Gerookte zalm met aardappel rösti, avocado en kurkuma (4 personen)

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Een recept van onze chef Willem Waltheer aka TheRacingChef 58.

Ik houd er van om dit gerecht te maken als ik thuis gasten heb, iedereen laat wakker wordt en het eten ongeveer een brunch gaat worden. Het is makkelijk om gerechten aan dit recept toe te voegen, zoals gepocheerde- of roereieren, bacon en een Hollandaise saus, maar nu zal ik me beperken tot de kern en ik geef de lichte versie van mijn recept.

Ingrediënten gerookte zalm met aardappel rösti, avocado en kurkuma:

  • 8 grote aardappels, geschild, ongeveer twee kilo
  • 1 grote ui, grof gesneden
  • 2 of 3 teentjes knoflook
  • Anderhalve theelepel kurkuma
  • Halve theelepel chilipoeder
  • Zout
  • Vers gemalen peper
  • 60 gram gesmolten boter
  • Olie om in te bakken, bijvoorbeeld olijfolie
  • 2 rijpe avocado’s, geschild en ontpit, in dikke plakken gesneden
  • 12 plakken gerookte zalm, plusminus 300 gram

Ingrediënten dressing:

  • Sour crème
  • Gehakte bieslook

Garnering:

  • Citroen;
  • Rode ui (ringen)

Bereiding:

1. Rasp de geschilde aardappels en doe de rösti samen met de teentjes knoflook en de ui in een vergiet.

2. Pers alles met je handen in het vergiet, en probeer er zoveel mogelijk vloeistof uit te persen. Na het persen doe je het mengsel in een grote schaal. Voeg vervolgens de kurkuma, chilipoeder, gesmolten boter en peper en zout toe. Mix vervolgens het geheel goed.

3. Verhit je oven voor op 120 graden om later je rösti warm te kunnen houden. Neem een grote pan, plaats op middelhoog vuur, en bedek de bodem van de pan met ongeveer een centimeter olie.

4. Zodra de olie heet is, voeg een lepel aardappelmix toe aan de olie en roer. Probeer er een mooie ronde vorm van te maken. Rösti draaien zodat beide zijden bakken. Blijf zachtjes roeren totdat in ongeveer 4 of 5 minuten het geheel aan beide zijden goudbruin van kleur is.

5. Zodra de aardappelmix gebakken is, plaats het in je voorverhitte oven op het rooster.

6. Nu is het tijd om je garnering en je saus te maken. Mix je sour crème met de bieslook en meng dit goed. Leg de plakken gerookte zalm op de borden, bijvoorbeeld gevouwen, doe de citroenplakken in een glas en leg rode uienringen op de zalm. Leg de gesneden plakken avocado naast de zalm, maar, let op, doe dit als allerlaatste om te voorkomen dat de avocado bruin wordt. Tot slot leg je op elk bord een portie rösti uit de oven en klaar is Kees.