Wat is aromatherapie en hoe werkt het? 

Je hebt vast wel eens van aromatherapie gehoord. Aromatherapie is veelzijdig en kan voor heel vele toepassingen ingezet worden. Het is een natuurlijk middel en kan zelfs probleemoplossend en huidverbeterend werken. Wat is aromatherapie en hoe werkt het? Dat gaan we je uitleggen. Lees en laat je inspireren! 

Wat is aromatherapie? 

Bij aromatherapie wordt gebruikgemaakt van essentiële oliën. En essetiële oliën zijn vluchtige aromatische verbindingen die gewonnen worden uit planten, zaden, schors, bladeren, maar ook andere delen van planten, zoals stelen en wortels. De term essentieel wordt gebruikt, omdat de therapeutische (essentiële) eigenschappen gebruikt worden die de olie bezit. Aromatherapie bestaat uit krachtige geconcentreerde olie. Meestal worden de verschillende soorten oliën met elkaar vermengd voor een versterkende werking. 

Waar komt aromatherapie vandaan? 

Aromatherapie is ongeveer in 4500 v. Chr. ontdekt door de Chinezen. Daarna heeft aromatherapie zich al snel als een olievlek uitgebreid naar andere West-Europese landen. In de 20e eeuw kwam de opkomst van aromatherapie steeds meer aan bod en ondertussen is het niet meer weg te denken in ons natuurlijke medicijnkastje. Aromatherapie wordt tot op de dag van vandaag gebruikt om de gezondheid van lichaam en geest te bevorderen en te ondersteunen. 

Hoe pas je aromatherapie toe? 

Hoe de essentiële oliën inwerken op ons lichaam of de omgeving hangt af van de manier waarop je ze toepast. Dat kan door bijvoorbeeld door inhalatie, orale inname of aromatherapie via de huid. De krachtige en geconcentreerde werkzame stoffen van aromatherapie worden op verschillende manieren ingezet. Voor bijvoorbeeld: 

 • Huid en haar
 • Luchtwegen
 • Spieren
 • Gewrichten
 • Spijsvertering
 • Psyche

De essentiële oliën in aromatherapie kunnen op verschillende manieren worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • Kompressen 
 • (Stoom)baden 
 • Massages
 • Wellness
 • Huidverzorging
 • Verneveling

Aromatherapie en essentïele oliën zijn in verschillende geuren verkrijgbaar, maar het is echt te veel om op te noemen. Hieronder een aantal voorbeelden: 

 • Lavendel 
 • Sinaasappelbloesem
 • Pepermunt
 • Eucalyptus
 • Aloë Vera
 • Citrus
 • Jasmijn

Er zijn verschillende geuren verkrijgbaar en kunt zelfs combinaties van verschillende geuren kopen. Aromatherapie heeft een krachtige en veelzijdige werking en is inzetbaar voor zowel lichaam als geest. Bovendien is het toepasbaar om je huis te voorzien van een heerlijke ontspannen geur door bijvoorbeeld aromatherapie kaarsen of een interieurspray te gebruiken. 

Aromatherapie versterkt het geluksgevoel 

Zeker wanneer je neerslachtig, somber of last hebt van een winterdip, is het raadzaam om aromatherapie in te zetten. Het heeft namelijk direct effect op je hersenen. Essentiële oliën maken de stofjes serotonine en endorfine in de hersenen vrij. Serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd, is een neurotransmitter en deze werkt positief op onze stemming en emoties. 

Is aromatherapie gevaarlijk in gebruik? 

Bij normaal gebruik en bij opvolging van de gebruiksaanwijzing, is aromatherapie niet gevaarlijk in gebruik en kun je het veilig gebruiken. Heb je vragen over het gebruik van aromatherapie, vraag altijd advies en ga niet op je eigen houtje experimenteren. Aromatherapie moet in veel gevallen verdund worden gebruikt, vanwege de hoge concentratie.

Danielle van de Vlag is freelance content creator, copywriter, journalist en eigenaar van Online Lifestyle Magazine / Creative Agency ‘Puur van Geluk’. Ze bedenkt en creëert, samen met haar team, inspirerende en creatieve content voor het online lifestyle magazine. Daarnaast denken en werken ze graag mee aan de groei van bedrijven door het schrijven van blogs, nieuwsbrieven, productteksten en andere vormen van content. Ze zijn een enthousiast en gedreven team en willen graag bedrijven ontzorgen met alles op het gebied van content. Lees de artikelen en laat je inspireren!
pompoensoep

Pompoensoep: gek op pompoenen!

Als ik erover nadenk, ben ik een ‘lentemeisje’. Ik hou ontzettend van zon, groene blaadjes aan de bomen, bloemen en de geur van de lente. ...

Hoeveel water per dag drinken?

Alhoewel het belangrijk is om elke dag genoeg water te drinken, drinkt het merendeel van de Nederlanders niet genoeg. Terwijl de helft van de mensen ...
gezonde hersenen

Breinverbeteraars, natuurlijke manieren om langer scherp te blijven

Over de herseneigenschappen intelligentie, geheugen, concentratievermogen en slimheid bestaat de misvatting dat ze bij de geboorte rotsvast verankerd liggen in genetisch beton. Maar net zoals ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *