Inuline gebruiken als zoetstof en vezel: doen of niet doen?

Misschien heb je al eens eerder van inuline gehoord, maar als je er nog nooit eerder van hebt gehoord is dat niet heel vreemd. Inuline is een nog vrij onbekend stofje wat pas sinds kort meer naamsbekendheid heeft gekregen. Wat inuline precies is en waarom het zeker de moeite waard is dit wonderstofje in huis te halen leggen we in dit blog uit.

Wat is inuline?

Inuline is een natuurlijke stof die voorkomt in de wortels van planten. De inuline dient als reservestof en bescherming voor de plant. Groente waar de meeste hoeveelheid inuline in zit zijn onder andere witlof, schorseneren en aardpeer. Vrij ouderwetse en vergeten groente helaas. Echter zit er ook inuline in artisjok, agave, banaan, ui, knoflook en prei, al is de hoeveelheid in deze producten wat lager.

Inuline is een koolhydraat behorend tot de klasse fructanen, ook wel polysachariden genoemd.

Inuline als zoetstof

Nu we weten wat inuline is, waar het vandaan komt en in welke producten het zit kunnen we het hebben over wat inuline voor ons kan betekenen. Het eerste waar we inuline voor kunnen inzetten is als zoetstof. De inuline smaakt in eerste instantie nergens naar, maar door middel van een omzettingsproces ontstaan fructo-oligosachariden, ofwel FOS. De fructo-oligosachariden hebben wel een zoete smaak, omdat ze fructose en glucose bevatten. In zekere zin kan je dit een soort suiker noemen, maar het is veel beter voor ons dan normaal suiker.

Het zit namelijk zo: door het gebruiken van normaal suiker krijgen we hoge pieken en ook diepe dalen in onze suikerspiegel. Insuline (verwar de twee termen niet, inuline en insuline zijn twee verschillende dingen) herstelt de suikerspiegel weer, maar te vaak grote schommelingen creëren kan diabetes en andere gezondheidsklachten veroorzaken.

Het verschil tussen normaal suiker en inuline is dat ons lijf de fructo-oligosachariden niet opneemt in ons bloed en in onze cellen. Dit komt omdat het bepaalde bindingen bevat waar onze enzymen niet mee aan de slag kunnen, omdat we simpelweg niet de juiste enzymen hebben. Inuline heeft hiermee geen invloed op onze suikerspiegel, terwijl we wel kunnen profiteren van de zoete smaak die het afgeeft.

Inuline als vezel en prebiotica

Inuline valt dus te gebruiken als zoetstof die geen nadelig effect heeft op onze bloedsuikerspiegel, maar daarbij heeft het nog een ander heel belangrijk gezondheidsvoordeel. Zoals net al uitgelegd heeft ons lichaam niet de juiste enzymen om de fructo-oligosachariden te verteren, wat inuline een oplosbare vezel maakt. De definitie van een vezel is namelijk een koolhydraat dat niet door ons lijf verteerd kan worden en daarmee een gunstig effect op onze darmen heeft. Wat vezels onder andere doen is vocht opnemen in de darmen waardoor de darmperistaltiek verbeterd en daarmee ook de stoelgang bevorderd.

Daarbij is inuline ook een prebiotica. Met name de bifidobacteriën in onze darmen zijn ontzettend blij wanneer je inuline tot je neemt. Bifidobacteriën zijn goede bacteriën die leven in onze dikke darm. De inuline voedt hen juist waardoor zij allerlei stoffen produceren die weer heel belangrijk zijn voor onze gezonde darmen, zoals melk- en boterzuur.

Concluderend: de voordelen

Inuline als vezel, prebiotica of zoetstof nemen heeft vele gezondheidsvoordelen. Laten we er een paar even doornemen:

  • Je komt gemakkelijker aan je vezelinname waardoor je sneller vol zit en een betere stoelgang hebt.
  • Inuline kan ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel verbeterd. Met name mensen die last hebben van diabetes type 2 kunnen hierdoor veel baat hebben bij het nemen van inuline. Daarbij kan het mogelijk ook een gunstig effect hebben op de hoeveelheid vet rondom de lever, wat vervolgens weer een gunstig effect heeft op de gevoeligheid van insuline.
  • Inuline speelt een belangrijke rol in het blij houden van de goede darmbacteriën, waardoor deze kunnen vermenigvuldigen en op hun plaats weer kunnen zorgen voor een betere weerstand en een betere voedselvertering. Er zijn wetenschappelijke verbanden die laten zien dat een goede darmflora in relatie staat met een betere weerstand, minder kans op allergie en minder risico op overgewicht.

Hoe krijg je inuline binnen?

Nu we met een gerust hart kunnen zeggen dat inuline een stofje is waar we veel baat bij kunnen hebben, rest ons enkel nog de vraag hoe we inuline tot ons nemen. In principe zijn er twee manieren:

Optie 1 – Veel groente eten waar inuline inzit. Het is per definitie aangeraden om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Probeer hierin zoveel mogelijk te variëren. Zoals we nu weten haal je de meeste inuline uit onder andere witlof, schorseneren en aardpeer.

Optie 2 – Bijvullen met inulinepoeder. Deze optie kan je als aanvulling gebruiken op optie 1, of als je de inuline als zoetmaker wilt gebruiken. De inulinepoeder kan je ook mengen door bijvoorbeeld yoghurt of smoothies.

De nadelen

Ondanks dat inuline een stofje is met enorm veel voordelen, kan het twee mogelijke nadelen hebben. Het eerste nadeel is dat het niet geschikt is voor mensen die het FODMAP-dieet volgen. Een van de fodmaps is namelijk fructanen, daar staat de eerste F voor. Als je dit dieet volgt of als je een gevoeligheid hebt voor fructanen dan is inuline niet een goede keus en kan het minste beetje al zorgen voor vervelende klachten.

Het tweede nadeel is dat je zeker met de inulinepoeder aan het begin de dosis rustig op moet bouwen. Als je te veel van de vezels binnenkrijgt kan je namelijk last krijgen van winderigheid, een opgeblazen gevoel en krampen. Probeer de eerste week te beginnen met één theelepel, en dit daarna rustig op te bouwen.

Als je verantwoord met inuline omgaat kunnen we zeker concluderen dat dit goedje een absolute alleskunner is en voor zeer essentiële gezondheidsvoordelen kan zorgen. 

detox water cirtroen

Recept voor detox water met citroensap en appelazijn

Detoxen is simpel, gezond en goed voor iedereen. Het stimuleert je eigen lichaam om vervelende stoffen af te scheiden, zodat je je beter voelt. Citroen ...
gevulde pepereieren

Paleo recept gevulde pepereieren

Eieren zijn gezond, zo luiden de laatste adviezen van voedingsdeskundigen. Pepers zijn ook gezond. Hier een pittig recept,  gevulde pepereieren, makkelijk klaar te maken, en ...

De omega-3 en -6 verhouding: waarom is dit zo belangrijk?

In deze blog staat centraal alles wat je moet weten over omega -3 en -6 vetzuren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *