Ontgiften van zware metalen

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Kunt u advies geven over natuurlijke manieren om het lichaam te ontgiften van zware metalen? Ik ben erachter gekomen dat ik last heb van chronische vergiftiging met zware metalen en ben met een chelatiekuur met DMSA begonnen. Dat beviel echter helemaal niet. Zijn er effectieve alternatieven?
J.P., per e-mail

Ontgiften van zware metalen

Kwik, cadmium, lood, arsenicum en andere zware metalen zijn zo wijdverbreid in ons milieu dat bijna iedereen er tot op zekere hoogte mee vergiftigd wordt. Kraanwater, luchtvervuiling, vis, bewerkte voedingsmiddelen, tandvullingen, oude verf, tabaksrook, medicijnen, bestrijdingsmiddelen en cosmetica en verzorgingsproducten zijn vaak bronnen waardoor we aan die metalen worden blootgesteld.

Op de korte termijn kunnen toxische (giftige) effecten van zware metalen de mentale functie en die van het centrale zenuwstelsel aantasten, het energieniveau verlagen en schade aan hersenen, bloed, longen, nieren, lever en andere organen toebrengen. Worden we langdurig aan zware metalen blootgesteld, dan gaan de lichamelijke conditie, spieren en zenuwen steeds verder achteruit. De verschijnselen kunnen dan lijken op die van de ziekte van Parkinson of van Alzheimer, op spierdystrofie en op multipele sclerose.

Gelukkig is het wel mogelijk het lichaam van de zware metalen te zuiveren. Een van de manieren waarop u dat kunt doen, is chelatietherapie. Bij deze therapie wordt een aminozuur gebruikt dat metaalionen in het bloed en de weefsels bindt, waardoor hun toxische effect wordt beperkt en ze uit het lichaam worden verwijderd. Veel hulpverleners gebruiken hiervoor synthetische stoffen zoals DMSA (dimercaptosuccinylzuur) en EDTA (ethylenediaminetetra-azijnzuur), en boeken hier succes mee. Zulke stoffen kunnen echter het ontgiftingssysteem van het lichaam zelf te zwaar belasten. Daarom mogen ze alleen gebruikt worden als een eenmalige behandeling of als laatste redmiddel bij een chronische vergiftiging. Volgens experts kunt u daarom beter eerst natuurlijke methoden proberen.

Ontgiften van zware metalen met chlorella of spirulina en andere voeding

 • Om het herstel van uw lichaam te versnellen dient u in ieder geval de gifstoffen te vermijden. Daarnaast zijn er verschillende voedingsmiddelen die van nature een sterke natuurlijke chelerende werking hebben. Onder deze ‘biosorbentia’ valt bijvoorbeeld de alg Chlorella pyrenoidosa. Niet alleen bindt en verwijdert het chlorofyl van deze alg cadmium, lood en kwik, maar ook bevat hij glutathion, een cruciaal enzym bij de ontgifting van de lever. Lees meer over ontgiften met chlorella.
 • Ook de alg Spirulina kan helpen zware metalen te verwijderen, met name lood. Lees meer over de gezondheidsvoordelen van spirulina.
 • Coriandrum sativum (cilantro of koriander ) kan ook werken. De onderzoeker dr. Yoshiaki Omura ontdekte dat patiënten meer toxische metalen uitscheidden als ze een Vietnamese soep met dit kruid hadden gegeten. Daarna ontdekte hij dat als patiënten met kwikvergiftiging enkele weken een supplement van cilantrotabletten namen, hun kwikdepots verdwenen.
 • Een advies dat wel wordt gegeven is, ongeveer twee weken lang twee eetlepels te nemen van een korianderpesto.
 • Ook selenium kan helpen, vooral tegen kwik. Dit mineraal gaat tevens de werking van cadmium, thallium en zilver tegen wanneer u daaraan wordt blootgesteld.
 • Ook nuttig zijn vitamine A, C en B-complex, magnesium, zink, NAC (N-acetylcysteïne) en MSM (methylsulfonylmethaan).
 • Combineer supplementen wel met een gezonde voeding, want bij slechte voeding worden toxische metalen beter opgenomen. Houdt u aan een dieet met weinig vet en veel vezels waarin veel vrije radicalenvangers zitten zoals de groenten ui, knoflook, broccoli, spruitjes, (witte) kool, bloemkool en boerenkool.
 • Ook kunt u alternatieve therapieën overwegen zoals chiropractie of bodywork, of kunt u gebruik maken van ontspanningstechnieken, sauna en sporten. Deze helpen allemaal het lichaam te ontgiften.

Fabrikanten brengen zelfs producten op de markt waarvan ze beweren dat ze zware metalen uit het lichaam elimineren. Het zou genoeg zijn dagelijks een enkele pil te slikken, maar weinige van deze middelen zijn adequaat onderzocht. Wel is er een driejarig dubbelblind placebo gecontroleerd onderzoek onder 350 arbeiders uit de metaalwinning uitgevoerd. Daaruit bleek dat ontgifting van zware metalen met behulp van homeopathisch Chlorella en de groeifactor daarvan, en een tinctuur van het blad van Coriandrum sativum (koreander), leidde tot verwijdering van aluminium, antimonium, arsenicum, beryllium, cadmium, lood, kwik, nikkel, thallium en uranium, zonder dat ook essentiële mineralen geëlimineerd werden.

Zware metalen vermijden

Hierna volgen enkele adviezen hoe u kunt voorkomen dat er zware metalen in uw lichaam terechtkomen.

 • Laat alle amalgaamvullingen uit uw tanden verwijderen. In het WDDTY Dental Handbook (2000) staat hoe dat veilig kan.
 • Indien u rookt, stop dan. Door sigaretten te roken stelt u zichzelf bloot aan een grote bron van cadmium.
 • Vermijd of beperk bepaalde voedingsmiddelen met een hoog risico dat ze lood, kwik en cadmium bevatten, zoals schelpdieren, zoetwatervis en diepzeevissen zoals tonijn, zwaardvis en haai; bio-industrievlees en orgaanvlees, vooral lever en niertjes; bespoten groente en fruit; bewerkte voedingsmiddelen, alcohol; cafeïne.
 • Let op de aanwezigheid van zware metalen in huishoudelijke producten en ga op zoek naar veiligere alternatieven.
 • Overweeg een goed waterfilter te laten installeren.
 • Als u bij uw werk aan metalen wordt blootgesteld, zorg dan dat uw werkplaats goed geventileerd is. Bij een onderzoek met mensen die keramiek vervaardigden met glazuursoorten waarin cadmium en lood zaten, bleek uit haaranalyses dat diegenen met een goed geventileerde studio een significant lager gehalte aan toxische metalen hadden.

Bronnen

1 Br Med Bull, 2003; 68: 167-182
2 J Toxicol Environ Health, 1991; 34: 423-431
Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Medisch Dossier en wordt in Nederland uitgegeven sinds januari 1999. Medisch Dossier is de Nederlandse uitgave van het blad What Doctors Don’t Tell You van medisch juirnaliste Lynne Mc Taggart (schrijfster van onder meer de beststellers ‘Het Veld’ en ‘Het Intentie Experiment’).
Alle informatie in Medisch Dossier is gebaseerd op toonaangevende medische vaktijdschriften en gebaseerd op gevestigd, wetenschappelijk onderzoek en bied bijna elke maand onafhankelijke medische informatie.