Welke soorten thee bestaan er en hoe verschillen ze van elkaar?

Zwarte thee, groene thee, rooibos thee, kamille theeā€¦ Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten thee verkrijgbaar, en allemaal hebben ze een verschillende geur, kleur, en smaak. Ook kunnen de effecten op het lichaam variĆ«ren van kalmerend tot opwekkend. Benieuwd naar de verschillende soorten thee en hoe ze precies van elkaar verschillen? Lees dan snel verder!

Zwarte thee

Laten we beginnen met de meest populaire thee: zwarte thee. Zwarte thee heeft over het algemeen een vrij neutrale smaak, waardoor deze soort een grote groep aanspreekt. Er zijn tegenwoordig allerlei varianten van zwarte thee te vinden (zoals de Engelse melange, earl grey, en ceylon) die weer andere smaak accenten hebben.

In zwarte thee zit over het algemeen wat meer cafeĆÆne dan in veel andere soorten thee (zoā€™n 30 milligram per kopje van 125 milliliter) en heeft dus een licht opwekkende werking. Ter vergelijking: koffie bevat zoā€™n 60 milligram per 125 milliliter. Tevens bevat zwarte thee L-theanine, een aminozuur dat de alertheid verhoogt en tegelijkertijd een ontspannende werking heeft.

Zwarte thee bevat (net als bijvoorbeeld groene thee) antioxidanten die allerlei gezondheidsvoordelen bieden. Zo bevorderen ze de gezondheid van het hart en verlagen ze het cholesterol- en bloedsuikergehalte. Ook is uit sommige studies gebleken dat zwarte thee goed is voor de darmen, de bloeddruk verlaagt, en het risico op een beroerte vermindert.

Groene thee

Aan groene thee worden vaak allerlei smaken toegevoegd door het toevoegen van (bijvoorbeeld) gedroogd fruit, kruiden en aromaā€™s. Als je kokend water toevoegt aan groene thee ontstaat een wat bittere smaak. Daarom kun je het beste water met een temperatuur tussen de 70 ā„ƒ en 80 ā„ƒ toevoegen. Op die manier komt de frisse smaak van groene thee het best tot zā€™n recht.

Groene thee en zwarte thee worden van de blaadjes van dezelfde plant gemaakt, de Camellia Sinensis plant. Om groene thee te maken worden de blaadjes verhit, waardoor ze niet oxideren. De bladeren die bedoeld zijn voor zwarte thee worden juist wel blootgesteld aan de lucht, waardoor de kleur verandert.

Ook groene thee heeft een licht opwekkende werking door de cafeĆÆne die erin zit (20 milligram per 125 milliliter). Net als zwarte thee biedt groene thee allerlei voordelen voor de gezondheid vanwege zā€™n antioxiderende eigenschappen. Groene thee heeft zelfs sterkere antioxiderende eigenschappen dan zwarte thee volgens de meeste onderzoeken. Daarnaast helpt groene thee tegen een slechte adem. Groene thee verhoogt mogelijk ook het metabolisme, vandaar dat groene thee supplementen al een tijdje worden ingezet in de strijd tegen de extra kilootjes.

Rooibos thee

Rooibos is, in tegenstelling tot zwarte en groene thee, een kruidenthee die voornamelijk in Zuid-Afrika wordt verbouwd. Deze geurige thee is populair omdat rooibos geen cafeĆÆne bevat en een ontspannende werking heeft. Hoewel ook rooibos vol antioxidanten zit, worden deze antioxidanten minder goed geabsorbeerd door het lichaam. Rooibos is echter wel goed voor je cholesterolgehalte en bloeddruk.

Dit type thee is ideaal als je nog wilt kunnen genieten van een kopje thee voordat je gaat slapen. Aangezien rooibos thee geen cafeĆÆne bevat, zal het je slaap niet negatief beĆÆnvloeden.

Oolong thee

Deze van oorsprong Chinese thee wordt gemaakt van dezelfde plant als zwarte en groene thee. De blaadjes worden kort geoxideerd. Oolong thee zit dus eigenlijk qua eigenschappen tussen zwarte en groene thee in. De voordelen van oolong thee komen dan ook overeen met die van zwarte en groene thee. Het cafeĆÆnegehalte van oolong thee kan variĆ«ren tussen zoā€™n 10-28 milligram per 125 milliliter.

Witte thee

Een iets minder bekende theesoort dan zwarte, groene, en rooibos thee is witte thee. Ook witte thee is gemaakt van de Camellia Sinensis plant. De blaadjes van witte thee worden geplukt zodra ze bedekt zijn met witte haartjes – vandaar de benaming. Witte thee heeft soortgelijke gezondheidsvoordelen als groene en zwarte thee, en mogelijk zelfs meer omdat de blaadjes het minst bewerkt zijn. In witte thee zit ongeveer 17 milligram cafeĆÆne per kopje van 125 milliliter.

Witte thee is dan misschien iets minder populair, maar zā€™n eigenschappen zijn net zo veelbelovend als die van groene thee. Uit een studie is zelfs gebleken dat het aanbrengen van witte (en groene) thee extract je huid kan beschermen tegen schadelijke UV-straling.

Kruidenthee

Er zijn vele verschillende soorten kruidenthee waaruit je kunt kiezen. Kruidenthee wordt niet gemaakt van de theeplant, maar van (zoals de naam al aangeeft) verschillende soorten kruiden. Populaire kruidentheeƫn zijn:

Deze kruidentheeƫn hebben allemaal een specifieke, uitgesproken smaak, kleur en geur, en verschillende eigenschappen qua effect op je lichaam. Zo staat kamille thee erom bekend dat het kan helpen om makkelijker in slaap te komen, helpt gemberthee tegen misselijkheid, en kan muntthee helpen bij problemen met de stoelgang.

Bijna alle kruidentheeĆ«n bevatten geen of nauwelijks cafeĆÆne, waardoor dit type thee uitstekend geschikt is voor mensen die daar erg gevoelig voor zijn. Pas wel op als je zwanger bent: zoethoutthee bevat plantengifstoffen die schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren kind. Ook als je borstvoeding geeft kun je het best even overleggen met je arts welke theesoorten je wel en niet kunt nemen.

Matcha

Matcha is in korte tijd enorm populair geworden, niet alleen als drankje, maar ook als smaak in het algemeen. Zo kun je tegenwoordig chocolade met matcha smaak vinden, matcha ijs, en bijvoorbeeld KitKat met matcha smaak. Matcha wordt ook gemaakt van de Camellia Sinensis plant, alleen worden de bladeren drie Ć” vier weken voordat ze geoogst worden afgedekt. Daardoor worden de blaadjes nog groener, waarna ze worden fijngemalen tot een poeder.

Matcha thee bevat per gram ongeveer tussen de 20 en 45 milligram cafeĆÆne. Een gemiddelde portie matcha is ongeveer tussen de 2 en 4 gram, vandaar dat matcha vaak gedronken wordt ter vervanging van koffie. Het fijne van matcha is dat het het aminozuur L-theanine bevat, waardoor de cafeĆÆne langzamer door je lichaam wordt opgenomen. Matcha zit boordevol antioxidanten en is goed voor de werking van je hart, hersenen en lever. Net als groene thee helpt ook matcha mogelijk bij het afvallen.

Yerba Mate

Yerba mate is vooral populair in Zuid-Amerika en wordt gemaakt van de bladeren en schors van de Ilex Paraguariensis boom. In Yerba matĆ© zit gemiddeld 35 milligram cafeĆÆne per 125 milliliter, maar de hoeveelheid kan behoorlijk variĆ«ren.

Yerba matƩ wordt uit een speciale flacon (of kalebas) met een metalen rietje gedronken. Het rietje heeft een filter, zodat je geen blaadjes binnenkrijgt. Dit type thee wordt in Zuid-Amerika zowel heet als koud gedronken, en vaak wordt er citroensap aan toegevoegd voor een verfrissende smaak.

Uit onderzoek is gebleken dat yerba matƩ je lichaam beschermt tegen infecties en je immuunsysteem verbetert, om slechts een paar voordelen van dit type thee op te noemen.

Andere soorten thee

Naast bovengenoemde soorten thee zijn er natuurlijk nog ontzettend veel andere soorten te vinden. Zo zijn er theeƫn die speciaal zijn ontwikkeld om je lichaam te zuiveren, om je slaapritme te ondersteunen, en om je te helpen ontspannen. Ons advies is: ga na wat jouw specifieke behoeften zijn, en probeer verschillende soorten en / of merken uit. Thee is een fijn drankje dat geen calorieƫn bevat en allerlei gezondheidsvoordelen biedt, dus waarom zou je het niet toevoegen aan je dagelijkse eetpatroon?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *