Hoe vind je inspiratie voor gemakkelijke én gezonde gerechten

Het valt niet mee om week in, week uit een gevarieerd menu voor jezelf en wellicht ook je gezin bedenken. Soms sta je verloren om je heen te kijken in de supermarkt, bij de groenteboer of op de markt omdat je overvallen wordt door een totaal gebrek aan inspiratie; zeg maar het writer’s block van de kok. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je gasten te eten krijgt en het moeilijk vindt om met iedereen rekening te houden qua menu. Daarnaast wil je graag gezond eten én niet te lang in de keuken hoeven staan.

Laat de receptenmatchmaker je helpen

Zonder ideeën is het ook moeilijk om een recept te vinden op internet waar je wat mee kunt. Toch? Nee hoor. Je kunt namelijk gebruik maken van de receptenmatchmaker van Hello Fresh. Daarvoor hoef je geen voedselpakket aan te schaffen, want het dient enkel ter inspiratie. Je begint met kiezen op welk basisingrediënt je jouw maaltijd wilt baseren. Daarna krijg je een aantal keuzes in de trant van ‘snel’, ‘kindvriendelijk’ of ‘avontuurlijk’. Dan kun je bijvoorbeeld nog aangeven of het glutenvrij of vegetarisch moet zijn, en vervolgens krijg je een idee voor een maaltijd aangereikt. Zo makkelijk kan het bedenken van een menu in deze tijd zijn!

Variëren met stamppotten

Het seizoen van de stamppotten is weer in aantocht. Maar na een paar keer heb je het ook wel gezien met de boerenkool, zuurkool of wortelstamp. Dit terwijl er ook minder bekende variaties zijn die je ook een keer kunt proberen, zoals stamppot met spruiten, pompoen, andijvie of zelfs rucola. Wil je jouw stamppot wat gezonder maken? Vervang dan een deel van de aardappels door knolselderij. Je merkt er niet zo veel van in de smaak of textuur, en het scheelt een hoop koolhydraten. Ook kun je spelen met de verhouding tussen de groente en de aardappelen. Daarnaast kun je er eens voor kiezen om het vette varkensvlees van de spekjes en de rookworst eens te vervangen vegetarische varianten. Er bestaan zeer geslaagde vegetarische spekjes en rookworsten die de moeite van het proberen echt waard zijn.

Start met de verse groente

Maar ja, op het moment dat je in de supermarkt staat, ga je ook niet ter plekke voor zeven dagen een receptenmatchmaker raadplegen. Waar moet je dan je inspiratie aan opdoen? Wil je gezond eten, maak dan de groente het startpunt van je maaltijd. Loop eens langs de verse groente en kijk wat er in het seizoen is. Dat zijn vaak de meest smaakrijke producten en ze zijn op dit moment van het jaar ook nog op z’n goedkoopst! Bovendien kun je door uit te gaan van smakelijke groenten juist wat minder de nadruk leggen op aardappelen, pasta of vlees.

Vlees noch vis

Velen van ons zijn gewend aan de standaard maaltijd met vlees of vis. Dat beperkt je echter ook in je blik op mogelijke maaltijden. Het is immers goed mogelijk om de voedingsstoffen die je uit vlees of vis haalt uit plantaardige producten te halen. Denk er bijvoorbeeld eens over na om noten of bonen in je maaltijd te gebruiken. Cashewnoten zijn bijvoorbeeld ook een lekkere en voedzame aanvulling voor je curries of salades.

Laat je leiden door smaken

In welke smaak heb je zin? Ook dat kan het uitgangspunt van je menu worden. Welke kruiden of ingrediënten zou je graag willen proeven vandaag? Heb je zin in verse koriander, dan is een lekkere salade met bijvoorbeeld tomaat of avocado een optie. Wil je een currysmaak, dan kun je met wokgroenten of bloemkool een lekker gerecht maken. Zin in iets stevigs? Maak een gerecht met bonen, zoals chili, of ga voor lekker zware erwtensoep.

Suggesties van de winkel zelf

Als de paniek echt toeslaat in de supermarkt, kun je altijd nog even naar de tijdschriften die de winkel ergens bij de binnenkomst heeft staan. Hier staan vaak ideeën voor maaltijden in waar je je door kunt laten inspireren. Het voordeel hiervan is dat er al een selectie gemaakt is en je dus niet overweldigd wordt met een gigantisch aanbod aan recepten. Doe je je boodschappen bij de Lidl, zoek dan in de winkel naar de kaartjes met recepten, die zij hebben in plaats van een glossy met ideeën.

Super mom, tekstschrijfster & Fitplein blogger

Many people start with a passion for health, and then write texts about it. Charlotte just started as a copywriter and through her work she learned more about the effect of food on our health. That is why she decided to fully focus on this and change her diet. She likes to share the knowledge she has gained in recent years with you in her blogs for Fitplein. And as a mother of three working from home, Charlotte knows how busy life can be. You will therefore regularly find her tips here to make healthy eating and life easier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *