Slowjuicer of blender kopen? Wat is de beste keuze

Een slowjuicer kopen is een serieuze aanschaf. Een goede blender kopen is dat ook. We zijn niet allemaal in staat om meteen twee grote uitgaven te doen, en als ik voor mezelf spreek, mijn keuken is helaas ook niet groot genoeg voor al die apparaten op het aanrecht. Maar hoe maak je nu een keuze of je een slowjuicer of een blender zal kopen? En waar moet je op letten bij de aanschaf?

Slowjuicer of blender: wat kunnen ze aan?

Een blender maalt groente en fruit fijn door middel van messen. Die messen roteren op hoge snelheid in een kan. Je kan er uitstekend zachtere of vloeibare ingrediënten mee verwerken zoals banaan, aardbei, kiwi, komkommer of avocado. De wat meer harde ingrediënten, zoals wortel, bietjes en kool, kun je beter niet in een gewone blender verwerken, het is dan lastig om een gladde smoothie te krijgen. Wil je dat toch, dan ben je aangewezen op de duurdere hogesnelheidsblenders: deze hebben zoveel vermogen, dat zij gemakkelijk appeltjes en wortels aankunnen.

Een slowjuicer perst groente en fruit door middel van een langzaam roterende pers en scheidt vervolgens het sap van het pulp middels een zeef. Een slowjuicer is bij uitstek geschikt voor het verwerken van harde ingrediënten zoals bietjes, kool, bleekselderij en appels. De zachte ingrediënten, die van nature niet saprijk zijn, zoals bananen en avocado’s, kunnen niet goed door een slowjuicer worden verwerkt.

Het populaire tarwegras kan enkel en alleen worden verwerkt door een slowjuicer. Een blender kan het tarwegras natuurlijk wel vermalen zodat je het kunt drinken, maar je lichaam is niet in staat om het op te nemen omdat je lichaam gras niet kan verteren. Een slowjuicer perst het sap uit het gras met een koude persmethode, waardoor het wél door je lichaam kan worden verteerd.

Slowjuicer of blender: voors en tegens

Deze opsomming is vast niet volledig (en misschien ben je het er niet mee eens ;-)) maar hier komt ‘ie zo goed mogelijk:

 

Slowjuicer

  • alleen het vloeibare sap komt in je juice, het pulp wordt ervan gescheiden en blijft achter
  • alleen oplosbare vezels blijven in de juice achter, waardoor je je spijsverteringsstelsel ontziet
  • voedingsstoffen worden super snel opgenomen omdat er geen tijd verspild wordt aan spijsvertering

 

  • niet geschikt voor groente en fruit dat arm is aan sap is zoals banaan
  • niet geschikt om andere dingen aan toe te voegen zoals superfoods, zaden en kruiden
  • al snel een flinke klus om schoon te maken

 

Blender

 

  • verpulvert alle hele voeding tot een smoothie: alles wat je erin stopt, komt eruit in je smoothie, er is geen residu
  • geschikt om andere dingen aan toe te voegen zoals superfoods, zaden en kruiden, maar ook kokosolie
  • oplosbare en onoplosbare vezels blijven behouden (je spijsvertering is er even mee bezig waardoor je langer een vol gevoel behoudt)
  • door onoplosbare vezels worden niet alle voedingsstoffen opgenomen door je lichaam, ook duurt het langer voordat ze worden opgenomen
  • schoonmaken is zo gepiept

 

 

  • meestal niet geschikt voor het glad maken van heel harde groente en fruit zoals wortel en bleekselderij

 

 

De beste slowjuicer, waarop moet je letten?

Gebrekkige kwaliteit van goedkope slowjuicers

Hier ben ik helaas zelf ingetrapt. Een superfantastische aanbieding van een slowjuicer bij een drogist voor slechts € 79,00. Die is van mij, dacht ik dus meteen. Nou eerlijk? Ik kreeg hem niet in elkaar, de onderdelen passen dan toch niet lekker door te goedkoop Chinees kopie-fabrikaat ofzo, al bij het eerste gebruik liep ie telkens vast en moest ik eraan sjorren om hem weer te laten draaien, en het schóónmaken???? Daar wil ik het niet eens meer over hebben. Ik zal je niet proberen om een dure variant aan te praten, echt niet. Wel adviseer ik je het volgende: als je je laat verleiden door goedkopere varianten, probeer hem dan eerst in elkaar te zetten. Als dat lukt 😉 probeer dan vervolgens een lastig sapje te maken met ingrediënten als hele appel, tarwegras en bladgroenten. Kijk eens of dat lukt? En tenslotte evalueer je hoe het schoonmaken je bevalt. Ben je het niet met mij eens, post hieronder dan alsjeblieft welk goedkoop merk je hebt gebruikt, dan kan ik die in dit artikel opnemen 😉

De vulopening van de slowjuicer

Het voordeel van een slowjuicer is dat je fruit niet eerst hoeft te schillen (behalve dan bijvoorbeeld kiwi), dat je de kleine pitjes er niet hoeft uit te halen zoals van een appel en dat je klokhuizen niet hoeft te verwijderen. Heerlijk natuurlijk! Maar als je vervolgens een vulopening hebt van 2 cm sta je alsnog elke winterpeen over de lengte te halveren en appels in zessen te snijden. Kortom, weg tijdwinst!

Duurzaamheid (van de onderdelen)

Nee ik heb het niet direct over de duurzaamheid van produceren maar over de duurzaamheid als in: hoe lang gaat je dure apparaat mee? Kunnen de losse onderdelen in de vaatwasser? Zijn ze van kunststof of van metaal? Zijn ze robuust of flexibel? Pak het product gerust uit, bekijk de onderdelen goed, lees reviews online, en zorg dat je tevreden bent over wat je in je handen hebt. Zo niet, terugsturen! Ook bij online winkels mag je gedurende 2 weken je producten zonder opgave van reden terugsturen.

De beste blender, waarop moet je letten?

Het vermogen van de blender

Hoe hoger het vermogen, hoe sneller je smoothie klaar is en hoe gladder je smoothie wordt. Wist je dat er hogesnelheidsblenders zijn die tot wel 30.000 toeren per minuut maken? Hierdoor ontstaan er wel wat hogere temperaturen dus zet de blender zo kort mogelijk aan voor een smeuïge smoothie, want dan behoud je de meeste voedingsstoffen. Verder denk ik zelf dat het vele gepraat over dat alle voedingsstoffen verloren gaan door de hogere temperaturen van een hogesnelheidsblender vooral een verkooppraatje is van de slowjuicer fabrikanten. Je maakt mij gewoon echt niet wijs dat een minuutje blenden op hogere snelheid alle vitamines en mineralen in mijn sap dood maakt. Onzin, zo lang ik nog geen wetenschappelijke onderbouwing heb gezien! En datzelfde geldt overigens ook voor de zogenaamde oxidatie door een hoge snelheidsblender. Trap niet in verkoopargumenten maar laat je goed informeren door onafhankelijk uitgevoerde onderzoeken, anders betaal je veel te veel!

Warme of koude dranken?

Er zijn hogesnelheidsblenders die ook vloeistoffen kunnen verwarmen. Dat is natuurlijk bij uitstek ideaal voor het maken en direct verwarmen van soepen en sauzen. Maar ook een warme ontbijt smoothie in de winter is zo gemaakt!

Plastic of glas

Zelf denk ik dat alle blenderkannen inmiddels wel worden geproduceerd zonder de weekmaker BPA. Maar let op, er zijn nog veel andere weekmakers. Verzeker je er dus van dat je dure nieuwe blender geen andere weekmakers bevat! Een blender van glas maakt dat je je hier helemaal geen zorgen over hoeft te maken, maar pas op, een kan van glas gaat gemakkelijker stuk!

De beste blenders en de beste slowjuicers

Wij testen beroepshalve diverse blenders en slowjuicers uit. Ook op beurzen gebruiken wij nogal veel verschillende soorten modellen, vaak op verzoek van fabrikanten. In onze eigen superfoodmarkt hebben wij alleen de blenders en slowjuicers opgenomen die wij zelf de beste blenders en de beste slowjuicers vinden.

Klik hier voor de beste blenders (van Bianco, Vitamix en Omega), ook hebben we instapmodellen geselecteerd van DOMO.

Klik hier voor de beste slowjuicers (van Versapers en Omega).

NOTE aan fabrikanten en vertegenwoordigers: ja, wij testen met plezier uw producten uit en als ze goed zijn nemen we ze nog op in ons assortiment ook. Maar ehhhh…. als ze niet goed zijn of hun beloftes niet waarmaken, dan moeten we dat er hier echt bij vermelden en dan nemen wij ze zeker niet op in ons assortiment!

Slowjuicer of blender volgens www.rebootwithjoe.com

Dit vind ik wel een heel fijn overzicht! Dus ondanks dat het in het Engels is, wil ik het jullie toch niet onthouden! In 1 oogopslag nogmaals de verschillen tussen juicing en blending.

 

Slowjuicer versus blender

Met dank aan: rebootwithjoe.com, een pagina die je veel moet bezoeken als je meer wil leren over daily juicing en het reinigen van je lichaam. Een echte aanrader!

 

emotie eten

Emotie eten; een cadeau aan jezelf?!

Enkele weken geleden zag ik op facebook een oproep voorbijflitsen: Wil je voor ons bloggen? Waar ik normaal alles -tig keer afweeg voordat ik een ...
glutenvrij brood recept

Drie glutenvrije broodrecepten (knoflookbrood, Italiaans en paleo brood)

Knoflookbrood met kaas Brood, daar zit wat in. Voor sommigen iets teveel van het goede: ze krijgen last van de gluten. Dat hoeft tegenwoordig gelukkig ...

Beste supplementen tegen verkoudheid

De koudere maanden komen er weer aan, dus het wordt tijd dat we de beste supplementen tegen verkoudheid nader bekijken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *