Leer je Ayurveda Type Pitta kennen

Ayurveda is een oud holistisch systeem gebaseerd op het idee dat elk individu uniek is en een specifieke mix heeft van de drie dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. We hebben allemaal een beetje van elke dosha in ons, maar een of twee ervan zullen dominanter zijn dan de andere. Als je een overwicht van Pitta energie in je hebt, dan is je ayurveda type Pitta! Laten we eens nader bekijken hoe deze dosha je gezondheid en welzijn beïnvloedt.

Wat is Pitta?

Pitta is het “vuur” element in de ayurvedische geneeskunde, geassocieerd met zonlicht en hitte. Het regelt de spijsvertering, de stofwisseling en de transformatie – zowel lichamelijk als geestelijk – in het lichaam. Mensen met een sterke Pitta constitutie zijn meestal energiek en ambitieus, gedreven door hun behoefte aan controle en prestaties. Het zijn van nature competitieve mensen die genieten van uitdagingen. Ze hebben ook de neiging gemakkelijk boos te worden, en gefrustreerd te raken over kleine zaken die niet lopen zoals gepland.

Fysiek en lichaamsbouw

Pitta-types staan volgens ayurveda bekend om hun sierlijke atletische bouw en charisma. Met een vurig temperament hebben ze veel potentieel en zijn ze vaak te vinden op hoge posities op de werkvloer. Toch is het daarom onmisbaar dat Pitta-types goed voor zichzelf zorgen. Fysiek hebben ze meestal een gemiddeld tot bovengemiddeld postuur met een lichte huid die gemakkelijk bruint in de zon. Het is heel normaal dat ze last hebben van indigestie of buikpijn door hun sterke spijsverteringsvuur; omgekeerd kunnen ze ook vrij veel zweten door zowel hete temperaturen als lichamelijke inspanning. Bovendien kunnen deze symptomen in de zomermaanden verergeren. Pitta-types kunnen ook gevoelig zijn voor problemen als slapeloosheid of prikkelbaarheid als hun levensstijl niet passend wordt aangepakt. Als je jezelf herkent in de Ayurveda Pitta Type, is het belangrijk om regelmatig zelfzorg te doen om je gezondheid en welzijn op de lange termijn te garanderen.

Temperament van Pitta

Pitta-types staan bekend om hun sterke temperament en gedurfde ambitie, maar ook om hun organisatorische vaardigheden en hun vermogen om direct tot de kern door te dringen. Je ziet hun kracht vooral als ze praten. Dan zijn ze precies en hebben ze een bepaalde uitstraling waardoor ze goede sprekers zijn. Pitta-types verwachten een bepaalde mate van vrijheid en onafhankelijkheid en zijn gretig op zoek naar die vrijheid. Pitts zijn intelligent en hebben een scherpe blik.

Roodblonde haartint en zomersproeten

Pitta-types worden gekenmerkt door hun roodblonde haartinten, die al vroeg in hun leven grijs kunnen worden, en een huid met een rozige teint en zomersproeten. Pitta’s hebben ook een hogere lichaamstemperatuur dan alle andere dosha’s en zweten meestal snel, wat een gevolg is van hun extra vuurelement in zich. Pitta-types hebben een lichte huid die gevoelig is voor irritatie. Het is belangrijk voor hen om te voorkomen dat de huid oververhit raakt of in aanraking komt met shampoos of andere producten die agressieve kleurstoffen bevatten.

Voeding en spijsvertering van Pitta

Metabolisme en spijsvertering is een gebied waar Pitta echt schittert en wat mensen van het Pitta-type uniek maakt. Mensen met een sterke agni hebben de neiging te genieten van overvloedige hoeveelheden voedsel, verslinden gerechten met uitbundigheid en staan open voor elke soort keuken. Zulke mensen vinden het gebruikelijk om direct na het eten weer een sterke eetlust op te wekken – iets wat anderen kan verbazen. Omgekeerd voelen ze heel snel de gevolgen van een verstoorde voedingsroutine; maaltijden missen of te laat komen kan zijn tol eisen. Voor deze Ayurveda-types is het dan ook van het grootste belang om vaste etenstijden vast te stellen.

Hoe je Pitta constitutie in evenwicht te brengen

Pitta, die geassocieerd wordt met hitte en lichamelijke verandering, staat in sommige tradities voor een vorm van innerlijke vuurkracht. Wanneer we proberen Pitta in evenwicht te brengen, kan het dus helpen om ons te concentreren op koelende activiteiten. Probeer bijvoorbeeld:

  • Koele douches of baden te nemen (met onmisbare lavendelolie voor extra ontspanning)
  • Koel voedsel te eten zoals komkommers, muntbladeren of yoghurt
  • Yogahoudingen te beoefenen zoals de kinderhouding, die helpen je geest en lichaam te kalmeren van stress of woede, elke dag minstens 10 minuten mediteren (of langer dan mogelijk)
  • Luisteren naar kalmerende muziek zoals klassieke/instrumentale muziek of natuurgeluiden zoals oceaangolven of regenwoudgeluiden, wanneer mogelijk buiten sporten (maar vermijd krachtige oefeningen tijdens warm weer).

Al deze dingen kunnen helpen je pitta-energieën in balans te brengen en ervoor te zorgen dat je van binnenuit gezond blijft!

Beroepen en Pitta talenten

Pitta-types staan bekend om hun charisma, onafhankelijkheid en ambitie. Deze kwaliteiten maken hen perfect voor allerlei beroepen waarin ze hun voordeel kunnen doen met deze kwaliteiten, zoals zelfstandig ondernemerschap, politiek en hogere managementfuncties. Ze doen het op die terreinen erg goed, vooral dankzij hun organisatorische vaardigheden, scherpe besluitvormingsvermogen en analytisch denken. Door hun nauwkeurigheid, vertrouwen en concurrentievermogen kunnen ze zich ook onderscheiden in zowel professionele als persoonlijke omgevingen. Verder zijn Pitta-types geweldige planners en snelle denkers, omdat ze een echt hoge intelligentie hebben. Al deze kwaliteiten dragen ertoe bij dat Pitta-personen het bijzonder goed doen op een van de bovengenoemde gebieden.

Nadelen bij een teveel aan Pitta

Een teveel aan Pitta kan leiden tot perfectionisme en inflexibiliteit, maar ook tot ongeduld, prikkelbaarheid en zelfs boze uitbarstingen. Op fysiek niveau kan overactieve Pitta ook huiduitslag en ontstekingen veroorzaken. Daarom is het onmisbaar voor Pitta-types om op hun energiereserves te letten en het evenwicht te bewaren, om de mogelijke nadelen van een teveel aan Pitta-energie te voorkomen. Met voldoende rust en ontspanning kunnen ze ervoor zorgen dat hun georganiseerdheid niet ten koste gaat van de kwaliteit van hun leven.

Beste keuze voeding voor de Pitta

Eten en drinken voor mensen met een hoge Pitta moeten gekookte, verkoelende gerechten zijn om het evenwicht te helpen herstellen. Ghee helpt de dosha te voeden en bij het kruiden van voedsel zijn milde kruiden als venkel, koriander, kardemom, komijn en kurkuma een goede keuze. Zoete, bittere en wrange smaken zijn het beste, terwijl hete en zure smaken moeten worden vermeden. Water moet altijd met mate gedronken worden en niet koud. Pitta-thee is ideaal om van binnenuit af te koelen. Eten op vaste etenstijden helpt het evenwicht van Pitta energie te handhaven – respecteer zoveel mogelijk vaste etenstijden gedurende de dag om je dosha in orde te houden.

Stofwisseling en spijsvertering van het Pitta type

Metabolisme en spijsvertering zijn sleutelelementen van de Pitta dosha, en zijn gerelateerd aan het samenspel van elementalen: vuur net als water. Deze elementen maken een kracht die de spijsvertering in ons lichaam helpt beheersen en werkt op de belangrijkste enzymen om de stofwisseling uit te voeren, zodat alles soepel verloopt. Met andere woorden, het Pitta-type is afhankelijk van vuur – aanwezig in maagzuur en spijsverteringssap – en verantwoordelijk voor de werking van aminozuren, die een belangrijke rol spelen bij de regulering van de stofwisseling.

Het is de moeite waard op te merken dat dit evenwicht van vuur en water ertoe leidt dat Pitta kenmerken heeft als heetheid, scherpte en het vermogen zich vrij snel te verspreiden.

Dagelijks ritme voor Pitta

Mensen met een Pitta dosha hebben veel baat bij het aanhouden van een goed dagritme en het regelmatig genieten van vrijetijdsactiviteiten. Het is vooral belangrijk voor hen om vroeg naar bed te gaan, voor 22.00 uur, en een goed evenwicht te bewaren tussen werk en rust. Vrijetijdsactiviteiten, zoals wandelingen in de natuur, of licht en leuk vermaak, kunnen echt heilzaam zijn. Yoga, pranayama (yoga-ademhalingsoefeningen) en meditatie kunnen helpen de geest te ontspannen terwijl je aan het werk bent of geniet van vrije tijd. Oliemassages met warme kokosolie of Pitta Massageolie zijn ook zeer aan te bevelen, omdat ze de geest van mensen met sterkere Pittas helpen kalmeren. Het omarmen van dit dagelijkse ritme van ontspanning voor Pitta types helpt hen om gemoedsrust te vinden en hun volledige potentieel aan te boren!

Geuren en kleuren voor Pitta

Voor Pitta-types begint het vinden van een evenwicht vaak met het kiezen van de juiste geuren en kleuren. Geuren die zoet en koel zijn kunnen helpen om overtollige Pitta af te zwakken, terwijl aromatische oliën als rozenolie, munt en sandelhout uitstekende keuzes zijn om een kalmerende sfeer in huis te creëren.

Ook het gebruik van koele, lichte, rustige en aardse kleuren zoals blauw, grijs en wit kan het leven van een Pitta-type in evenwicht brengen.

Door deze ondersteunende elementen van geur en kleur in je levensstijl op te nemen kun je merken dat je over het geheel genomen meer in balans bent.

Welke gewoontes helpen mee aan een gezond en gebalanceerd leven?

De basis dingen van gezond leven weten we. Maar welke makkelijke dingen kunnen we nog meer doen om een gezonder en gebalanceerder leven te leiden?
paleo-snack recept

Het is een lifestyle! Met paleo-snack recept

Toen ik 1 jaar geleden begon met Paleo eten op advies van een orthomoleculair therapeut had ik niet verwacht dat ik me daardoor al zó ...
Rode kool salade met doperwtjes

Rode kool salade met doperwtjes

Dit is een super leuke en makkelijke salade waar je allerlei extra ingrediënten aan toe kunt voegen. Zoals bijvoorbeeld de tempeh uit ons voorgaande recept. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *