Wat doet gezonde voeding voor je lichaam?
Vanuit verschillende perspectieven wordt gekeken naar de invloed van gezonde voeding, namelijk vanuit de orthomoleculaire voedingsleer, vanuit de mogelijkheden die superfoods bieden, vanuit het Paleo perspectief en vanuit de raw food. De keuze om zowel de orthomoleculaire voedingsleer, de Paleo methode als de raw food methode te bespreken op dit platform is omdat superfoods goed passen bij deze (voedings)levensstijlen. Ook wordt uitgelegd wat de invloed is van voeding op je eigen pH-waarde.
Orthomoleculaire voedingsleer
Persoonlijk hebben wij veel affiniteit met deze voedingsleer. Volgens de orthomoleculaire voedingsleer is het belangrijk om de meest optimale hoeveelheid en verhouding moleculen tot je te nemen. Op deze manier verlopen de processen (in dit geval de
biochemische) optimaal en dat heeft een positieve invloed op het herstellen van het lichaam. Het is dus niet zo dat je alleen maar extra vitamines moet slikken zoals weleens wordt gesuggereerd. Orthomoleculaire voeding begint eigenlijk al met ons eten wat we dagelijks innemen. Voeding bestaat uit veel stoffen in een complexe samenstelling. Deze stoffen kun je indelen in macronutriënten en micronutriënten.
De macronutriënten zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Onder micronutriënten vallen bijvoorbeeld de vitamines en mineralen maar ook spoorelementen. De orthomoleculaire voedingsleer richt zich met name op het behouden en optimaliseren van onze lichaamsfuncties.
Optimale voeding
Zoals al eerder aangegeven richt de orthomoleculaire voedingsleer zich op optimale voeding. Dit houdt een goed samengesteld menu in dat bestaat uit zoveel mogelijk orthomoleculaire voedingsmiddelen. Daarmee bedoelen we de juiste hoeveelheid mineralen, vitamines en spoorelementen.
Orthomoleculair voedingsadvies
Als je meer wilt gaan eten volgens de orthomoleculaire voedingsleer, hoe ziet je menu er dan uit? Aan welke ‘regels’ hou je je dan? Over het algemeen zijn dit de richtlijnen die voorgeschreven worden.
Wat eet je wel:
- Eet zoveel mogelijk biologisch en dynamisch.
- Gebruik een goede kooktechniek om zoveel mogelijk vitamines en mineralen te behouden (bijvoorbeeld stomen, beetgaar koken en liever geen magnetron gebruiken).
- Voeg superfoods toe aan je voeding. Dit zijn rauwe, biologische producten met een hoge voedingswaarde.
- Drink veel groentesappen (biologisch).
- Eet veel fruit en verse groenten, beide biologisch. Denk aan 400 tot 800 gram per dag waarvan een deel rauwkost. Dit i.v.m de antioxidanten.
- Eet verse ongebrande noten en zaden.
- Gebruik ongeraffineerde koudgeperste oliesoorten (bijv kokosolie, olijfolie, lijnzaadolie)
- Eet vette vis.
- Eet volle graan- en volkoren producten, bijvoorbeeld zilvervliesrijst, quinoa, haver, gerst of havermout.
- Drink veel water of kruidenthee.
Wat eet je niet of met mate:
- Maak geen gebruik van voeding die industrieel bereid is of geraffineerd.
- Eet geen voedingsmiddelen waar suiker in zit en gebruik ook geen pure suiker. Hetzelfde geldt voor zoetstoffen.
- Gebruik geen of weinig vlees en dierlijk vet. Als je vlees eet, eet het dan biologisch.
- Drink weinig koffie en alcohol. Als je kiest voor alcohol neem dan een glas rode wijn.
- Gebruik alleen zure melkproducten zoals bijv geitenyoghurt.
- Als je boter gebruikt, neem dan roomboter i.p.v. margarine.
- Neem niet teveel kaas van de koe om zo de calciumverhouding niet te verstoren. Als alternatief kun je denken aan geitenkaas.
Met het aanpassen van je voeding, kun je al veel goede resultaten bereiken. Vaak wordt aanbevolen om extra te suppleren. Bijvoorbeeld vitamine D en vitamine B12, maar ook vitamine A, vitamine E, selenium en zink). Deze extra voedingsstoffen kunnen in tablet- of poedervorm worden ingenomen. Als je hier meer over wilt weten is het aan te raden om advies te vragen aan een orthomoleculair diëtist of natuurdiëtist.
Hoe ziet een orthomoleculair voedingspatroon eruit?
Hoe ziet een algemeen orthomoleculair voedingsadvies eruit?
- Biologische (dynamische) voeding
- Geen of weinig gebruik van vlees en dierlijk vet. Aanbevolen wordt dan biologisch vlees te gebruiken.
- Geen gebruik van industrieel bereide en geraffineerde voeding.
- Weinig koffie en alcohol.
- Zure melkproducten met rechtsdraaiende melkzuren (met probiotica= darmflorabacteriën).
- Ruim gebruik van biologische groentesappen.
- Ruim gebruik van vers fruit (biologisch) en verse groenten (biologisch; 400 tot 800 gram per dag, waarvan een deel als rauwkost)om aan antioxidanten te komen.
- Geen gebruik van suiker en suikerhoudende voedingsmiddelen.
- Geen gebruik van zoetstoffen.
- Ruim gebruik van ongeraffineerde koudgeperste oliesoorten (lijnolie, pompoenolie, olijfolie, omega 3 drinkolie).
- Ruim gebruik van vette vissoorten.
- Een juiste kooktechniek om de gekozen kwaliteitsvoeding te waarborgen tot op het bord (om het verlies van essentiële voedingsstoffen te voorkomen).
- Ruim gebruik van volle hele graanproducten (zilvervliesrijst, quinoa, haver, gerst e.d.) en volkoren producten (ongezoete muesli).
- Ruim gebruik van verse ongebrande noten en zaden.
- Gebruik van roomboter i.p.v. margarine.
- Een overwegend basische voeding. Het zuur-base evenwicht wordt goed in de gaten gehouden. (zuurgraad waarde bepalingen).
- Kruidenthee, medicinale thee
- Beperken van koe-kaas en de hoeveelheid zuivel om de calciumverhouding niet te verstoren. Ruim gebruik van bladgroenten (i.v.m. magnesium). Extra vitamine C kan geadviseerd worden om de nitraten te ‘neutraliseren’.
- Het gebruik van zogenaamde superfoods. Dat zijn rauwe, biologische producten met een hoge voedingswaarde.
Ook kan geadviseerd worden extra voedingsstoffen zoals antioxidanten (vitamine C, bètacaroteen, vitamine A, vitamine E, lycopeen, alfaliponzuur, selenium, zink e.d.), vitaminen B, mineralen, aminozuren en vetzuren in tablet, poeder, vloeistof of capsulevorm te nemen als blijkt dat hieraan een tekort is (n.a.v. een bloedonderzoek, slechte voedingsgewoonten, een onbalans van een biochemische proces dat klachten geeft).
Er kan ook gekozen worden dit niet door middel van supplementen te doen, maar door middel van verrijkte voedingsrecepturen. Diverse natuurdiëtisten zijn hierin gespecialiseerd.