Natrium bicarbonaat: de alleskunner

 

Natrium Bicarbonaat

Het klinkt meer als iets wat in een scheikundelokaal thuis hoort dan in je badkamer. Toch is dit iets wat je altijd in huis wil hebben, want ondanks de haast onuitspreekbare naam is het een ontzettend handig product.
In Nederland wordt natrium bicarbonaat ook wel zuiveringszout, baking soda, bicarbonaat of bakpoeder genoemd. Raak niet in de war met bakpoeder, want dat heeft een heel andere samenstelling. Zuiveringszout is een witte, natuurlijke stof en is zacht voor mens en milieu. Naast het ontzurende effect wat op fitplein al vaak is besproken, heeft het nog veel meer handige werkingen.

Witte tanden

Wil je bijvoorbeeld graag wat wittere tanden maar je rode wijntje niet laten staan (want hé, het is gezond)? Dan biedt natrium bicarbonaat uitkomst. Als je voortaan elke ochtend een klein beetje van dit poeder over je eigen tandpasta strooit, bleekt het je tanden en zorgt het er voor dat de aanslag op je tanden verdwijnt. Sommige mensen laten de tandpasta helemaal buiten wegen en poetsen alleen nog maar met het poeder, maar omdat natrium bicarbonaat een schurend effect heeft, kan het je glazuur aantasten. Dus gooi niet het halve pak over je tandenborstel, maar gebruik het met mate en je tanden zullen weer stralend wit worden.

Do it yourself deodorant

Grijp je op zondagochtend ook wel eens mis op je deodorant? Natrium bicarbonaat is je redder in nood. Strooi wat poeder op je natte hand totdat je een papje hebt. Smeer dit onder je oksel en voilá, je hebt je eigen nieuwe natuurlijke deodorant gefabriceerd. Heb je een gevoelige huid? Vervang dat het water voor gesmolten kokosolie.  Het poeder werkt antibacterieel en doodt dus de bacteriën die zorgen voor de zweetgeur.

Huishoudhulp

Natrium bicarbonaat kan ook een  grote hulp zijn in het huishouden. Het werkt onder andere als geurvreter, dus strooi gerust wat poeder in je sportschoenen of zet een bakje met poeder in je koelkast.
Ben je in voor een experimentje, gooi dan wat poeder en azijn in je toilet. Door de chemische reactie bruist het goedje zo je hele toilet schoon.(je kan er ook een raket mee maken, maar dat is van een heel andere orde). En winnen de eetkunsten van je kind het van je wasmiddel, strooi dan eerst wat poeder op de vlekken. Nothing beats natrium bicarbonaat.

Drinkwater: haal je het zelf uit de natuur of is kraanwater toch beter?

Kraanwater, water uit de natuur of toch fleswater. Wat is het beste voor je? Dat lees je in deze blog geschreven door Lara.
Rode kool salade met doperwtjes

Rode kool salade met doperwtjes

Dit is een super leuke en makkelijke salade waar je allerlei extra ingrediënten aan toe kunt voegen. Zoals bijvoorbeeld de tempeh uit ons voorgaande recept. 
kweepeer recept

Kweepeer recepten: de kweeperenparade

Kweepeer recepten: wat doe je ook alweer met kweeperen? Van een lieve vriendin van mijn moeder kreeg ik een flinke doos met kweeperen. Ik ken ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *