Plantaardige eiwitpoeder: waar moet ik op letten?

Plantaardig voedsel krijgt steeds meer aandacht. Maar hoe zit het eigenlijk met de hoeveelheid proteïne in jouw vegetarische of vegan maaltijd? Want jij wilt dat jouw lichaam alles krijgt wat het nodig heeft om optimaal te functioneren. En al helemaal als je regelmatig sport. Om zeker te zijn dat je voldoende proteïne binnenkrijgt, kun je plantaardige eiwitpoeder toevoegen aan je dieet. Maar waar let je precies op?

Je lichaam heeft proteïnen nodig om te functioneren. Het zijn de bouwstenen van je lichaam. Vaak wordt gedacht dat proteïnen alleen in dierlijke producten zitten. Maar er zijn meer dan genoeg plantaardige en natuurlijke levensmiddelen die alle proteïnen bieden die we nodig hebben.

Voldoende biologische proteïnen

We proberen allemaal zo gezond mogelijk te zijn en dus gevarieerd en gebalanceerd plantaardig te eten. Neem je graag het zeker voor het onzekere of heb je het idee dat je een aanvulling nodig hebt op een onevenwichtig of eentonig vegan dieet? Dan is vegan proteïnepoeder de uitkomst! Zo ben je er altijd van verzekerd voldoende biologische proteïnen binnen te krijgen. Veganistische eiwitpoeder wordt over het algemeen gemaakt van eiwit uit erwten. Erwteneiwit is namelijk rijk aan BCAA’s (vertakte aminozuren), welke de ontwikkeling van spiermassa bevorderen en het herstel na intensieve lichaamsbeweging vergemakkelijken. Perfect dus na je workout!

Welke plantaardige proteïnepoeder kies je?

Meer eiwit is niet altijd het beste. Belangrijker nog is het aminozuurprofiel: de basiseenheden van eiwitten. Ons lichaam gebruikt 20 verschillende aminozuren, 9 daarvan kunnen we niet zelf produceren. Dat zijn essentiële aminozuren en die moeten we dus uit onze voeding halen. Wanneer een eiwit alle aminozuren bevat, dus essentiële en niet-essentiële, dan is het eiwit van hoge biologische waarde. Om bijvoorbeeld spiermassa te vergroten, is het eerder genoemde essentiële aminozuur BCAA belangrijk. Let dus goed op het etiket van het plantaardige eiwitpoeder wat er allemaal in zit en of dit voldoende is voor het doel dat je ermee wenst te behalen. Als je een eiwitpoeder koopt, is het van belang dat deze alle essentiële aminozuren bevat.   

Plantaardig vs. dierlijk eiwit

Eén van de grootste redenen om over te stappen op plantaardig eiwitpoeder is het verminderen van dierenleed. Ook is plantaardige proteïnepoeder beter voor het milieu. Daarom wordt het vaak gebruikt door veganisten en vegetariërs. Bijkomstig voordeel is dat je je bij plantaardige eiwitpoeder niet druk hoeft te maken over het gebruik van antibiotica of aanwezige hormonen. Dit wordt simpelweg alleen bij dieren gebruikt, niet bij planten. Maar er zijn ook tal van mensen die zuivel en daardoor dierlijke eiwitten niet goed verdragen. Dit zorgt voor acne en darmklachten. Gebruik je normaal dierlijke eiwitpoeder en heb je regelmatig last van je darmen? Probeer dan dus eens plantaardige eiwitten en je voelt je waarschijnlijk een stuk beter!

Ieder zijn smaak

Er zijn veel verschillende manieren om eiwitpoeder te consumeren. Kies je voor een neutrale smaak, dan kun je het poeder toevoegen aan vruchtensap, milkshakes of soep. Veganistische eiwitpoeder met toegevoegde smaak is erg handig omdat je het in water kunt oplossen en direct kunt drinken. Handig als tussendoortje! Ons favoriete eiwitpoeder is Pro3, dit poeder bevat naast proteïne ook een extra boos fruit en groente extracten zodat je ook nog wat vitamines en mineralen binnenkrijgt, super handig!

Health junky, Fitplein blogger & communicatieadviseur

Mireille lived on Bonaire, the Netherlands Antilles, for more than two years. There she worked in marketing. Now back in the Netherlands, she is a communications advisor and regularly writes blogs for Fitplein. She likes to delve into a healthy lifestyle. “On Bonaire it was a challenge to exercise in that heat. My mountain bike was my best friend there in sport. Empty your head, be active and explore the island. Then take a dip in the Caribbean sea, cool off!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *