Ketogeen dieet: afvallen met koolhydraatarm dieet

Het ketogeen dieet is een koolhydraatarm maar vetrijk dieet.Het ketogeen dieet biedt veel voordelen voor je gezondheid.  Het verlaagt je bloedsuiker en insulineniveaus en zorgt ervoor dat je metabolisme omschakelt van het verbranden van koolhydraten naar het verbranden van vet. Diverse 20 studies tonen aan dat je met het ketogeen dieet snel kan afvallen en bovendien je gezondheid kan verbeteren. Het ketogeen dieet zou zelfs een bijdrage kunnen leveren tegen diabetes, kanker, epilepsie en de ziekte van Alzheimer.

Wat is een ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet is een koolhydraatarm en vetrijk dieet, dat wel iets weg heeft van het Atkins dieet of de bekendere koolhydraatarme diëten. Maar……….. daar waar je de inname van koolhydraten drastisch vermindert, ga je dat vervangen door vet. Ja echt? Ja echt, dat lijkt even schrikken maar dat is het niet!

Als je je inname van koolhydraten drastisch vermindert, wordt je lichaam in een metabole stand gebracht die ook wel wordt aangeduid als ketose (vandaar de naam ketogeen dieet). Als je lichaam in staat van ketose is gebracht, is je lichaam in staat om ontzettend efficiënt vet te verbranden en om te zetten in energie. Ook wordt het vet in je lever omgezet in ketonen, die extra energie aan je hersenen leveren. Na een aantal dagen of weken zijn je lichaam en hersenen er heel efficiënt in geworden om vet en ketonen om te zetten in energie in plaats van koolhydraten.

Het ketogeen dieet kan een enorme verlaging van je bloedsuiker en insulineniveau teweegbrengen.

Er zijn diverse variaties in het ketogeen dieet:

 • Standaard ketogeen dieet: laag in koolhydraten (5%), matig in eiwit (20%) en hoog in vet (75%)
 • Cyclisch ketogeen dieet: de naam zegt het al, er zijn periodes van nauwelijks gebruik van koolhydraten tot periodes van meer koolhydraten. Bijvoorbeeld 5 ketogeen dagen gevolgd door 2 koolhydraatrijke dagen.
 • Gericht ketogeen dieet: in deze variant kun je koolhydraten toevoegen rond trainingen.
 • Eiwitrijk ketogeen dieet: dit is vergelijkbaar met een standaard ketogeen dieet, maar bevat meer eiwit. De verhouding is vaak 60% vet, 35% eiwit en 5% koolhydraten.

Alleen het standaard en het eiwitrijk ketogeen dieet zijn uitgebreid bestudeerd. De twee andere methoden zijn meer geavanceerd of gespecialiseerd en worden bijvoorbeeld gebruikt door bodybuilders of atleten.

ketogeen dieet en hoe werkt het

Ketogeen dieet en snel afvallen

Een ketogeen dieet is een effectieve manier om gewicht te verliezen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het ketogeen dieet veel beter werkt bij het afvallen dan een vetarm dieet. Belangrijk aan dit dieet is dat het erg vullend is. Hierdoor hoef je geen calorieën meer te tellen of voedsel bij te houden, want honger krijg je niet met dit dieet.

Er zijn diverse onderzoeken naar de effecten van het ketogeen dieet gedaan. Een studie wees zelfs uit dat deelnemers aan het ketogeen dieet 2,2 keer meer gewicht verloren dan de mensen op een caloriearm en vetarm dieet.

Waarom is een ketogeen dieet zo superieur aan een vetarm dieet? Een reden is de verhoogde eiwitinname die diverse voordelen heeft. Maar ook de verhoogde ketonen, de verlaagde bloedsuikerspiegel en de verhoogde insulinegevoeligheid spelen een belangrijke rol.

Wat eet je in dit dieet?

De basis van je voeding zou de volgende onderdelen moeten bevatten:

 • Vlees: rood lees, ham, kip en kalkoen
 • Vette vis: zalm, forel, tonijn en makreel
 • Eieren: kijk naar graseieren of omgea-3-rijke eieren
 • Boter en room: kijk hier voor grasgevoed
 • Kaas: onbewerkte kaas zoals cheddar, geitenkaas, roomkaas of mozzarella
 • Noten en zaden: amandelen, walnoten, lijnzaad, pompoenpitten, chiazaden enz.
 • Gezonde oliën: voornamelijk extra vergine olijfolie, kokosolie en avocado olie
 • Avocado’s: gehele avocado’s of vers gemaakte guacamole
 • Koolhydraatarme groente: de meeste groene groente, tomaten, uien, paprika’s etc.
 • Specerijen: zout, peper en diverse kruiden en specerijen zijn toegestaan

Verboden voedsel in dit dieet

Kort gezegd laat je koolhydraatrijk voedsel staan of verminder je tenminste drastisch. De volgende voeding moet je drastisch verminderen of zelfs helemaal niet meer nemen tijdens het dieet:

 • Suikerhoudende voeding: frisdrank, vruchtensap, smoothies, taart, ijs, snoep etc
 • Granen en zetmeel: tarwegebaseerde producten, rijst, pasta, granen enz.
 • Fruit: alle fruit met uitzondering van kleine porties bessen of aardbeien
 • Bonen en peulvruchten: erwten, bonen, linzen, kikkererwten enz.
 • Wortels en knollen: aardappelen, zoete aardappelen, wortelen, pastinaak, courgette, pompoen etc.
 • Vetarme dieetproducten: deze zijn vaak erg bewerkt en koolhydraatrijk
 • Kruiden(-pasta’s en -mixen) en sauzen: deze bevatten vaak suiker en ongezonde vetten
 • Ongezonde vetten: beperk inname van bewerkte plantaardige oliën, mayonaise etc.
 • Alcohol: vanwege de koolhydraten
 • Suikervrij dieetvoedsel: deze hebben vaak een negatieve invloed op ketonen niveaus en zijn doorgaans sterk bewerkt.

ketogeen dieet voedselpiramide

Meer informatie over het ketogeen dieet en bronvermelding

Dit artikel is samengesteld op basis van informatie van de website van Authority Nutrition. Als je redelijk tot goed bent in Engels en je hebt veel belangstelling in onderzoeken op het gebied van gezondheid en voeding, dan raad ik je van harte aan je te abonneren op hun nieuwsbrief. Boordevol relevante informatie op basis van wetenschappelijke onderzoeken, inclusief een uitstekende bronvermelding zodat je ook alle bronnen direct kunt bekijken! En niet onbelangrijk: een genot om te lezen, omdat het in normale taal is geschreven 😉

Meer over de relatie met afvallen

Wil je meer informatie over het ketogeen dieet en afvallen, of wil je een weekplan voor je maaltijden, wil je weten wat gezonde ketogene snacks zijn, of wil je weten hoe je gemakkelijk uit eten kunt gaan als je dit dieet uitvoert, klik dan op deze link van Autority Nutrition.

Meer over dit dieet en de omzetting van je metabolisme naar ketonen vetverbranding

Wil je precies weten hoe het nu zit met het metabolisme en de omzetting naar vetverbranding? Klik dan op deze link van Autority Nutrition.

Meer over het ketogeen dieet en het bestrijden van ziektes

Wil je weten wat onderzoeken uitwijzen over de effecten van dit dieet op hartziektes, kanker, Alzheimer, epilepsie, Parkinson, afwijkingen aan eierstokken, hersenbeschadigingen en acne, klik dan op deze link van Autority Nutrition.

 

muesli-bar glutenvrij

Glutenvrij ontbijt met Morgenstund, of mueslireepjes natuurlijk!

Morgenstund is een fantastisch product! In een handomdraai maak je er een heerlijk glutenvrij ontbijt van (met een beetje kwark of plantaardige melk en fruit), ...

Ontbijt smoothie recepten: onze top 10 gezonde smoothies!

We hebben een top 10 gezonde ontbijt smoothie recepten samengesteld. Kies en varieer zoveel je wil met deze gezonde smoothies recepten!

Ga verstandig om bij spierblessures na training

Mensen die sporten krijgen er vroeg of laat mee te maken, een blessure. Het liefst wil je dat natuurlijk voorkomen maar soms lukt dat niet. ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *