Wat zijn sulfaten en wat voor effect hebben ze op je gezondheid?

Sulfaten: het zijn stoffen die je vaker tegenkomt dan je denkt. Veel schuimende schoonmaakproducten bevatten dit ingrediënt, zoals gezichtsreiniger, shampoo en tandpasta. Je kunt er dus van top tot teen mee in aanraking komen! Heb je het gevoel dat je gezicht droog is na wassen van je gezicht? Prikken je ogen? Of heb je mondzweren na het tandenpoetsen? Dan bestaat er een grote kans dat er teveel sulfaat in je lichaam zit. 

Wat zijn sulfaten? 

Sulfaat is een groep minerale zouten die een natuurlijke of door de mens gemaakte oorsprong kan hebben. Deze zouten kunnen overal voorkomen: in het water, de bodem en de lucht. Sulfaat wordt het meest gevonden op twee plekken: in het milieu en in reinigingsproducten. 

In water 

Sulfaat is een chemische verbinding die van nature in bijna alle natuurlijke wateren aanwezig is. Het is afkomstig van de oxidatie van sulfietertsen (natriumsulfaat, magnesiumsulfaat en calciumsulfaat), de aanwezigheid van schalie (steensoort) en industrieel afval. Sulfaat zit ook in regenwater en helaas maar al te vaak in het water dat we drinken. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het gebruik van sulfaat daarom gereguleerd. Dit gebeurde nadat onderzoekers een negatieve impact van sulfaat op de gezondheid hebben ontdekt. Om die reden mag er bijvoorbeeld maar maximaal 500 mg per liter sulfaat in drinkwater zitten. Onder 250 mg/L proef je het sulfaat nauwelijks, maar vanaf 250 mg/L proef je de zoute smaak van natriumsulfaat. Hogere concentraties van sulfaat in water kan leiden tot vies smakend water en een grotere kans op problemen in de spijsverteringsorganen.

In reinigingsproducten 

In reinigingsproducten worden sulfaten gebruikt als oppervlakte-actieve stof. Deze stof kan vettige stoffen emulgeren voor een reinigend effect. Enerzijds kunnen de deeltjes de oliemoleculen op je lichaam opnemen (hydrofoob) en anderzijds kan het oplossen in water (hydrofiel). De olie en het water worden in één gecombineerd. Daarna wordt alles weggespoeld om een reinigend effect te bereiken. 

Shampoos creëren veel schuim, grotendeels dankzij sulfaten. Sulfaat is een chemische stof die bij het gebruik van shampoos en schuimende reinigingsmiddelen een enorm “schuimend” effect heeft waardoor je haar en huid super schoon aanvoelen en je gevoel een boost geeft. Tegelijkertijd vind je sulfaten vaak in huishoudelijke schoonmaakmiddelen en wasmiddelen, omdat het sterke reinigingsmiddelen zijn. 

Het is logisch dat sulfaat te sterk en irriterend kan zijn voor je haar en huid, aangezien je sulfaat naast op je haar en huid ook op je borden en wasbakken zult gebruiken. Dit betekent dat het gebruik van teveel sulfaat de natuurlijke oliebescherming van je haar kan ontnemen. Het kan dus zijn dat je haar en hoofdhuid schoon aanvoelt, terwijl je ze in feite uitdroogt. Hierdoor wordt je huid nog eens kwetsbaar voor externe schade. 

Hoe herken je gesulfateerde ingrediënten? 

De ingrediënten van de “sulfaat”-familie zijn relatief gemakkelijk te identificeren, ze eindigen allemaal met het woord “sulfaat”. In hygiëneproducten worden er vier veel gebruikt: 

  • · Natriumlaurethsulfaat (SLES) 
  • · Natriumlaurylsulfaat (SLS) 
  • · Ammoniumlaurethsulfaat (ALES) 
  • · Ammoniumlaurylsulfaat (ALS) 

Sulfaten worden vaak gemaakt door een chemische reactie van laurylalcohol. Dit wordt verkregen uit kokosolie en palmolie. Daarom adverteren handelaren vaak dat de ingrediënten worden gewonnen uit kokosolie, waardoor je het gevoel hebt dat het biologisch en natuurlijk is, maar in feite kan het sulfaat uit kokosolie je huid irriteren! 

Gezondheidseffecten van sulfaat 

  • Darmpijn – Sommige mensen kunnen last krijgen van krampen en een opgeblazen gevoel in de darmen als ze water drinken dat rijk is aan sulfaat. 
  • Irritatie bij de longen – Sulfaten kunnen ook in de lucht blijven hangen door luchtvervuiling. Zwaveldioxide wordt gevormd door brandende brandstof. Het verandert in zwavelzuur en sulfaten in de lucht. Sulfaten vormen een groot deel van de nevelvervuiling die de longen irriteert en uw longgezondheid aantast. 
  • Huidirritatie – De bekendste boosdoeners zijn natriumlaurylsulfaat (SLS) en zijn tweelingbroer, ammoniumlaurylsulfaat (ALS), uit laboratoria. 2% van SLS alleen is genoeg om de huid van een kind te irriteren. Sinds enkele jaren hebben meer dan 16.000 wetenschappelijke studies de slechte effecten daarvan aangetoond. Alle moleculen van de sulfaatfamilie hebben de bijzonderheid om de eiwitstructuur van de huid te vernietigen. Het is alsof je zuur op zijn huid giet, maar op een zachtere en langzamere manier. Gelukkig is onze huid in staat om snel nieuwe eiwitten aan te maken. Daarom zie je je huid niet “branden” door sulfaten. 

Hoe vermijd je sulfaat? 

Misschien denk je dat je sulfaat kunt vermijden door biologische producten te kopen. Maar dat kan helaas niet! SLS en ALS zijn allebei toegestaan in gecertificeerde biologische producten. “Biologische” producten zijn dus geen garantie voor je huidveiligheid. Het enige sulfaat dat niet aanwezig is in “biologische” producten is SLES, vanwege het ultravervuilende syntheseproces. 

Hoe vermijd je sulfaat dan wel? Aangezien je dagelijks sulfaat binnenkrijgt door drinkwater, is een eerste goede stap om simpelweg een filtersysteem aan te schaffen. 

Twijfel je of er sulfaat in een product zit? Lees dan het ingrediëntenetiket. Dit kan je helpen te bepalen of het product een van de gesulfateerde ingrediënten bevat. 

Daarnaast helpt het om over te stappen op nieuwe producten, aangezien verschillende huidverzorgingsproducten je huidirritatie kunnen helpen verminderen. 

Ervaar je gevoeligheid voor consumentenproducten die SLS of SLES bevatten? Neem dan contact op met uw arts. Zij kunnen een verdere behandeling aanbevelen die u kan helpen mogelijke oorzaken uit te sluiten en te bepalen of sulfaten de irritatie veroorzaken.

sportvasten dagboek

Sportvasten dag 1: starten

Ik zet om 6:30 de wekker en loop 6:35 enthousiast door het park. Maar 20 minuten per dag, dat heb ik van mijn buurman al ...

Aromatherapie kaarsen, doen of laten?

Overweeg jij of je Aromatherapie kaarsen in huis wilt halen? Wij hebben de voor- en nadelen van de kaarsen op een rijtje gezet.
paleo brownies

Paleo brownies recept: Jammie, jammie

Ingrediënten paleo brownies 4 eieren 1 cup ongezoete cacao poeder* 3/4 cup rauwe honing 3 eetlepels kokosolie 2 eetlepels vanille poeder snufje zout *ik heb ...

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *