicht. Breng de kruik of de kompressen zo lang aan als prettig voor je is. Wees altijd voorzichtig met warmtebronnen en zorg ervoor dat de temperatuur aangenaam warm is.

2. Probeer wat te bewegen

De één vindt lichaamsbeweging tijdens de menstruatie fijn, terwijl de ander liever geen stap verzet. Bedenk goed dat je niet intensief hoeft te sporten om de positieve effecten hiervan te ervaren als je ongesteld bent. Probeer verschillende vormen van lichaamsbeweging, zoals wandelen, yoga, pilates, en zwemmen. Wees lief voor jezelf en pas de intensiteit aan afhankelijk van hoe je je voelt.



3. Eet zo gebalanceerd mogelijk

Hoewel de verleiding natuurlijk heel groot is om je vol te proppen met allerlei lekkers dat vet, zoet / zout en calorierijk is, kun je je toch beter inhouden. Maak het jezelf wat makkelijker door gezonde dingen in huis te hebben en zo min mogelijk snacks. Sta jezelf bijvoorbeeld toe om één Snickers reep te eten en hier ook echt van te genieten, en eet de rest van de dag zo gezond mogelijk. Als je voedingspatroon volledig uit balans is tijdens je menstruatie, kun je door maag- en darmproblemen nog meer pijn ervaren. Te veel cafeïne, alcohol en sterk bewerkte producten zijn ook uit den boze, omdat ze eventuele ontstekingen kunnen verergeren.

4. Masseer zachtjes je (onder)buik

Door voorzichtig je buik te masseren, kun je de bloedsomloop verbeteren en kunnen je spieren beter ontspannen. Zeker in combinatie met een warm bad (van tevoren) kan dit een heel effectieve methode zijn. Gebruik wat massage olie en smeer je buik rustig in met cirkelvormige bewegingen. Ook kun je je partner lief aankijken om tevens je (onder)rug te laten masseren.

5. Probeer ontspanningstechnieken

Meditatie en aromatherapie zijn voorbeelden van ontspanningstechnieken die kunnen helpen tegen menstruatiepijn. Let ook extra goed op je ademhaling als je veel last hebt van krampen. Veel vrouwen halen namelijk oppervlakkiger adem als ze pijn ervaren, dus wees je hiervan bewust.

6. Drink kruidenthee

Kamillethee, gemberthee, en pepermuntthee zijn allemaal goede theesoorten die kunnen helpen om allerlei kwaaltjes te verlichten. Ook als je last hebt van menstruatiekrampen, kan kruidenthee uitkomst bieden. Zo werkt kamillethee kalmerend en ontstekingsremmend, en gemberthee staat bekend om z’n pijnstillende en spijsverteringsbevorderende werking. Pepermuntthee kan maagklachten verlichten en heeft een ontspannende werking. 



Probeer eens verschillende soorten kruidenthee uit en kijk welke soorten goed bij je passen. Het aanbod aan kruidenthee is enorm, dus er zit altijd wel iets bij dat voor jou werkt.

7. If all else fails: Netflix

Mochten bovenstaande methodes allemaal niet baten, dan zit er nog maar één ding op: Netflix en popcorn. Eén ding is zeker: een goede serie leidt lekker af, en niets is fijner dan in je joggingpak op de bank hangen als je je belabberd voelt. Een beter excuus heb je niet nodig!

Raadpleeg je huisarts

Hoewel deze natuurlijke methodes goed kunnen helpen tegen de pijn, kun je ook paracetamol of ibuprofen innemen als het echt niet gaat. Probeer eerst paracetamol uit, en als dat niet werkt kun je nog voor (een lage dosering) ibuprofen gaan. Er is niets mis mee om pijnstillers te nemen als je veel menstruatieklachten hebt.

Bij heftige menstruatie krampen kan er natuurlijk meer aan de hand zijn. In dat geval is het verstandiger om je huisarts te raadplegen om vast te stellen wat de oorzaak is. Er zijn namelijk een aantal aandoeningen die hevige pijn kunnen veroorzaken tijdens de menstruatie. Gelukkig kan de dokter je verder helpen als je hiermee te kampen hebt.

wat zijn superfoods

Wat zijn superfoods? En zijn superfoods gezond?

Superfoods zijn zeer geconcentreerde en krachtige voedingsmiddelen die een groot vermogen hebben om ons lichaam te voeden en te herstellen. Een goede eigenschap van superfoods ...

Zo krijg je weer rust in je hoofd

Ik heb altijd al een bepaalde onrust gehad. Hoe noem je het? Een onrustig hoofd, overactief brein of een eindeloze gedachtestroom? Er zitten voordelen aan. ...
gerooktezalm-rosti

Gerookte zalm met aardappel rösti, avocado en kurkuma (4 personen)

Een recept van onze chef Willem Waltheer aka TheRacingChef 58. Ik houd er van om dit gerecht te maken als ik thuis gasten heb, iedereen ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *