Ontgiften van zware metalen waarom is het belangrijk

Via mijn webwinkel Superfoodmarkt.nl krijg ik wel eens interessante vragen over tips en tricks met betrekking tot gezondheid en lekker in je vel zitten. Zo ontving ik laatst een bericht met onderstaande vraag over het ontgiften van zware metalen.

Kunt u advies geven over natuurlijke manieren om het lichaam te ontgiften van zware metalen? Ik ben erachter gekomen dat ik last heb van chronische vergiftiging met zware metalen en ben met een chelatiekuur met DMSA begonnen. Dat beviel echter helemaal niet. Zijn er effectieve alternatieven?

J.P.

En natuurlijk was dit een te interessant onderwerp om op de plank te laten liggen. Daarom neem ik je dit maal mee langs alles wat je moet weten over het effect van zware metalen op je lichaam en hoe je kan ontgiften van metalen.

Wat zijn zware metalen?

Zware metalen is om te beginnen een verzamelnaam voor een grotere groep metalen. Hieronder vallen onder andere lood, kwik, arseen, tin en cadmium. Deze stoffen kunnen in allerlei producten voorkomen. Zo komt het lood in je drinkwater vaak van oude loden leidingen. Tin kan in je voeding terecht komen uit blik (ondanks de beschermende coating aan de binnenkant van je conservenblikken).

Maar ook in groenten en fruit kan je deze metalen vinden. Dit komt doordat zware metalen zich heel goed kunnen hechten aan kleigrond wat door rivieren meegenomen wordt de oceanen in en dus uiteindelijk in vissen terecht komt. Daarnaast nemen planten deze vervuiling ook op uit de bodem en het water, planten worden weer gebruikt als diervoeder en op deze manier kom je in bijna alle voedingstoffen wel metalen tegen.

Zoals je ziet zijn kwik, cadmium, lood, arseen en andere metalen tegenwoordig in steeds grotere hoeveelheden aanwezig in ons milieu. Deze vervuiling is ondertussen zo erg dat eigenlijk iedereen er tot op zekere hoogte mee vergiftigd wordt. Metalen kan je vinden in je kraanwater, in de lucht die je inademt, voedsel wat je eet, de mooie kleur verf op je muur en de zeep die jij en je kinderen gebruiken om zich mee te wassen.

Wat is het gevaar van lood, kwik, nikkel en andere metalen?

De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van de verzamelgroep zware metalen. Wat blijkt? Zware metalen hebben inderdaad bij hogere doses een negatief effect op de gezondheid. Ieder metaal heeft een ander gezondheidseffect.

Iedereen weet ondertussen wel dat lood een metaal is wat een schadelijk effect heeft op de ontwikkeling van de hersenen van baby’s en jonge kinderen. Maar wist je ook dat lood, cadmium en kobalt stoffen zijn die bij hogere hoeveelheden effect kunnen hebben op de vruchtbaarheid en de zwangerschap?

Chroom-6 is kankerverwekkend en is daarom sinds 1994 verboden om te verwerken in verf die aan consumenten wordt verkocht. Maar deze stof kan wel vrijkomen bij het verbranden van verduurzaamd hout, of het schuren van geverfde materialen. Ook komt het als vervuiling voor in cement, leer en verschillende types inkt.

Andere metalen kunnen bij grotere blootstelling als effect hebben dat je nieren achteruit gaan, je immuunsysteem in de war raakt of je kanker ontwikkelt. Ook bij kleinere hoeveelheden zijn de effecten te merken. Sommige van deze gezondheidsproblemen zijn: chronisch vermoeidheidssyndroom, hormoon-disbalans en angststoornissen.

Al met al is het dus duidelijk dat zware metalen niet goed zijn voor je gezondheid maar kan je er ook iets aan doen?

Ontgiften van zware metalen

Gelukkig is het mogelijk om je lichaam te zuiveren van zware metalen. Een van de eerder al genoemde manieren is cheatietherapie. Bij deze therapie wordt een aminozuur gebruikt dat metaalionen in het bloed en de weefsels bindt, waardoor hun effect wordt beperkt en ze uit het lichaam worden verwijderd. Veel hulpverleners gebruiken hiervoor synthetische stoffen zoals DMSA (dimercaptosuccinylzuur) en EDTA (ethylenediaminetetra-azijnzuur), en boeken hier succes mee. Zulke stoffen kunnen echter het ontgiftingssysteem van het lichaam zelf te zwaar belasten. Daarom mogen ze alleen gebruikt worden als een eenmalige behandeling of als laatste redmiddel bij een chronische vergiftiging.

Ontgiften van zware metalen met chlorella of spirulina en andere voeding

Omdat cheatietherapie voor veel mensen echt een stap te ver is (ook voor mij), vond ik het heel belangrijk om eens rond te zoeken naar andere mogelijkheden voor het zuiveren van metalen uit je lichaam. De beste manier om te beginnen met zuiveren van je lichaam is door goed te kijken naar je voedingspatroon. Er zijn namelijk best een aantal voedingsproducten die je in je dagelijks diet toe kan voegen welke een zuiverend effect hebben.

Een van deze producten is koriander. Dr. Yoshiaki Omura ontdekte dat patiënten meer toxische metalen uitscheidden als ze een Vietnamese soep met dit kruid hadden gegeten. Daarna ontdekte hij dat als patiënten met kwikvergiftiging enkele weken een supplement van cilantrotabletten namen, het teveel aan kwik uit hun lichaam verdween. Ook selenium is een stof die helpt bij een teveel aan kwik, cadmium, thallium en zelfs zilver. Selenium vind je onder andere in paranoten en havermout.

Er zijn nog veel meer voedingsstoffen die je kan gebruiken om te ontgiften. Bijvoorbeeld groene groentes zoals broccoli en rauwe spinazie helpen je bij het detoxen. Dit komt omdat deze groentes vol chlorofyl zitten, en laat dat nou net de stof zijn die zich kan binden aan verschillende metalen en waardoor deze uit het lichaam gefilterd kunnen worden.

Detoxen met chlorella of spirulina

Chlorofyl is ook een van de stoffen in chlorella en spirulina. Deze twee supplementen staan eigenlijk altijd op de must-use lijst waneer je je lichaam wilt detoxen. Beide algen hebben een groot aantal gezondheidsvoordelen.

Chlorella bevat naast chlorofyl ook een heel belangrijk enzym genaamd glutathion. Dit enzym is nodig bij het ontgiften van de lever. Door het gebruik van chlorella geef je als het ware je lever een extra duwtje in de rug waardoor deze optimaal kan werken aan het verwijderen van metalen. In dit artikel kom je meer te weten over het ontgiften met chlorella.

Ook de alg Spirulina kan helpen zware metalen te verwijderen, met name tegen lood werkt deze alleskunner goed.

Fabrikanten brengen zelfs producten op de markt waarvan ze beweren dat ze zware metalen uit het lichaam elimineren. Het zou genoeg zijn dagelijks een enkele pil te slikken, maar weinig van deze middelen zijn goed onderzocht. Wel is er een driejarig dubbelblind placebo gecontroleerd onderzoek onder 350 arbeiders uit de metaalwinning uitgevoerd. Daaruit bleek dat ontgifting van zware metalen met behulp van homeopathisch Chlorella en de groeifactor daarvan, en een tinctuur van het blad van Coriandrum sativum (koreander), leidde tot verwijdering van aluminium, antimonium, arsenicum, beryllium, cadmium, lood, kwik, nikkel, thallium en uranium, zonder dat ook essentiële mineralen geëlimineerd werden.

Zware metalen vermijden

Naast het ontgiften van zware metalen is het natuurlijk ook aan te raden om deze stoffen voor zover dat kan te vermijden. Een aantal manieren waarop je dit kan doen zijn:

  • Laat alle amalgaamvullingen uit uw tanden verwijderen.
  • Indien je rookt, stop dan. Door sigaretten te roken stelt je jezelf bloot aan een grote bron van cadmium.
  • Vermijd of beperk bepaalde voedingsmiddelen met een hoog risico dat ze lood, kwik en cadmium bevatten, zoals schelpdieren, zoetwatervis en diepzeevissen zoals tonijn; bio-industrievlees en orgaanvlees, vooral lever en niertjes; bespoten groente en fruit; bewerkte voedingsmiddelen zoals alcohol en cafeïne.
  • Let op de aanwezigheid van zware metalen in huishoudelijke producten en ga op zoek naar veiligere alternatieven.
  • Gebruik een goed waterfilter wat alle metalen zo veel mogelijk uit je water filtert.
  • Zorg voor goede ventilatie wanneer je in een werkplaats werkt of wanneer je kaarsen/wierook brandt.

Helaas is het niet mogelijk om alle metalen te vermijden, maar met een paar aanpassingen mbt de keuze van producten kan je een heel eind komen. Heb jij nog tips voor het vermijden of ontgiften van metalen, laat het ons weten door een reactie te plaatsen onder dit blog!

Vakantie vieren tijdens Corona: vier mooie plekken in eigen land

Dat de Corona-zomer van 2020 anders wordt dan alle anderen, is inmiddels meer dan duidelijk. Daar schreef ik eerder dit artikel over. Vakanties werden uitgesteld, ...

Hoe dankbaarheidsoefeningen je kunnen helpen bij het behalen van je doelen 

Dankbaarheid, het is iets wat snel vergeten wordt. Terwijl het je zo goed kan helpen om weer frisse moed te krijgen. Lees in dit blog ...

Glucose, suikers en de glycemische index!

Glucose is 1 van de belangrijkste brandstoffen voor het menselijk lichaam. Ik weet niet of je wel eens gehoord hebt van Glycemische Lading (GL) of ...

2 gedachten over “Ontgiften van zware metalen waarom is het belangrijk”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *