Speculaasjes, maar dan iets gezonder!

Overal waar je komt, zie je het liggen… snoepgoed voor Sinterklaas! Ik ben dol op de geur van kruidnootjes en speculaas. En niet alleen op de geur, ik eet ze ook graag maar ik vind het wel lastig om niet precies te weten wat erin zit… Als ik dan op de verpakking lees wat erin zit, word ik daar niet bepaald vrolijk van. En dan is het mijn ‘sport’ om dan op zoek te gaan naar een gezondere variant.  Vandaag heb ik een hele lekkere variant gemaakt. In plaats van tarwe koos ik voor spelt; in plaats van suiker koos ik voor kokosbloesemsuiker en in plaats van veel te veel roomboter, koos ik voor een combi van boter en kokosolie.

Wat heb je nodig voor +- 10 speculaasjes?

  •  125 gram speltbloem
  • 3 gram baking soda (of bakpoeder)
  • 20 gram roomboter + 20 gram kokosolie (in vergelijking, in andere recepten zit tot 100 gram roomboter!!!)
  • 50 gram oerzoet of kokosbloesemsuiker
  • 2 eetlepels koek en speculaaskruiden (mag minder als je de smaak dan te heftig vind)
  • snuf zout
  • 3 eetlepels melk

What to do?

Kneed alles goed door elkaar en laat de bal deeg daarna +- 2 uur rusten in de koelkast.

54

Kneed hem daarna nog een keer goed door en rol uit tot een mooie plak (dikte +- 0,5 cm). Je kunt de plak in zijn geheel bakken of koekjes uitsteken/stempelen.

55

Alles op de bakplaat (met bakpapier) en +- 15 minuten afbakken op 175 graden. Als ze mooi bruin zijn, zijn ze klaar.

Zo heb je met deze speculaasjes een verantwoorde traktatie voor je kids (én voor jezelf natuurlijk!)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *