Waarom water filteren?

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je op vakantie waterflessen moest kopen omdat het kraanwater niet drinkbaar was. Niets is daarna fijner dan bij aankomst in Nederland gewoon weer je glas met kraanwater te vullen. Maar is het eigenlijk wel verstandig om water direct uit de kraan te drinken? Waarschijnlijk niet, en daarom is filteren een goede oplossing. Lees snel verder waarom je een waterfilter zou moeten kopen.

Mogelijke gezondheidsrisico’s van kraanwater op de lange termijn

Zonder dat we het merken krijgen we allerlei stoffen binnen die niet goed zijn voor onze gezondheid elke keer als we kraanwater drinken. Weliswaar zijn deze hoeveelheden zeer klein, maar op de lange termijn kunnen deze stofjes mogelijk nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Kinderen lopen hierbij een groter risico doordat hun lever, nieren en immuunsysteem nog niet zo goed werken als die van volwassenen.

Volgens het RIVM worden er strenge eisen gesteld aan de kwaliteit van ons drinkwater. Er zijn echter een beperkt aantal stoffen waarop water wordt gecontroleerd om ‘zuiver’ te worden genoemd. Het water dat wij drinken kan dus wel nog andere stoffen bevatten waarvan we nooit 100% zeker kunnen weten of ze op de lange termijn schadelijk zijn. Enkele schadelijke stoffen die in kleine hoeveelheden in water zitten zijn lood, resten van medicijnen, cosmetica en bestrijdingsmiddelen. Ook bevat ons water steeds meer plastic.

Alleen al om die reden is het een verstandig idee om een klein bedrag te investeren in een goede waterfilter. Volgens Waters Co Australia verminderen waterfilters “het risico op maag- en darmziekten met meer dan 80 procent door cryptosporidium, e-coli en giardia uit het drinkwater te verwijderen.” Dit zijn verschillende soorten parasieten en bacteriën waar je flink ziek van kunt worden.

Mineralen

Water bevat een aantal mineralen die goed zijn voor onze gezondheid, maar ook mineralen die schadelijk zijn. Deze schadelijke mineralen kunnen niet door ons lichaam worden opgenomen, wat tot ophoping leidt. Daardoor kunnen mensen last van stijve spieren en gewrichten krijgen en verkalking. Ook een droge en trekkerige huid kan worden veroorzaakt door het (drinken van) hard water (water dat veel mineralen bevat). Vandaar dat je haar en hoofdhuid wat droger aanvoelen na het wassen, bijvoorbeeld.

Het fijne van gefilterd water is dat het alleen de goede mineralen bevat die gezond voor ons zijn. Daarmee kun je dus allerlei gezondheidskwalen voorkomen.

Gefilterd water smaakt beter

Als dat nog niet voldoende reden is om je water te filteren, smaakt gefilterd water ook vaak nog eens beter. Stoffen zoals chloor, chemicaliën, pesticiden, zware metalen en bacteriën in kraanwater kunnen allemaal de smaak en geur van je glaasje water beïnvloeden.

Wellicht proef jij geen verschil, maar veel mensen geven aan dat gefilterd water ‘frisser’ smaakt dan ongefilterd kraanwater. En misschien ruikt je water zelfs beter nadat alle troep eruit is gehaald.

Goedkoper dan waterflessen

Drink jij sowieso geen water uit de kraan, maar koop je elke week trouw flessen met water? Dan is een goede waterkan met filter al helemaal een goed idee. Je betaalt je (zeker nu) blauw aan al die flessen. De waterkannen van ZeroWater bijvoorbeeld zijn makkelijk in gebruik en gecertificeerd door de NSF op het filteren van lood.

De kannen verwijderen ongewenste stoffen in vijf stappen en zijn BPA-vrij. Zodra het tijd wordt om de filter te vervangen wordt dit aangegeven door de TDS meter. Een TDS meter meet namelijk de hoeveelheid opgeloste vaste stoffen. Op die manier weet je altijd zeker dat je het meest zuivere water drinkt. De waterkannen van ZeroWater hebben een inhoud van 1,7 tot maar liefst 9 liter, dus er is voor ieder wat wils. Ook is er een versie van RVS verkrijgbaar.

Beter kopje thee

Het is belangrijk bij thee dat de restwaarde (TDS) van het water zo laag mogelijk is. De filter technologie van de waterkannen van ZeroWater zorgt ervoor dat er door de verschillende filterlagen enkel puur water overblijft zonder verontreinigingen. Zo puur zelfs, dat een TDS waarde van 0 wordt bereikt. Hierdoor komt de smaak van je thee optimaal tot z’n recht.

Waterkannen met filters bieden de oplossing

Kortom, een waterkan met filter is een kleine investering waar je lichaam je dankbaar voor zal zijn. Het vergt misschien iets meer tijd, maar daar staat tegenover dat je er altijd van verzekerd bent dat je het puurste water drinkt. Bovendien kun je je waterkan met filter ook in de koelkast bewaren zodat je altijd lekker koud water kunt drinken.

Inuline gebruiken als zoetstof en vezel: doen of niet doen?

Inuline is een nog vrij onbekend stofje wat pas sinds kort meer naamsbekendheid heeft gekregen. Wat inuline precies is en waarom het zeker de moeite ...

Dit waren de belangrijkste diëten van de afgelopen jaren

Binnen de Westerse samenleving diëten we er maar wat graag op los. Maar wat zijn de grootste diëten van de afgelopen jaren? Wij zetten ze ...
ontbijt smoothie

Warme ontbijt smoothie: een recept met boekweit en appeltjes!

Op verzoek weer een nieuwe ontbijt smoothie die zowel koud als warm superlekker is. Dit is het recept voor een warme boekweitsmoothie met appeltjes en ...

1 gedachte over “Waarom water filteren?”

 1. Hi Sophie, ich habe eine kurze Frage:
  Entfernt euer Wasserfilter von ZeroWater auch die in deinem obigen Text erwähnten Bakterien und Parasiten >>Cryptosporidium, E-Coli und Giardia << ? oder ist dies oben genannte eher als eine Allgemeinaussage zu verstehen. Ich konnte auf der deutschen Homepage Zerowater keine Aussage zur Filterung von Bakterien und Keimen oder ähnliches feststellen.

  Aus welchem Material ist der Plastikkrug?
  Wenn ich euren Wasserfilter verwende, sollte ich dann das gereinigte Wasser mit Mineralien wieder anreichern, wenn ja mit welchen?

  o.k., es sind drei Fragen geworden:) besten Dank im Voraus
  herzliche Grüße
  Nicole

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *