Hoe kan je goed om leren gaan met teleurstelling?

Teleurstellingen: we krijgen er vroeg of laat allemaal wel eens mee te maken in ons leven. En er is niets mis mee als je ervan baalt dat je dat belangrijke tentamen compleet hebt verknald, een geweldige promotie hebt misgelopen, of je favoriete voetbalteam heeft verloren. Het wordt pas een probleem als je jezelf voortdurend gek blijft maken met de negatieve gedachten die hierbij komen kijken. Hoe kun je met deze gevoelens omgaan en ze makkelijker loslaten? Lees snel verder om met een positieve blik weer een stap vooruit te zetten.

Verwachtingen vs. de realiteit

Als je teleurgesteld bent, betekent dit niets anders dan dat je verwachtingen niet in lijn bleken te zijn met de werkelijke situatie. Helaas is dit gevoel inherent aan al je ervaringen. We kunnen alleen maar proberen onze gedachten te verzetten om hiermee om te gaan. Door de zaken nuchterder (of objectiever) te bekijken, kun je je makkelijker over je teleurstellingen heen zetten en weer over gaan tot de orde van de dag.

De rol van onze relaties

Of je goed of slecht om kan gaan met teleurstelling hangt onder andere af van je relaties met anderen en je vroegere ervaringen. Als je ouders perfectie van je verwachtten (of eisten), dan is de kans groot dat je sneller van slag raakt door tegenslagen in je leven. Sommige mensen verwachten om die reden enorm veel van zichzelf, terwijl anderen juist de lat veel te laag leggen. Uiteraard zijn er mensen die hierin een mooie balans hebben gevonden, alhoewel de meeste personen meer naar het ene of het andere uiterste neigen.

Omgaan met tegenslagen

Nu je weet welke factoren ten grondslag liggen aan teleurstelling, gaan we dieper in op hoe je hiermee om kunt leren gaan. Hierbij moet je tevens kijken met wat voor ‘type’ teleurstelling je te maken hebt. Ben je teleurgesteld in jezelf of in anderen? Als je vooral teleurgesteld in jezelf bent, dan komen hier vaak schuldgevoelens, verdriet en boosheid bij kijken. Sommige mensen zijn genadeloos naar zichzelf toe als ze denken dat ze tekort zijn geschoten en kunnen hier nog wekenlang over inzitten.

Heeft iemand anders je teleurgesteld? Dan voel je je vaak verontwaardigd, gefrustreerd en boos. De mensen in je leven zien de wereld meestal anders dan jij, dus is het niet zo gek dat jouw verwachtingen niet altijd in lijn zijn met hun acties.

Ongeacht wie of wat nu de oorzaak van je teleurstelling is, zijn er dus veel manieren om het jezelf makkelijker te maken. Houd de volgende keer onderstaande punten in gedachten en je zult zien dat het allemaal wel weer meevalt.

1. Erken je teleurstelling

Het belangrijkste blijft om ten eerste het gevoel van teleurstelling te erkennen. In plaats van je gevoelens ‘weg te drukken’, geef je ze juist een plekje. Op die manier kun je even nadenken over de exacte oorzaak van je teleurstelling en kun je je emoties kwijt. Als je beter weet waarom je je zo voelt, kun je de teleurstelling weer makkelijker te boven komen en de boel uiteindelijk nuchterder bekijken.

2. Zoek afleiding

Deze spreekt waarschijnlijk voor zich, maar afleiding zoeken en een tijdje afstand nemen van het probleem kan al veel schelen. Als je afleiding zoekt door met iemand te praten, waak er dan voor dat je het niet alleen maar over je negatieve gevoelens hebt. Gun jezelf maximaal een kwartier om de kwestie met diegene te bespreken en verander dan het gespreksonderwerp. Een nachtje goed slapen doet vaak ook wonderen – de volgende dag is tenslotte weer een nieuwe dag!

3. Pas je verwachtingen aan

Of je nu teleurgesteld bent in jezelf of in een ander: pas je verwachtingen aan. Door een meer flexibele houding aan te nemen maak je het jezelf weer een stuk makkelijker. Niemand is perfect, en wie weet komt er toch weer iets goeds voort uit je huidige situatie. De uitspraak: “Everything happens for a reason” is misschien een cliché, maar er zit wel degelijk een kern van waarheid in.

4. Accepteer dat het erbij hoort

Zonder teleurstellingen kun je ook geen successen vieren. Tegenslagen horen helaas bij het leven, en het enige wat je kunt doen is ze loslaten en weer verder gaan. Erin blijven hangen is het meest destructieve wat je nu kunt doen, dus waarom daarvoor kiezen? Ontspan, wees geduldig, en voor je het weet ben je weer helemaal de oude – of zelfs een betere versie van jezelf.

Speculaasjes, maar dan iets gezonder!

Overal waar je komt, zie je het liggen… snoepgoed voor Sinterklaas! Ik ben dol op de geur van kruidnootjes en speculaas. En niet alleen op ...

Je lichaam ontzuren met alka supplementen

Je lichaam ontzuren kun je zelf. Als er geen sprake is van ernstige verzuring, is het mogelijk om je lichaam te ontzuren met voeding. Soms ...
kurkuma gezond

Even door de vieze kurkuma heen bijten

Weet je nog, vroeger,  toen je met lange tanden boven je bord met groenten hing? En dat je moeder dan zei dat je echt je ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *