Snel afvallen met eiwitshakes

Proteïne is razend populair. Meer dan ooit drinken mensen eiwitshakes op dagelijkse basis. Mensen die willen afvallen, die met krachttraining bezig zijn, op een andere manier intensief sporten of het belang van een gezonde aanvulling op het voedingspatroon herkennen.

Eiwitshakes: niet alleen sporten maar ook snel afvallen met eiwitshakes!

Wat is de functie van eiwit?

Bijna 3/4  van het vaste materiaal in ons lichaam bestaat uit eiwit.

  • Je lichaam gebruikt eiwit om spieren en andere weefsels te maken. Zonder voldoende eiwit of zonder de juiste aminozuren kan je lichaam niet de juiste structuren combineren die noodzakelijk zijn om organen, weefsel en cellen samen te kunnen stellen.
  • Ook kan je lichaam niet meer zo snel of goed herstellen of groeien waardoor er overbelasting van je spieren kan ontstaan.
  • Bovendien zorgen voldoende eiwitten in je voeding voor een verzadigd gevoel waardoor je minder snel ongezonde dingen eet.
  • Het zorgt voor een hogere energieverbranding en het helpt bij het stabiliseren van je bloedsuiker. Dit laatste is de reden waarom eiwitshakes niet alleen meer door sporters worden gebruikt maar ook door niet-sporters.

Hoe werkt een eiwitdieet?

Er zijn 3 macronutriënten die belangrijk zijn voor ons lichaam: eiwitten, koolhydraten en vetten. Tijdens een eiwitdieet haal je je energie uit eiwit. Het is belangrijk dat je bovendien weinig tot geen koolhydraten en veel gezonde vetten eet. Dat is de basis van een eiwitdieet.

Eiwitten zijn aan elkaar gekoppelde aminozuren, er kunnen wel duizenden aminozuren aan elkaar geschakeld zijn in een eiwitmolecuul. Eiwitten zijn bouwstoffen voor je lichaam. Tijdens je spijsvertering worden eiwitten afgebroken tot enkele aminozuren. De aminozuren worden naar plekken in je lichaam getransporteerd om daar cellen te herstellen of om nieuwe cellen aan te maken. Je lichaam bouwt de losse aminozuren weer op tot nieuwe eiwitten die je lichaam op dat moment nodig heeft. De 20 soorten aminozuren die het lichaam als bouwstenen kan gebruike, kunnen tot meer dan een miljoen verschillende soorten eiwitten worden opgebouwd. Elke eiwit heeft een vaste volgorde en hoeveelheid van aminozuren en elk eiwit heeft een aparte functie in je lichaam. Het leveren van energie is de belangrijkste functie voor het eiwitdieet.

Energie uit eiwitten tijdens een eiwitdieet

Vetten, eiwitten en koolhydraten leveren alledrie energie, maar de manier waarop is heel verschillend.

Koolhydraten zorgen er vaak voor dat je bloedsuikerspiegel heel snel stijgt maar ook heel veel stijgt. Daarna neemt deze ook weer heel snel af. Koolhydraten zorgen dus voor een enorme schommeling in je bloedsuikerspiegel. Hoe meer koolhydraat voedsel je eet, hoe meer en hoe aker je schommelingen in je bloedsuikerspiegel krijgt. Op den duur zorgt dit voor een chronisch hoog insulinegehalte. Insuline blokkeert het hormoon HSL (lipase), dat juist heel hard nodig is om af te vallen omdat HSL lichaamsvet mobiliseert en verbrandt. Koolhydraatrijke voeding werkt dus averechts als je af wil vallen.

Dan over eiwitten en gezonde vetten: zij zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel slechts een klein beetje en ook heel langzaam stijgt. Hierdoor ontstaan er geen grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel en zo wordt je biochemie niet verstoord en kun je gewicht gaan verliezen.

Kies voor hoge kwaliteit van eiwitten!

Als je wil afvallen met eiwitten, kan je al veel zelf doen. In plaats van dure eiwitdiëten aan te schaffen, kun je zelf al zoveel mogelijk voeding uitkiezen waar van nature veel eiwit in voorkomt. Er zit bijzonder veel eiwit in vlees, vis en kip, in zuivel, in noten, zaden en pitten, in peulvruchten, in diverse groentes en in eiwit.

Bij een eiwitdieet gaat het niet alleen om de hoeveelheid eiwitten die je tot je neemt, maar ook om de kwaliteit van eiwitten die je tot je neemt. Hoe hoger de kwaliteit van het eiwit, hoe beter je lichaam het kan gebruiken en hoe gemakkelijker het er energie uit kan halen. Hoge kwaliteit eiwitten bevatten veel meer voedingsstoffen in minder eten, ofwel het is heel efficiënte voeding, wat een bijkomend voordeel is als je gewicht kwijt wil raken. De kwaliteit van een eiwit stel je vast door te kijken naar het aantal verschillende soorten aminozuren waaruit het eiwit bestaat als ook naar de hoeveelheid aminozuren per soort.

Er bestaan wel 80 soorten aminozuren, maar je lichaam gebruikt er daar maar 20 van. Dit zijn de aminozuren die je lichaam gebruikt:

Alanine, Arginine, Asparagine, Asparaginezuur, Cysteine, Fenylalanine, Glutamine, Glutaminezuur, Glycine, Histidine, Isoleucine, Leucine, Lysine, Methionine, Proline, Serine, Threonine, Tryptofaan, Tyrosine en Valine.

Hoge kwaliteit eiwitten komen bijvoorbeeld voor in (biologisch en grasgevoerd) vlees, vis, Griekse yoghurt, kip en ei. Lage kwaliteit eiwitten komen bijvoorbeeld voor in bonen, rijst, maïs en tofu.

Gezond eten of afvallen met eiwitshakes?

Ik schrijf hier een artikel over afvallen met shakes. Eigenlijk ben ik daarop tegen. Afvallen met shakes wordt ingezet als iets ’tijdelijks’, in een periode waarin je moet diëten om op een streefgewicht te komen. Ik ben ervan overtuigd dat als je gevarieerd en gezond eet en bovendien niet teveel, dat je duurzaam en gezond zal afvallen en vervolgens op een gezond gewicht zal stabiliseren. Gezond en gevarieerd eten leidt tot een gezond en goed functionerend lichaam met als resultaat dat je afvalt op een natuurlijke manier. Bovendien ontstaan er veel fijne andere effecten zoals meer energie, betere spijsvertering en stoelgang, schonere huid en beter slapen.

Maaaaarrrrrrr de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit niet altijd en niet bij iedereen lukt. We hebben het druk met werk, met sporten, met ons sociaal leven en met kinderen. Het ontbreekt ons vaak aan tijd om altijd gezond en gevarieerd boodschappen te doen, te koken en te eten. Een complete en gezonde maaltijd schiet er dan soms bij in. In deze drukke tijd is dat geen schande en dan is het echt een prima alternatief om af te vallen of op gewicht te blijven door in je voeding af en toe een maaltijd te vervangen door een eiwitshake. Allicht een heel stuk beter dan naar kant-en-klare bewerkte koolhydraatrijke maaltijden te grijpen 😉

Snel en gemakkelijk afvallen met eiwitshakes

Afvallen met shakes is één van de snelste, gemakkelijkste en gezondste manieren om af te vallen. Maar let op, doe het op een verantwoorde manier en gebruik de juiste shakes! Verkeerde shakes leiden tot vervelende resultaten: zo lang je eiwitshakes  gebruikt, val je af. Daarna ontstaat direct het risico van het jojo-effect: bijna vaste prik na een eiwitdieet.

Mijn advies is om niet te kiezen voor dure eiwitdiëten en niet kortlopend intensief te gaan kuren. Kant-en-klare eiwitshakes zitten boordevol stoffen die niet goed zijn voor je lichaam zoals zoetstoffen, smaakstoffen en conserveermiddelen.

In plaats van een duur en intensief eiwitdieet adviseer ik je om altijd biologische, natuurlijke proteïne in huis te hebben. Als je overvallen wordt door trek neem je een kleine shake als tussendoortje. In moeilijke ‘eet-dagen’ vervang je eens een maaltijd door een eiwitshake. Trap niet in de populaire eiwitdiëten, je gaat er alleen maar van jojo-en!

Samengevat: wil je gezond afvallen, doe dan geen crash eiwitdieet, maar val duurzaam af door een combinatie van gezonde eiwitshakes en gezonde maaltijden!

Afvallen met shakes: maak zelf een goede eiwitshake!

Ik leg je de basis van een goede eiwitshake nu uit. Zoals je hierboven hebt gelezen, gaat het erom dat je energie haalt uit eiwitten en gezonde vetten in plaats van uit koolhydraten. Een gezonde eiwitshake om af te vallen bevat dan ook veel eiwitten en gezonde vetten en nauwelijks koolhydraten.

Vitaminen en mineralen: deze haal je uit groente en fruit of uit de zogenoemde greens

Eiwitten: natuurlijke, biologische, rauwe proteïnepoeders maar ook diverse pitten zorgen voor voldoende eiwitten

Gezonde vetten: deze haal je uit lijnzaadolie, kokosolie en diverse zaden

Koolhydraten: in de juiste shakes zit al voldoende koolhydraten in groente en noten. Gebruik nooit suikers of granen in je shakes.

Ga hier naar mijn artikel met de lekkerste recepten voor eiwitshakes om af te vallen!

Wat is goede proteïne?

Al je eiwitshakes drinkt, pas dan op voor inferieure kwaliteit. De meeste eiwitpoeders bevatten vaak allerlei goedkope hulpmiddelen en kunstmatige toevoegingen die je lichaam juist onnodig belasten en je spierherstel daarmee afremmen. Denk hierbij aan geraffineerde suikers, kunstmatige zoetstoffen (zoals aspartaam, sorbitol en sacharine), soja, niet-biologische eieren, tarwegluten en conserveringsmiddelen. Lees dus goed de etiketten als je eiwitpoeders koopt!

De beste proteïnepoeders zijn rijk aan voedingsstoffen, biologisch en bevatten uitsluitend natuurlijke ingrediënten.

Waarom is SunWarrior proteïne een goede proteïne?

SunWarrior eiwitpoeder bevat alle 9 essentiële aminozuren en tevens niet-essentiële aminozuren, die samen in perfecte balans met elkaar zijn. De combinatie geeft ons een unieke, rauwe, plantaardige eiwitblend met een compleet aminozuurprofiel, uitzonderlijk hoog in glutamine, arginine, lysine, leucine en ketenvetzuren. Het is uiterst lichtverteerbaar en zeer compact in voedingswaarde.

Ook is dit eiwitpoeder rijk aan natuurlijke vitamines (bv. thiamine, riboflavine en niacine), mineralen (bv. fosfor, ijzer en kalium) en de antioxidanten tocoferol en tocotriënol. Vergeleken met andere eiwitproducten zoals whey en soja heeft SunWarrior eiwitpoeder een van de best opneembare eiwitten doordat het voor 98% overeenkomt met moedermelk en een spijsverteringsefficiëntie heeft van maar liefst 98,2%. Sunwarrior eiwit is vrij van genetisch gemodificeerde ingrediënten, bevat geen gluten, pesticiden, soja, granen of gisten,  geen kunstmatige zoetstoffen of andere niet-natuurlijke toevoegingen.

Waarom zijn RAW Protein en RAW Fit van Garden of Life goede proteïnes?

Garden of Life is zo’n merk dat hoogwaardige, biologische proteïne producten maakt. De eiwitten komen uit bruine kiemrijst en lijken bijzonder goed op het menselijk aminozuurprofiel. Ze zijn rauw en 100% natuurlijk waardoor ze uitstekend door je lichaam worden opgenomen! Bovendien zijn ze geschikt voor vegetariërs en veganisten. Garden of Life heeft een echt Premium proteïne. Welke moet ik kiezen? Sporters kiezen voor RAW Protein, mensen die hun gewicht willen beheersen kiezen voor RAW Fit.

 

 

 

Foto door Polina Zimmerman: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/plaknotities-aan-boord-3782235/

De pro’s en cons van een vision board

Een vision board, ook wel inspiratie- of droombord genoemd, geeft je dromen en doelen visueel weer. Lees hier alle pro's en cons.

Wat is slow living?

Ook slow living is een manier van leven, die zorgt voor meer rust. Toen ik het woord voor het eerst hoorde moest ik denken aan ...

Alcohol, depressie en angst: Wat is het verband?

Tijdens de feestdagen worden we massaal verleid om te drinken. Weinigen weten echter wat alcohol met ons doet en waarom we juist in deze periode ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *