Wist je dat stress een van de meest voorkomende fysieke en mentale reacties is in ons dagelijks leven? En wist je dat stress onze gezondheid behoorlijk kan beïnvloeden? Of we nu te maken hebben met persoonlijke obstakels, werkdruk of spanningen, stress is van directe invloed op onze fysieke en mentale gezondheid. Maar wat gebeurt er precies met je lichaamsgewicht wanneer je stress ervaart? We leggen het je uit in dit artikel. Lees en laat je inspireren!
Hoe stress je gewicht beïnvloedt
Stress heeft invloed op verschillende processen in je lichaam en kan zelfs direct bijdragen aan gewichtstoename of gewichtsverlies. Het ‘stresshormoon’ cortisol is hier verantwoordelijk voor. Een verhoogde cortisolproductie kan zowel positieve als negatieve effecten hebben op je gewicht.
Stress en gewichtstoename
Cortisol speelt een belangrijke rol bij het activeren van je lichaam in stressvolle situaties. Het verhoogt je energie en alertheid door glycogeen (opgeslagen glucose) en vetreserves af te breken. Wanneer stress chronisch wordt, kan een voortdurend verhoogd cortisolniveau leiden tot gewichtstoename, vooral rondom de buik.
Waarom ontstaat deze gewichtstoename?
- Verhoogde eetlust: Stress kan zorgen voor een verandering in eetgewoonten, waarbij je sneller naar calorierijk voedsel grijpt met weinig gezonde voedingsstoffen.
- Verhoogde vetopslag: Cortisol bevordert de opslag van vet, vooral rondom de buik. Dit type vet zorgt voor gezondheidsproblemen en kan leiden tot verhoogde risico’s voor hartziekten en diabetes.
- Verlies van spiermassa: Stress kan ook leiden tot afbraak van spierweefsel, vooral als de stress langdurig aanhoudt. Spieren spelen een belangrijke rol spelen in het verbranden van calorieën, een afname van spiermassa kan het metabolisme vertragen, wat het moeilijker maakt om gewicht te verliezen.
Stress en gewichtsverlies
Veel mensen ervaren gewichtstoename door stress, maar er zijn ook gevallen waarin stress juist leidt tot gewichtsverlies. Dit gebeurt vaak wanneer de eetlust afneemt door de spanning. Dit komt meestal voor bij acute stress, zoals bij het verlies van een baan of andere plotselinge veranderingen in het leven. Door de stress werkt de spijsvertering minder goed, wat kan leiden tot verminderde eetlust en ongewenst gewichtsverlies. Sommige mensen hebben simpelweg geen zin om te eten of kunnen maaltijden niet goed wegkrijgen. In bepaalde gevallen kan chronische stress het basale metabolisme verhogen, wat betekent dat het lichaam meer energie verbrandt, zelfs in rust. Hoewel dit op korte termijn kan resulteren in gewichtsverlies, kan het op de lange termijn leiden tot uitputting. Langdurige stress verstoort ook het hormonale evenwicht, wat gewichtsverlies kan bevorderen. Te veel cortisol kan de werking van andere hormonen, zoals insuline, beïnvloeden, wat belangrijk is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
Wat kun je doen om het effect van stress te verminderen?
Er zijn verschillende manieren om stress te verminderen en de impact ervan op je lichaamsgewicht te beperken. Het is belangrijk om te begrijpen dat stress een normaal onderdeel van het leven is, maar dat we er beter mee om kunnen leren gaan. Neemt de stress de regie van je leven over, dan is het raadzaam om dit bespreekbaar te maken met bijvoorbeeld een huisarts. De volgende tips kun je toepassen om stress te verminderen:
- Wanneer je gestrest bent, is het belangrijk om bewust en vooral gezond te eten. Vermijd het eten van ongezonde snacks en suikerhoudende producten. Probeer maaltijden te nuttigen boordevol voedingsmiddelen die je lichaam energie geven, zoals groenten, fruit, volle granen, ongezouten noten en magere eiwitten.
- Lichaamsbeweging is een belangrijke manier om stress te verlichten en je gewicht te reguleren. Lichaamsbeweging in de vorm van wandelen, fietsen, sporten of yoga verhoogt de productie van gelukshormoon endorfine en kan helpen bij het verminderen van de effecten van cortisol.
- Meditatie , ademhalingsoefeningen en yoga kunnen je helpen je ademhaling en geest tot rust te brengen. Hierdoor verminder je direct stress. Dit heeft niet alleen invloed op je mentale gezondheid, maar kan ook je fysieke gezondheid verbeteren, inclusief je gewicht.
- Een slechte nachtrust kan stress verhogen en het evenwicht verstoren, wat op zijn beurt invloed heeft op je eetlust en stofwisseling. Zorg ervoor dat je voldoende nachtrust krijgt om stress te verminderen en je gezondheid te ondersteunen.
- Deel gevoelens met vrienden, familie, collega’s of een professionele therapeut om jou te kunnen helpen om de stress te verlichten. Sociale steun speelt een belangrijke rol bij het omgaan met stressvolle situaties.
Ga direct aan de slag!
Het effect van stress op je lichaam is niet te onderschatten en kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is raadzaam om manieren te vinden om stress effectief te verlichten, zodat je zowel je mentale als fysieke gezondheid kunt stimuleren. Ga direct aan de slag en ontwikkel gezonde gewoonten en pak de regie voor voldoende lichamelijke en geestelijke ontspanning. Hiermee maak je direct een verschil!