Spirulina – wat is het en wat doet het?

Spirulina, misschien ken je het wel of gebruik je het al. Spirulina is een spiraalvormige blauwgroene micro-alg dat rijk is aan stoffen en kan bijdragen aan je dagelijkse aanvulling. Misschien is het voor jouw gezondheid ook van waarde. Maar wat is spirulina precies, hoe werkt het en hoe gebruik je het? We gaan het je uitleggen. Lees en laat je inspireren!

Wat is spirulina?

Spirulina is één van de oudste organismen op aarde en groeit het beste in mineraalrijk water met een hoog zoutgehalte. Je vindt de alg overigens ook in zoetwatermeren. Spirulina zou kunnen bijdragen aan je dagelijkse aanvulling en gezondheid. Er zijn diverse onderzoeken en studies over spirulina gedaan, maar er is tot op heden nog niet wetenschappelijk aangetoond dat het daadwerkelijk werkt. Wel zijn er vele mensen die beweren dat ze er baat bij hebben en dit als dagelijkse aanvulling gebruiken, vanwege de voordelen die ze ervan ervaren. De blauwgroene alg is rijk is aan de volgende mineralen:

  • fosfor
  • magnesium
  • chroom
  • ijzer
  • zink
  • kalium
  • selenium
  • koper
  • calcium

Hoe gebruik je spirulina?

Spirulina wordt voornamelijk gebruikt als superfood en voedingssupplement. Het is verkrijgbaar in tabletvorm, poeders, capsules en sappen. Je kunt een tablet of capsule innemen met water en de spirulina in poedervorm oplossen in water, sappen, salades of shakes. Het is een voedingssupplement en wordt gezien als aanvulling, niet ter vervanging voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Gezondheidsvoordelen van spirulina

Men beweert dat spirulina vele gezondheidsvoordelen kent. Zo zouden de antioxidanten in spirulina een ontstekingsremmende werking. Maar dat niet alleen! De volgende gezondheidsvoordelen van spirulina worden beweerd.

Spirulina zou:

  • een zuiverende en ontgiftende werking hebben.
  • de bloedsuikerspiegel stabiliseren.
  • zorgen voor meer energie bij vermoeidheid.
  • de darmflora in balans brengen.
  • allergische reacties kunnen verminderen of zelfs verhelpen.
  • je immuunsysteem en weerstand een boost geven.
  • infecties kunnen bestrijden.

Spirulina voor sporters

Aangezien spirulina rijk is aan eiwitten, is het perfect voor sporters. Eiwitten heb je nodig voor de opbouw van sterke botten en de groei van spiermassa. Daarnaast dragen eiwitten bij aan het spierherstel na inspanning van sporten. Spirulina zou een positieve bijdrage leveren aan het uithoudingsvermogen. Niet geheel onbelangrijk voor sporters.

Wat moet je verder nog weten over spirulina?

Houd je altijd aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) dat op de verpakking vermeld staat. Bij overmatig gebruik en het overschrijden van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, kunnen er klachten als misselijkheid en diarree ontstaan. Bovendien kun je last krijgen van vermoeidheid en hoofdpijn gedurende de eerste dagen. Dit komt omdat de afval- en gifstoffen in je lichaam vrijkomen. Bouw het gebruik van spirulina altijd heel rustig op, zodat je lichaam er rustig aan kan wennen. Gebruik je andere medicatie of heb je twijfels over het gebruik van spirulina? Vraag dan eerst advies aan je huisarts of voedingscoach.

Spirulina kan je suppleren of in poedervorm door je water doen.

Danielle van de Vlag is freelance content creator, copywriter, journalist en eigenaar van Online Lifestyle Magazine / Creative Agency ‘Puur van Geluk’. Ze bedenkt en creëert, samen met haar team, inspirerende en creatieve content voor het online lifestyle magazine. Daarnaast denken en werken ze graag mee aan de groei van bedrijven door het schrijven van blogs, nieuwsbrieven, productteksten en andere vormen van content. Ze zijn een enthousiast en gedreven team en willen graag bedrijven ontzorgen met alles op het gebied van content. Lees de artikelen en laat je inspireren!
De effecten van kurkuma

De 10 gezondheidseffecten van kurkuma

In de Ayurvedische geneeskunde wisten ze het allang: kurkuma is een wonderkruid voor onze gezondheid. Lees hier alle gezondheidsvoordelen!

Biohacking tegen dementie: train your brain

Fitplein.nl duikt dieper in de wereld van ‘softe’ biohacking. In ons biohacking-dossier onderzoeken we de uiteenlopende mogelijkheden van Self Tracking en Human Performance Improvement. Lees ...
glutenvrij recept

Rode linzensoep met champignons

Glutenvrij en paleo, een heerlijke soep als lunch, tussendoor of vooraf Deze soep is heerlijk als de dagen weer wat kouder worden. Een hartige opsteker ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *