10 redenen waarom niet alles perfect hoeft te zijn 

Perfectie is nooit een haalbare of wenselijke doel. Soms is het moeilijk te onthouden waarom. Waarom is het goed dat niet alles perfect is? Waarom zouden we onze onvolmaaktheid moeten accepteren? Waarom streven we niet voortdurend naar perfectie? Als we onszelf en anderen niet zoveel eisen stellen, kunnen we beter ontspannen, tijd en energie besparen, en ons verder ontwikkelen. 

We kunnen gelukkiger zijn door onze fouten te accepteren als een onderdeel van onze reis. 

We zijn ook maar mensen 

Met nog veel te leren, fouten te maken en lessen tussendoor – leer ze, doe er je voordeel mee en laat ze onze ambitie voeden in plaats van ons tegen te houden. 

We weten allemaal dat perfect niet bestaat, maar toch kunnen we het gevoel hebben dat we naar perfectie moeten streven. De waarheid is dat te hoge verwachtingen van onszelf en anderen ons onnodig onder druk zetten, tijd en energie verspillen, net als ons vermogen om te groeien net zoals te leren beperken. 

1. Acceptatie 

Door je onvolkomenheden te accepteren en te begrijpen dat fouten een onvermijdelijk deel van het leven zijn, kun je een grotere goedkeuring ontwikkelen voor jezelf en voor de mensen om je heen. Een van de voordelen is dat je jezelf met meer gemak kunt vergeven als je fouten maakt en ook meer compassie hebt voor anderen die hetzelfde meemaken. Dit houdt ook in dat je het vermogen ontwikkelt om oordelen los te laten en te vechten tegen de neiging om jezelf met anderen te vergelijken, want uiteindelijk ervaart iedereen op de een of andere manier mislukkingen in het leven. Het regelmatig in gedachten houden van deze waardevolle les helpt ons nederig te blijven, sterkere relaties te creëren met de mensen om ons heen en klaar te zijn om nieuwe uitdagingen op onze reis aan te gaan. 

2. Begrip 

Als we onze eigen onvolkomenheden accepteren, stelt dat ons in staat een stap terug te doen en te begrijpen waarom we ons op een bepaalde manier voelen of reageren, en ook om eventuele onderliggende problemen te identificeren die van invloed kunnen zijn op ons gedrag. Dit begrip geeft ons de kracht om positieve veranderingen in ons leven aan te brengen en ons perspectief te herzien, zodat we verder kunnen gaan dan het simpelweg accepteren van deze onvolkomenheden zoals ze zijn. 

3. Veerkracht 

Wanneer je leert van je fouten, zal je veel meer vooruitgang boeken dan wanneer je ze eenvoudigweg niet meer maakt. Dit is een belangrijk resultaat. Wat deze onvolkomenheden je kunnen geven is de kennis en mentale kracht om moeilijke momenten in het leven te overwinnen, in plaats van op te geven. Je kunt veerkracht opdoen door te investeren in wat je geleerd hebt van het maken van fouten, waardoor je minder snel weer een fout maakt of struikelt door soortgelijke omstandigheden. Deze manier van het omarmen van fouten stelt ons in staat onze successen beter te waarderen, samen met een nieuw begrip van onszelf. Hierdoor ontstaan de mogelijkheden die niet zouden kunnen bestaan zonder dit proces te hebben doorlopen. 

4. Verbeterde eigenwaarde 

Iedereen heeft de sleutel tot zijn eigen succes in handen – het vermogen om van fouten te leren en zichzelf te vergeven. Het is een noodzakelijk onderdeel van het opbouwen van gevoel van eigenwaarde en vertrouwen in je capaciteiten, wat een enorm voordeel zal zijn als het tijd is om grotere uitdagingen aan te gaan. Wat je uiteindelijk wint door te leren hoe je jezelf kunt vergeven is een groter gevoel van eigenwaarde, meer vertrouwen in jezelf, en een grotere kans op succes. Als je een fout maakt of een verkeerde stap zet, neem dan even de tijd om je te concentreren. Maak geen fouten door doelloos door te gaan, maar vergeef jezelf en ga dan bewust verder. 

5. Dankbaarheid 

Als je terugkijkt op je fouten met dankbaarheid in plaats van schuldgevoel, helpt dat je een gezondere mindset te krijgen. Dit leidt weer tot meer geluk in het leven. Dankbaar zijn voor de lessen die je uit fouten hebt geleerd, helpt ons eraan herinneren dat zelfs als iets niet ging zoals gepland. Het heeft uiteindelijk toch een voordeel opgeleverd, al was dat niet meteen duidelijk. 

6. Groeimindset 

Werken aan je mindset door aanvaarding van imperfectie stelt je in staat een stap vooruit te zetten in plaats van stil te staan bij mislukte pogingen. Dit soort mentaliteit helpt je bij het bereiken van je doelen en motiveert je om door te gaan. Door tegenslagen te zien als kansen, kun je waardevolle inzichten en kennis opdoen, waardoor je weerbaarder wordt tegen elke uitdaging die je te wachten staat. 

7. Productiviteit 

Het accepteren van imperfectie helpt het stressniveau te verlagen, wat vervolgens het productiviteitsniveau na verloop van tijd kan verhogen. Wanneer je je richt op het afwerken van taken zonder je druk te maken over perfectie, komen mentale middelen vrij die anders zouden worden gebruikt om je druk te maken over kleine details. 

8. Creativiteit 

Perfectionisme leidt mensen vaak op een pad waar ze te gefocust raken op het feit dat alles perfect moet zijn in plaats van verschillende mogelijkheden te verkennen of risico’s te nemen met hun werk. Leren hoe je imperfectie kunt accepteren geeft mensen de ruimte en vrijheid die ze nodig hebben om hun creativiteit te verkennen zonder angst voor oordeel of mislukking. 

9. Geestelijke gezondheid 

Perfectionisme wordt vaak in verband gebracht met angst, depressie en andere geestelijke gezondheidsproblemen. Dit is omdat het zoveel druk op jezelf legt om niet alleen aan zeer hoge normen te voldoen, maar ze zelfs te overtreffen. Door te leren hoe je je tekortkomingen kunt omarmen, kan het helpen sommige symptomen die met deze aandoeningen gepaard gaan te verlichten. 

10. Verbindingen 

Ten slotte helpt het accepteren van iemands onvolkomenheden om sterkere banden op te bouwen met de mensen om je heen, omdat we allemaal dezelfde strijd delen kan dit een band vormen. De wetenschap dat niemand alleen is in zijn of haar strijd biedt troost en helpt bovendien sterke relaties te ontwikkelen op basis van wederzijds begrip.

pita broodje boekweitmeel

Pitabroodjes van boekweitmeel

Een bruine boterham als starter van de dag, of een bord pap, of slechts een kop pittige koffie, iedereen heeft zijn- of haar eigen smaak. ...

Draagt jouw douchegel, shampoo, tandpasta, make-up bij aan de Plastic Soup?

Maandag 20 november jl. was ik als Weleda genodigde aanwezig bij het Charity Dinner van de Plastic Soup Foundation in restaurant Stork te Amsterdam. Weleda ...

Vol gas vegan: waarom er in 2020 geen excuses meer zijn om vaker vegan te gaan

Met de introductie van de Beyond Meat burger in april 2019 ontstond er een ware hype in vegan-land. De burger was vaker uitverkocht dan beschikbaar, ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *