Voedzame crackers recept

Waarom zou je zelf crackers maken…

De laatste tijd zie ik overal prachtige, smakelijke foto’s voorbij komen van zelfgemaakte crackers. Van die heerlijke crackers, die je ook bij de bakker kunt kopen. Ik zou mezelf niet zijn als ik dit ook niet wilde gaan proberen. Als ik het zelf maak, weet ik natuurlijk wat er precies inzit. Toevallig heb ik het boek ‘powerfood’ van Rens Kroes laatst gekocht en daar stond een heerlijk recept in. Ik heb het recept nu 2 keer geprobeerd en hier en daar wat aanpassingen gedaan om het helemaal naar mijn smaak te maken.

Resultaat: ik ben verpest en wil geen andere crackers meer! Deze homemade crackers zitten bomvol met vezels, vitaminen, mineralen en spoorelementen en zijn een ontzettend goede broodvervanger (wanneer je daar behoefte aan hebt).

Wat heb je nodig?

  • 6 eetlepels pitten en zadenmix (je kunt ook voor bv enkel zonnebloempitjes kiezen, maar als je voor een mix gaat, krijg je ook een betere mix van voedingsstoffen binnen! Mooi meegenomen dus)
  • 3 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 7 eetlepels sesamzaad
  • 3 eetlepels havermout
  • 3 eetlepels gepofte quinoa
  • 170 gram volkoren speltmeel (of roggemeel/boekweitmeel… wat je lekker vindt!)
  • 1 theelepel baking soda (of bakpoeder)
  • 1 flinke theelepel zout (kies liefst voor JoZo, daar zit jodium aan toegevoegd!)
  • 2 eetlepels kokosolie (gesmolten)
  • 125 ml lauwwarm water

Hoe maak je ze dan?

Voeg alle droge ingrediënten samen in een kom en meng ze goed door elkaar. Voeg daarna de kokosolie en het water toe en mix alles heel goed door elkaar. Het wordt een behoorlijk plakkerig geheel en toegegeven, het ziet er nu nog niet ech smakelijk uit… Maar, heb vertrouwen het komt goed!

58

Leg het mengsel op een bakpapier, vouw het bakpapier dubbel en rol het geheel goed uit.

59

Maak er een rechthoek van ter grootte van je bakplaat en zorg dat de dikte overal (ongeveer) hetzelfde is. Verwarm je oven alvast voor op 170 graden. Leg daarna het bakpapier met het deeg op de bakplaat en snij er rechthoeken/vierkanten van. Kies zelf het formaat wat je fijn vindt voor je cracker (maak ze niet te groot, ze zijn machtiger dan bv een stukje knackebrot!)

60

Bak de crackers af in de oven op 170 graden gedurende 45 minuten. Het resultaat: heerlijke en voedzame crackers! In een luchtdichte doos/zak zijn ze zeker 5 dagen – 1 week houdbaar. Ze blijven ook lekker knapperig.

62

Foto door Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/fotografie-van-een-vrouw-gekleed-in-zwarte-bikini-drinkwater-1024389/

Hoe herken je uitdroging?

Eén van de simpelste en belangrijkste dingen die we kunnen doen voor onze gezondheid is gehydrateerd blijven. Leer hier hoe je herkent of het nodig ...
Foto door Mahrael Boutros: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/vrouw-met-witte-bloem-accent-hoofdtooi-haar-hoofd-leunend-op-tafel-naast-een-half-gevuld-wijnglas-1287549/

De impact van alcohol op je fitnessdoelen | Balanceren tussen genieten en vooruitgang

Hoe kan je alcohol drinken balanceren met een gezonde levensstijl en het minimale impact laten hebben op je fitnessdoelen? Lees het hier.

Hoe geniet je optimaal van je thee?

Thee bestaat voor 98% uit water dus de smaak en geur van water is van grote invloed op je uiteindelijke kopje thee. Er is, in ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *