Vleeseter

Ik ben een vleeseter.

Ja, van die lekkere dikke biefstukken of entrecotes met een vetrandje. Rood, goed gepeperd, net dichtgeschroeid en 10 minuten laten rusten. Of heerlijke ambachtelijke salamiworst voor bij een wijntje. Of op zijn tijd een lekkere speklap MET zwoerd, knapperig uitgebakken… Oooo…heerlijk! Kijk, ik kan best een keer een week geen vlees eten (meestal heb ik dat dan niet eens door) maar opeens overvalt me dan de vlees-lust! Ik MOET dan vlees. Per direct. En het liefst rood vlees. Ik denk dat mijn lijf het dan ook ECHT gewoon nodig heeft. Dus ja, dan moet je gewoon naar je lijf luisteren he?

Daarom vind ik het dubbel zo jammer dat de beestjes die ons dit heerlijke vlees leveren vaak zo’n slecht leven hebben gehad. Of volgepompt worden met allerlei antibiotica en andere rotzooi die je er niet bij wilt hebben. Om nog maar te zwijgen van het opspuiten van vlees met water en e-nummers… Triest dat we zover gekomen zijn.

Wild vlees is een goede optie.

Je proeft het ook. Zo lekker. Een heerlijke hazenrugfilet of wild zwijn, mals eendenborstje of een lekker konijn. Of zoals de foto hierboven; Duifjes, verassend lekker!

Ik kan me nog goed herinneren dat we vroeger tijdens het jachtseizoen regelmatig bezocht worden door mijn oudoom met zijn vers geschoten buit. Konijn en fazant voornamelijk. Waar je vervolgens tijdens het eten de hagelkorrels uit moest filteren, dat dan weer wel…. Hahahahaha! Mijn oma stond deze na de jacht dan in onze kelder te ontdoen van huid en ingewanden. Heel leerzaam proces voor een kind. Je leert direct dat het levend was wat er op je bord komt. En tegelijkertijd kun je die ingewanden ook eens goed bekijken, inclusief maaginhoud. Goed voor de biologieles!

Tegenwoordig moet alles een keurmerk hebben en zelf slachten is al helemaal uit den boze.

Snap ik wel, het kan ook de spuigaten uitlopen en het moet niet zo zijn dat er aan de balkons in de stad opeens allemaal dode, gevilde beesten hangen die eerst hebben moeten lijden omdat diegene niet wist hoe hij/zij het beestje pijnloos dood. Maar toch…al die regels, etiketten en keurmerken hebben het er niet beter op gemaakt helaas!

Nu probeer ik daarom ook zo veel mogelijk het vlees biologisch of bij de boer te kopen.

Hopende dat deze beestjes een beter leven hebben gehad! En zo kwam ik laatst bij de optie; Koop een koe. En; Koop een varken! GEWELDIG! Het idee is dat je zelf een hele/ halve of kwart koe of varken koopt die een fijn leven heeft gehad en de tijd heeft gehad om te groeien, grazen en rollebollen in de wei/ modder. Je kunt het beest zelfs opzoeken! Wat een prachtig initiatief! De varkentjes worden geboren ergens rond oktober/ november en in april krijg je je vlees. Van alles wat. Worst, spek, gehakt en lapjes. Allemaal vacuüm verpakt en ingevroren, aan huis bezorgt. Perfect! Ik ben om het uit te proberen eens begonnen met een kwart varken. Dat is 25 kg vlees. Leek me wel genoeg voorlopig met 2 personen! Hahaha! En ik moet zeggen, de prijzen vallen ook nog eens echt mee!

Ik wacht dus nu een beetje met spanning April af. Ben zoooooooooo benieuwd naar mijn varkentje. Het leuke beestje dat lekker vrij in de modder heeft kunnen wroeten en bij zijn moeder heeft kunnen blijven tot hij/zij volwassen is. Gevoerd met goed voedsel en allerlei kruiden om het vlees op smaak te brengen. Geen e-nummers, niet opgespoten, gezond vlees. Ja, daar kan ik van genieten zonder schuldgevoel!

Liefs, Vicky

 

3 reacties op “Vleeseter”

  1. Ik weet niet hoe je aan 25 kg vlees komt maar ik zie toch echt 7.85 kg staan? waar is die 25 kg?

    1. Hi Bart, Die 25 kg is voor het varken. Is ook niet via een website maar via een lokaal kleinschalig bedrijfje met maar een stuk of 8 varkens per keer. Ze laten deze beesten groeien tot 100 + kg. Ja, dan krijg je veel vlees! hahahaha! voor de koeien weet ik de hoeveelheden niet. Ik ga het eerst eens proberen met het varkensvlees. Als dit goed bevalt dan probeer ik het ook met de koe!

  2. Hoi Vicky, wat toevallig…. ik heb vorige week mijn ‘koe’ geleverd gekregen via Koop een Koe. Wat een succesnummer! Er werd 8,5 kilo overheerlijk vlees afgeleverd. Op deze manier durf ook ik het weer aan om af en toe vlees te eten. Een aanrader.
    Laat het smaken, liefs Inge

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *