Hardlopen – Tegelijkertijd je conditie én geheugen trainen

Hardlopen is een populaire vorm van lichaamsbeweging die tal van voordelen biedt voor ons fysieke en mentale welzijn. Maar wist je dat hardlopen ook een positief effect kan hebben op ons geheugen? Uit onderzoek is gebleken dat regelmatig hardlopen ons vermogen om te leren en informatie te onthouden kan verbeteren. In dit artikel bespreken we het effect van hardlopen op ons geheugen en hoe we dit kunnen toepassen voor betere resultaten, bijvoorbeeld door hardlopen te combineren met studeren.

Het effect van hardlopen op ons geheugen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat regelmatige lichaamsbeweging, waaronder hardlopen, een positief effect heeft op ons geheugen. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Neuroscience Letters in 2011 toonde aan dat deelnemers die gedurende zes maanden regelmatig hebben hardgelopen een verbetering in hun geheugenprestaties lieten zien ten opzichte van de controlegroep. Dit was vooral merkbaar bij taken die verband hielden met het werkgeheugen, zoals het onthouden van getallenreeksen.

Een andere studie, gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Sport & Exercise Psychology in 2016, toonde aan dat een korte periode van intensieve lichaamsbeweging, zoals een hoge intensiteit intervaltraining (HIIT), het werkgeheugen en de concentratie van jonge volwassenen verbeterde.

Maar hoe komt het dat hardlopen en andere vormen van lichaamsbeweging ons geheugen kunnen verbeteren? Een van de theorieën is dat lichaamsbeweging de productie van bepaalde neurotransmitters, zoals dopamine en serotonine, stimuleert die belangrijk zijn voor ons geheugen en cognitieve functies. Daarnaast kan lichaamsbeweging ook de productie van het hormoon BDNF (brain-derived neurotrophic factor) stimuleren, wat belangrijk is voor de groei en overleving van neuronen in de hersenen.

Hoe we hardlopen kunnen toepassen voor betere resultaten

Nu we weten dat hardlopen ons geheugen kan verbeteren, is het interessant om te kijken hoe we dit kunnen toepassen voor betere resultaten in ons eigen leven. Hier zijn enkele tips om hardlopen te combineren met studeren en andere taken waarvoor we ons geheugen en concentratie nodig hebben:

1. Plan je hardloopsessies op strategische momenten

Probeer je hardloopsessies te plannen op strategische momenten, bijvoorbeeld vlak na een studie- of werksessie. Uit onderzoek blijkt dat lichaamsbeweging direct na het leren kan helpen bij het consolideren van nieuwe informatie en het verbeteren van het geheugen. Probeer dus eens direct na het leren van nieuwe informatie een korte hardloopsessie in te plannen.

2. Maak gebruik van apps

Er zijn tal van apps beschikbaar die je kunnen helpen om je hardloopsessies en studie- of werkuren te plannen. Hierdoor kun je je langere hardloopsessies plannen op momenten dat je je concentratie minder nodig hebt, bijvoorbeeld aan het begin of einde van de dag. Op deze manier kun je het beste uit je hardloopsessies halen en toch productief blijven.

3. Maak gebruik van muziek

Muziek kan ons helpen om ons te concentreren en ons gemotiveerd te houden tijdens het hardlopen. Kies nummers die je een extra boost geven en die je helpen om je te concentreren op je doelen. Bovendien kan het luisteren naar muziek tijdens het leren of studeren ons helpen om informatie beter te onthouden.

4. Combineer hardlopen met andere activiteiten

Je kunt hardlopen combineren met andere activiteiten die je cognitieve functies stimuleren, zoals het luisteren naar audioboeken of podcasts. Op deze manier kun je twee activiteiten combineren die elkaar aanvullen en kun je je tijd optimaal benutten.

5. Bouw het rustig op

Als je nog niet gewend bent aan hardlopen, bouw het dan rustig op. Begin met een korte afstand en bouw dit langzaam op. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en jezelf niet te overbelasten. Een geleidelijke toename van de intensiteit en duur van je hardloopsessies kan je helpen om het vol te houden en om het beste uit jezelf te halen.

Hardlopen voor een beter geheugen?

Hardlopen kan niet alleen ons fysieke en mentale welzijn verbeteren, maar ook ons geheugen en cognitieve functies stimuleren. Uit onderzoek is gebleken dat regelmatige lichaamsbeweging, zoals hardlopen, ons vermogen om te leren en informatie te onthouden kan verbeteren. Door het plannen van je hardloopsessies op strategische momenten en het combineren van hardlopen met andere activiteiten die je cognitieve functies stimuleren, kun je het beste uit jezelf halen en je concentratie en geheugen verbeteren. Het is belangrijk om het rustig op te bouwen en naar je lichaam te luisteren om blessures te voorkomen en om jezelf gemotiveerd te houden. Dus waar wacht je nog op? Trek je hardloopschoenen aan en ga op weg naar een beter geheugen en betere resultaten!

eierkoeken van spelt

Overheerlijke spelt-eierkoeken met lijnzaad

Eierkoeken! Ze hebben hun ‘roem’ voor een groot gedeelte te danken aan Sonja Bakker. Ik denk dat veel mensen een periode hebben gehad waarin ze ...
Verschillende soorten tandpasta op een rijtje

De verschillende soorten tandpasta’s op een rijtje

Iets wat we elke dag doen is tandenpoetsen. Maar welke tandpasta is eigenlijk het beste voor wie?

Cornonaproof: de beste yoga YouTube kanalen op een rijtje

Hoe mensen tegen yoga aankijken is de afgelopen jaren enorm veranderd. Eerst werd het als zweverig gezien. Iets wat alleen vage types doen. Nu is ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *