Orthomoleculaire voedingsleer

Persoonlijk heb ik veel affiniteit met deze voedingsleer. Volgens de orthomoleculaire voedingsleer is het belangrijk om de meest optimale hoeveelheid en verhouding moleculen tot je te nemen. Op deze manier verlopen de processen (in dit geval de biochemische) optimaal en dat heeft een positieve invloed op het herstellen van het lichaam.

Het is dus niet zo dat je alleen maar extra vitamines moet slikken zoals weleens wordt gesuggereerd. Orthomoleculaire voeding begint eigenlijk al met ons eten wat we dagelijks innemen. Voeding bestaat uit veel stoffen in een complexe samenstelling. Deze stoffen kun je indelen in macronutriënten en micronutriënten.

De macronutriënten zijn bijvoorbeeld koolhydraten, eiwitten, vezels en vetten. Onder micronutriënten vallen bijvoorbeeld de vitamines en mineralen maar ook spoorelementen. De orthomoleculaire voedingsleer richt zich met name op het behouden en optimaliseren van onze lichaamsfuncties.

Optimale voeding

Zoals al eerder aangegeven richt de orthomoleculaire voedingsleer zich op optimale voeding. Dit houdt een goed samengesteld menu in dat bestaat uit zoveel mogelijk orthomoleculaire voedingsmiddelen. Daarmee bedoelen we de juiste hoeveelheid mineralen, vitamines en spoorelementen.

Orthomoleculair voedingsadvies

Als je meer wilt gaan eten volgens de orthomoleculaire voedingsleer, hoe ziet je menu er dan uit? Aan welke ‘regels’ hou je je dan? Over het algemeen zijn dit de richtlijnen die voorgeschreven worden. Wat eet je wel:

  • Eet zoveel mogelijk biologisch dynamisch
  • Gebruik een goede kooktechniek om zoveel mogelijk vitamines en mineralen te behouden (bijvoorbeeld stomen, beetgaar koken en bij voorkeur geen magnetron gebruiken)
  • Voeg superfoods toe aan je voeding. Dit zijn rauwe, biologische producten met een relatief hoge voedingswaarde
  • Drink veel groentesappen (biologisch)
  • Eet veel fruit en verse groenten, beide biologisch. Denk aan 400 tot 800 gram per dag waarvan een deel rauwkost. Dit i.v.m de anti-oxidanten
  • Eet verse ongebrande noten en zaden
  • Gebruik on-geraffineerde koudgeperste oliesoorten (bijv kokosolie, olijfolie, lijnzaadolie)
  • Eet vette vis
  • Eet bij voorkeur volle graan- en volkoren producten, bijvoorbeeld zilvervliesrijst, quinoa, haver, gerst of havermout in plaats van geraffineerde witte
  • Drink veel kruidenthee.

De genezende werking van Epsom zout

Zout, het lijkt allemaal hetzelfde, maar niets is minder waar. In tegenstelling tot keukenzout, wat bestaat uit natriumchloride, is Epsom zout een natuurlijke mineraalverbinding van ...

Ontgiften van zware metalen waarom is het belangrijk

Zware metalen kunnen een groot effect hebben op je lichaam en daarom is het belangrijk je lichaam te zuiveren van deze stoffen.
wortel-kurkuma-smoothie

Super gezonde smoothie!

Een smoothie met een serieuze lading voedingsstoffen, vitamines en mineralen, deze smoothie vult je vocht aan, smaakt lekker fris, heeft een zonnige oranje kleur, en ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *