Taartjes…
Hartige taartjes, daar was ik in mijn ‘glutenvolle’ periode al gek op. Ze zijn erg veelzijdig in gebruik en je kunt er eigenlijk vrijwel alles in doen wat er in je koelkast ligt te pronken. Tijd om daar eens een lekker glutenvrij recept voor te verzinnen. Je hebt wat tijd nodig om dit recept te maken, ik raad je aan om een grotere portie te maken, want… Ze kunnen de diepvriezer in! Zo kun je het daarna ook nog een keertje makkelijk maken voor jezelf. Je kunt deze taartjes als lunch eten of als diner, wat jij lekker vindt!
Ingrediënten voor 12 kleine taartjes (cupcake-formaat):
* Voor het deeg heb je nodig:
- 200 gram glutenvrij meel
- 100 gram boter of kokosolie
- 60 ml lauw water
- snufje himalayazout
* Voor de vulling heb je nodig:
- 4 eitjes
- 150 ml (plantaardige) melk
- 1 courgette
- 3 kleine wortels/ 2 grote
- 100 gram geraspte kaas/cheddar
- kruiden naar smaak (ik gebruikte Kempische kruidenmix van Smaakgeheimen)
- (optioneel: handje vol ham/kipfilet)
Hoe maak je ze?
Het meel doe je in een kom, voeg de boter/olie toe in kleine blokjes, giet het water en zout erbij en kneed het geheel tot een mooie bal. Is het deel iets te droog, voeg nog wat extra water bij. Wikkel de deegbal in magnetronfolie en laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast.
Ondertussen maak je de vulling. Snij de courgette en wortel in hele kleine stukjes (dat gaart makkelijker), doe ze in een kom. Daarbij voeg je alle andere ingrediënten voor de vulling en meng je het geheel goed door elkaar. Verwarm je oven vast voor op 190 graden.
Neem het deeg uit de koelkast, verdeel het in 12 gelijke stukjes en vul de cupcakevormpjes hiermee, je maakt dus ‘bakjes’. Als laatste verdeel je de vulling over de 12 bakjes en dan kan het geheel de oven in! Bij mij duurde dit ongeveer 30-35 minuten. Hou ze goed in de gaten, de vulling mag niet meer vloeibaar zijn.
Laat ze lekker smaken! Ook lekker als een hapje op een feestje!
Liefs, Inge