Serotonine is een hormoon dat ons tevreden en gelukkig houdt. Het speelt een rol in vele lichaamsfuncties. Zo is het betrokken bij het reguleren van onze gemoedstoestand, slaap, spijsvertering, libido, en zorgt het voor een goede wondgenezing. Als je serotonine niveau heel laag is, kan dit tot allerlei fysieke en psychologische problemen leiden.
5-HTP en L-tryptofaan
Voor de synthese van serotonine heeft je lichaam het stofje 5-HTP nodig. Dit is een bestanddeel dat door het lichaam wordt gemaakt van L-tryptofaan. L-tryptofaan is een essentieel aminozuur, wat betekent dat je het via je voeding moet binnenkrijgen. Als je onvoldoende tryptofaan binnenkrijgt, kan je serotonine niveau dus te laag worden. Dit kan leiden tot depressie, vermoeidheid, en slaap- en spijsverteringsproblemen, om maar een paar klachten te noemen.
Hoe kun je er dan voor zorgen dat je serotonine niveau niet te laag wordt? Je kunt onder andere voedingsmiddelen eten die veel tryptofaan bevatten, zoals:
- Melkproducten
- Eieren
- Vlees
- Vis
- Banaan
- Chocolade
- Sojabonen
- Seasamzaad
Het belang van serotonine
Zoals je hierboven al kon lezen is serotonine betrokken bij vele belangrijke processen in je lichaam. Het heeft invloed op je algehele fysieke en mentale gesteldheid. Hieronder lichten we een aantal van deze functies toe.
Reguleren van de gemoedstoestand
Naast het eten van bepaalde voedingsmiddelen zijn er ook activiteiten die ervoor zorgen dat je serotonine niveau omhoog gaat. Zo is (matig tot intensief) bewegen een manier waarop er meer serotonine wordt aangemaakt. Ook zonlicht, in de natuur zijn en mediteren dragen bij aan een hoger serotonine niveau.
Onderzoek over de invloed van serotonine op het reguleren van je mind heeft niet onomstotelijk bewezen dat serotonine een depressie kan voorkomen. Het blijft echter wel een feit dat ons lichaam en brein blij worden van gezond voedsel, zonlicht, een wandeling in de natuur en rust en ontspanning. Hoe het ook precies zit – als je je een beetje down voelt, dan kun je kijken of het opkrikken van je serotonine niveau helpt om je weer beter te voelen.
Invloed op het slaap-waakritme
De precieze rol van serotonine in het slaap-waakritme is gecompliceerd. Het kan zowel helpen om beter te slapen als om wakker te blijven, en is een noodzakelijke stof voor de productie van melatonine. Als je last hebt van slapeloosheid kan serotonine er dus voor zorgen dat je weer een betere nachtrust ervaart. En zoals je wel begrijpt zorgt een goede nachtrust er weer voor dat je je fitter en vrolijker voelt gedurende de dag.
Betrokken bij darmfuncties
Volgens onderzoek gepubliceerd door BioMed Central wordt serotonine “in verband gebracht met darmfuncties zoals assimilatie en absorptie, naast de regulering van het transport van deeltjes en de afvoer van vocht in het maagdarmkanaal. Een tekort aan serotonine blijkt een belangrijke factor te zijn bij het ontstaan van darmstoornissen zoals het Prikkelbare Darm Syndroom.” Mensen met PDS die vooral last hebben van constipatie hebben vaak een tekort aan serotonine, terwijl mensen die veel diarree hebben juist veel serotonine in hun lichaam hebben. Uiteraard geldt dat mensen met PDS vaak zowel constipatie als diarree ervaren, wat er ook op kan wijzen dat de hormoonhuishouding uit balans is.
Zoals je in dit artikel op Fitplein al hebt kunnen lezen, reageert je brein op veranderingen in het darmstelsel. Indirect beïnvloedt serotonine dus ook op deze manier je gemoedstoestand.
Invloed op de eetlust
Heb je altijd honger en lijkt niets je eetlust te kunnen remmen? Een laag serotonine niveau kan de oorzaak zijn. Dit hormoon zorgt namelijk voor een voldaan gevoel zonder dat je hiervoor per se vol hoeft te zitten. Hierdoor eet je dus minder en val je makkelijker af, waardoor je je tevens energieker en minder onrustig zult voelen.
5-HTP supplementen
Benieuwd of jij ook baat hebt bij een verhoogde aanmaak van serotonine? De 5-HTP supplementen van Vitals maken het makkelijker voor je om je serotonine niveau op te krikken. De stof 5-HTP die je in deze supplementen vindt is gewonnen uit de zaden van de Afrikaanse plant Griffonia Simplicifolia. Deze tabletten van Vitals zijn van hoogwaardige kwaliteit en kun je (tevens) tijdens de maaltijd innemen.